Pametan dom – mit ili stvarnost?

 

Do nedavno se o pametnim domovima moglo videti samo u filmovima, a svakako nam se činilo da  je ta najmodernija tehnologija od nas daleko. Ipak, danas su pametni telefoni, pametni tv aparati i pametne kuće naša stvarnost.

A do pametne kuće može se doći uz samo nekoliko sitnih promena. Dovoljno je da promenite rasvetu i eto pomaka.

Na tržištu je danas sve traženija pametna rasveta.  Ona predstavlja jedan mrežni sistem koji u domu stvara ugodnu i prajtnu atmosferu, pri čemu može efikasno da se kontroliše i štedi vreme i novac. Uz samo nekoliko pametnih uređaja u domu, vaše svakodnevne aktivnosti biće olakšane, a količina potrošene električne energije biće manja.

 

Zašto birati pametnu rasvetu?

Dizajneri enterijera nimalo nisu iznenađeni što je na tržištu sve popularnija pametna rasveta. Naime, mnogi od njih su iznenađeni što se o istoj još uvek ne zna mnogo. Naime, zbog svojih prednosti i mogućnosti u svetu je ovo osvetljenje obavezno u mnogim domovima. A evo i zašto.

Pametna rasveta vam ostavlja mogućnost da je kontrolišete indirektno. To znači da zahvaljujući opcijama koje su ponuđene možete da odredite kada se svetlo da se isključi, a kada da se uključi. Takođe, možete osmisliti tačno određeni način funkcionisanja ove rasvete. Ukoliko želite da vas u ranim jutarnjim časovima razbudi onda podesite da svetlo treperi u tačno određeno vreme. U tome i jesu prednosti pametnih uređaja. Uvek možete da odredite kada će neki uređaj sam da se isključi i kada će da se uključi. Dovoljno je da to uradite preko online platforme ili kako podesite aparat na licu mesta.

Više ne morate da brinete da li je u nekoj sobi ostalo uključeno svetlo, jer će se ono samo isključiti kada izađete iz kuće.

Osvetljenje može da vam pomogne i u nepredviđenim situacijama poput krađa i provala, pa ako podesite opciju da svetla trepere usled upada u kuću, to će biti jasan signal komšijama da nešto nije u redu. Nije iznenađujuće što pametna rasveta preuzima primat na tržištu, zar ne?

Wi-Fi ili Li-Fi – pitanje je sada…

Da li ste čuli za LI-Fi tehnologiju? Nova moderna varijacija u odnosu na Wi-Fi tehnologiju jeste Li-Fi. Prema mišljenjima svetskih stručnjaka Li-Wi tehnologija je znatno brža u odnosu na dobro poznat Wi-Fi, a u svetu se već odan govori o prenosu velike količine podataka u svakom trenutku pomoću sijalice. Čini vam se nemogućim? S obzirom na vrtoglavi razvoj tehnologije, sigurni smo da ni nas ove novine neće zaobići.

Efikasnost, pre svega!

Glavna prednost svih novih i naprednih tehnologija leži upravo u tome da je sve mnogo efikasnije, produktivnije i brže, a uz to se štedi vreme i novac. E pa to je slučaj i sa pametnom rasvetom. Kontrola trošenja električne energije donosi višestuke koristi, a osim što će računi za struju biti niži, pametna rasveta će poslužiti i onima koji se uvek pitaju da lisu isključili sva svetla po stanu i da li je neki od kućnih aparata ostao uključen. Dovoljno je samo da podesite sve opcije za isključivanje nepotrebnh aparata kada izađete iz kuće i možete na miru da se provedete u društvu prijatelja i kolega.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *