Planinarenje za početnike – Važni saveti

Čak i ako je napolju lep dan, nikada ne znate da li ćete negde zapeti, sačekati kišu, prelaziti reku ili čak plivati. U takvim slučajevima važno je da zaštitite i sebe i svoje stvari. U takvim slučajevima mogu vam poslužiti nepropusni planinarski rančevi.

Planinarski rančevi pogodni su za različite vrste ekskurzija i naravno, za planinarenje. Rančevi za planinarenje se izrađuju od različitih vrsta materijala i mogu biti različitih dimenzija. Ako nemate profesionalni ranac, onda je važno da za planinarenjeizaberete sportski ranac koji je vodootporan i na taj način sačuvate sve dragocenosti koje ste u njega spakovali, hranu, mapu, telefon, kameru, kompas itd. Podjednako važno jeste da pri odabiru sportskog ranca pronađete odgovarajuću dimenziju, kako biste se uspešno spakovali, ali i izbegli suvišni teret.

Kardio vežbanje

Planinarenje je sport koji traži visoku fizičku spremnost. Kako biste je stekli, u tome vam može pomoći dzogiranje ili bilo koji vid kardio treninga. Kardio vežbe pomoćiće vam da osnažite svoje telo i steknete izdržljivost za penjanje. Ovo je zaista važno, naročito ako obično ne izlazite, jer ne želite da stresirate svoje telo naporima kroz koje ćete proći.

Pročitajte o planini na koju ćete se popeti

Ovo je neophodno, jer je najbolje znati što više o specifičnim karakteristikama svake staze i planine pojedinačno, kao što su prisustvo limita, prelaz reke ili plovnih puteva, dostupnost izvora vode, visina i vlažnost vazduha, itd.

Ponesite bar dva litra vode

Ne možete sebi priuštiti da dehidrirate dok planinarite. Dehidracija vam može zadati zamor, glavobolju, pa čak i konfuziju. Ponekad može biti teško pronaći izvor sveže i čiste vode. Iz tog razloga obavezno sa sobom ponesite vodu i pijte kad vam je potrebno.

Grickalice sa visokim ugljenim hidratima

Zapamtite da glavno gorivo za uspešno savladavanje fizičkog cilja čine ugljenihidrati. Tokom penjanja možete potrošiti mnogo ugljenih hidrata i masti, ali ne i previše, jer se na taj način ostaje bez potrebne energije za dalji put. Fokusirajte se na održavanje dovoljnog nivoa ugljenim hidratima u vašem telu, kako biste optimizovali svoje performanse. Spakujte orahe, bombone, hleb i sl.

Istezanje pre penjanja

Ništa kao protezanje ne može tako dobro zagrejati vaše mišiće za pešačenje koje leži ispred vas. Pokušajte da radite dinamične proteze umesto statičkih kako biste uspešno pripremili muskulaturu. Dinamični protezi zahtevaju da se krećete kroz prostor umesto da držite telo u jednom položaju 10 sekundi. Primer dinamičkog delovanja je promenljivo podizanje kolena, fleksora za kukove, visoki udarci i sl.

Komplet za prvu pomoć

Osnovni lekovi, zavoj, bandažer, sve što mislite da bi vam trebalo, biće vredno svoje težine ako ikada dođe do lošeg stanja. Ovo je zlatno pravilo. Nikada ne zaboravite da ponesete komplet za prvu pomoć!

Pored navedenih saveta za prvo planinarenje, koje treba da bude uzbudljivo, savetujemo vam i da  se ponašate pristojno i čuvate prirodu. Stoga, sav otpad i smeće bacajte na mesta predviđena za to. Ukoliko sretnete “kolege” i druge planinare pozdravite ih.

I za kraj, svoje planinarenje dobro isplanirajte, poštujte svoje i tuđe mogućnosti, i uživajte u blagodetima prirode, jer ćete sigurno želeti da ponovite ovo iskustvo.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *