Vikend, vikendica i zbogom, nervozo!

Umete li da se odmarate ili ste i vi jedan od onih koji dan započinju i završavaju umorni, sa telefonom u rukama, špijunirajući tuđe živote na društvenim mrežama? Sve više je mladih, pa i starijih ljudi koji su zaboravili veliku moć pravog odmora i predaha. Nakon posla, umesto dremke, čitanja ili omiljenog filma – pregledava se telefon. A šta kada dođe vikend?

Vikendi, ukoliko nisu radni, prolaze na isti način. Zaboravlja se na zdrav san, na druženja sa prijateljima, kafu, pravi razgovor i gledanje u oči, dok se ne dođe do trenutka sagorevanja zbog stresa.

Umesto toga, trebalo bi da se okrenemo prirodi i pravom odmoru. Šetnja kroz šumu, pecanje, vikendica na reci, buđenja bez alarma i odlazak u krevet bez telefona – samo su neki od načina da se odmorite u pravom smislu te reči od naporne radne nedelje i pripremite se za novu.

Predlažemo vam nekoliko ideja kako da provedete vikend i zaista se odmorite, čak i kad ste aktivni.

Vikendica – investicija za ceo život

Idealan način da se odmorite i pobegnete od brzog gradskog života jeste upravo to – da pobegnete iz grada. Vikendica na reci, planini ili negde na selu može biti pravo utočište i postati vaš drugi dom.

Ukoliko nemate kuću na selu, a imate mogućnost da kupite zemljište ili vikendicu, ne oklevajte, jer je to investicija za ceo život. Ako je vaš san vikendica na Dunavu, pretražite na Internetu odrednicu placevi na prodaju Smederevo ili pregledajte, na primer, ponudu vikend kuća na zemunskim obalama.

Pecanje, čitanje ili jednostavno kafa na terasi koja vas čeka u petak uveče na kraju stresne radne nedelje delovaće kao pravi melem za vaše telo i dušu.

Hobi – opuštanje u svakom trenutku

Čini se da je čovek modernog doba zaboravio na lekovitu moć hobija i dokolice. U jurnjavi za novcem, vođeni preteranom željom za sticanjem materijalnih dobara, često se ne prihvatamo posla koji nije plaćen. Tako uskraćujemo sebi jednu od najznačajnijih komponenti zdravog života – igru. Hobi je ništa drugo do igra za odrasle. Šta god da izaberete da uposlite svoj um i prste, a da vas opušta, nećete pogrešiti.

Ljubitelji tradicionalnog prihvataju se vezenja, pletenja i heklanja, oni koji su skloni modernijem sklapaju makete brodova ili zgrada. Slaganje slagalica, kaligrafija, pa i retro hobiji kao što je sakupljanje znački, ili poštanskih markica – sve ovo može biti odlično oružje u borbi protiv stresa. Iako neke od ovih zanimacija za ruke i um mogu umoriti oči, doprinos hobija vašem mentalnom zdravlju je nemerljiv. Jednostavno, hobi puni baterije!

Priroda, priroda i uvek priroda!

Čak i ako nemate svoju vikendicu ni vi ni bilo ko od vaših prijatelja, ne morate zbog toga odložiti svoj boravak u prirodi. Samo nekoliko sati provedenih u nekom zelenom raju ili kraj reke preporodiće vas i osvežiti. Ukoliko ste ograničeni vremenom i budžetom, ne morate ići daleko. Sasvim je sigurno da na obodu vašeg grada počinje neka šuma u koju možete da odete na izlet ili postoji brdo na koje možete da se popnete.

Iznajmite bicikl s prijateljima ili prošetajte sa decom. Istrčite se, puštajte zmaja i jednostavno dišite svež vazduh bez razmišljanja o poslu, problemima i bez gledanja u telefon. Neka to vreme bude samo vaše vreme za opuštanje.

Pecanje, planinarenje, trčanje

 

Sportom se možemo baviti uvek i u svim vremenskim prilikama. Možda možete okupiti prijatelje iz kraja ili svoje stare drugove sa kojima više ne stižete da se vidite. Umesto što ćete popiti kafu u kafiću ili ih posetiti u njihovom stanu, izaberite da zajedno odete na pecanje ili neku planinu.

Možda ste nekad zajedno trčali ili igrali basket na obližnjem školskom igralištu? Šta vas sprečava da obnovite te male rituale? Spremite se za izraz neverice i iznenađenja na licima vaših prijatelja, ali i za osmehe i telo puno snage nakon bavljenja sportom.

Meditacija i joga

Ukoliko nikad niste bili „sportski tip“, izaberite da udovoljite svom telu i umu kroz jogu i meditaciju. Potražite u svom gradu instruktora joge i počnite sa novim načinom života.

Jogu možete praktikovati i kod kuće. Na Internetu postoji mnogo tutorijala koji vam mogu pomoći u prvim koracima. Meditacija će vam pomoći da predahnete i izbacite iz svog uma sve ono što vas tišti. Dodajmo tome nekoliko aromatičnih sveća na stolu, zlatnu tišinu i mir – zar to nije najlepši poklon koji možete podariti sebi na kraju naporne radne nedelje?

Čitanje je pola zdravlja!

Možda ste veliki knjigoljubac, a nemate više vremena za knjigu ili pak nikad niste bili preveliki ljubitelj čitanja.

Počnite sa laganim štivom i literaturom za koju vam ne treba mnogo koncentracije. Jednom kad povratite rutinu redovnog čitanja moći ćete da se posvetite klasicima i ozbiljnijim knjigama. Suština je da dopustite sebi izlet u neki drugi svet. Zaronite u priču između korica i prepustite se avanturi. Umetnost lepe reči i gvozdeni umor obara!

Muzika leči

Pevanje, plesanje i slušanje muzike šta god da vam prija, jednostavno se prepustite ritmu. Odvrnite radio na najjače i zapevajte omiljenu pesmu. Plešite dok prostirete veš ili postavljate sto za obrok, jednom rečju, zabavite se šta god da radite!

Neka ovo bude način kojim započinjete ili završavate dan. Obrišite prašinu sa starog gramofona ili potražite hitove iz svoje mladosti na Jutjubu, pa se prepustite uživanju. Muzika je čudo!

Kombinujte ovo sve

Na kraju, iako je važno da pronađete ono što vam najviše prija i što vas opušta, još važnije je da vam i taj način relaksacije ne predstavlja teret ili da vam dosadi. Sasvim je izvesno da biste uživali u najmanje tri navedene stvari ili u svima. Isprobajte sve, zašto da ne?

Neka jedan vikend bude košarka u kraju, film ili knjiga u omiljenoj fotelji, sledeći – vikendica, pecanje ili jednostavno rešavajte sudoku ili ukrštene reči. Neka vikend bude vaše vreme za punjene baterija i oslobađanje od stresa i nikad više nećete biti nervozni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *