Šta su i kako se koriste euro palete

Palete se koriste u gotovo svim granama industrije i imaju veoma široku primenu. Postoje one u užem i u širem smislu reči. Takođe koristimo nove, polovne, drvene, obojene, i one se mogu razlikovati po dimenzijama.

Kada se govori o dimenzijama, standardne su one 800 * 1200 mm, dok mogu biti i drugačije, kao što su 1050 * 1200 mm, 1000 * 1200 mm, 1110 * 1300, ali i 1000 * 1000 mm ili 1110 * 1110 mm. Takođe, razlikuju se i one sa žigom, kao i one bez žiga. Euro palete se prave po standardima i imaju precizne dimenzije svih delova, odnosno elemenata. Čak se zna i koji ekseri se koriste u radu sa njima, pa čak i koji im je raspored. 

Epal i euro – razlike među njima

Zajedničko ovim dvema vrstama jeste da se koriste širom sveta za skladištenje robe, kao i za njen transport. Vrstu pod nazivom Epal proizvode mnogi proizvođači koji su članovi Evropske asocijacije, dok se druge proizvode širom Evrope i od strane mnogih proizvođača. Epal moraju zadovoljiti određene specifikacije, dok dizajn euro zavisi od proizvođača.

Svakako, i jedna i druga vrsta se odlikuju visokim kvalitetom i pouzdane su u upotrebi. Vrsta epal koristi drvo iz šuma ili čak reciklirana drva. Njeni elementi se sklapaju po tačno utvrđenom rasporedu, a nakon sklapanja pregledaju se i prolaze testove. Ako za tim ima potrebe dodatno se obrađuje termički, i na taj način se poboljšavaju njene performanse. Kod druge vrste gornje letve imaju širinu 100 mm i 145 mm.

Mala potražnja za obojenim primercima

Većina paleta ima prirodnu boju drveta, nije obojena i nema nikakve premaze na sebi. Mnogi bi pomislili da se one boje iz razloga koji su u prvom redu estetske prirode, ali to nije prava istina. One su obojene jer su nekada korišćene i to u svrhu skladištenja raznih hemikalija na njima. Sama boja je upozorenje da je eventualno zaražena određenim sadržajem i da ne bi trebalo da se koristi za skladištenje i transport određenih namirnica, kao što su na primer voće i povrće. 

Većina osoba kada vidi obojene primerke paleta, pomisle da te boje imaju neko značenje, međutim to nije tačno. Sama boja nije uopšte bitna, već se treba znati da nisu poželjne za korišćenje u navedenim slučajevima. Od boja mogu se videti crvena, žuta, plava, narandžaste ali i mnoge druge. Obojene kupuju oni koji imaju nameru da na njima skladište određene hemikalije, a na ovaj način znatno štede jer su već obojene pa ne moraju da ih farbaju. Zato samo pojedinci  koriste već obojene i za njima je potražnja uvek mala.

Nameštaj od euro paleta

Poslednjih godina ova vrsta je više nego popularan izbor za razne komade nameštaja. Možete napraviti moderan, jedinstven ali pre svega povoljan nameštaj koji je od prirodnih materijala. Najbolja odlika je njihova ponovna upotreba kroz proces reciklaže. Mogu se koristiti u kući, kao dekoracija u dečijim sobama, ali i u dvorištima. Ulepšaćete svoj dom i možda otkriti sklonost ka nekom novom hobiju u budućnosti. Mnoge ideje ćete pronaći na internetu, odakle mnogi dobijaju inspiraciju. U mnogim časopisima možete pronaći razne komade nameštaja čija je osnova upravo drvena paleta.

Možete ih ofarbati u željenu boju, ali i ostaviti u njihovoj prirodnoj nijansi. Francuski ležaj možete napraviti ako poređate četiri palete tako da dobijete oblik pravouganika, a preko stavite novi, kvalitetan dušek i dobili ste unikatan i rustičan komad nameštaja. Od dve palete možete dobiti krevet za jednu osobu, i uz dobar dušek ovo može biti odlično rešenje za dečiju sobu. Deca će biti oduševljena, a vi ćete značajno uštedeti, jer je ovo jeftina a efikasna verzija kreveta.

Dvorište kao iz bajke

Ideja je puno, a na vama je da se odlučite kako da iskoristite ovaj jeftin proizvod za uređenje dvorišta. Ugaona garnitura, ili pak nekoliko klupa, izbor je na vama, a uz nekoliko dobrih jastučića dobićete veoma udobne komade za sedenje ili izležavanje. Od njih možete napraviti klub stočić, a ako želite, možete i dve staviti jednu na drugu pa dobiti viši stočić, koji vam može poslužiti za kafenisanje sa porodicom i prijateljima.

Ofarbajte sve komade u neku vedru boju i vaše dvorište će biti ukrašeno na najlepši mogući način. Uz malo dekoracije i prelepo cveće ovo će vam biti omiljeni kutak za uživanje, pogotovo tokom toplijih dana. Ako uložite malo truda, možete napraviti prelepu ljuljašku, u kojoj ćete podjednako uživati i deca ali i vi. Od materijala su vam potrebne kuke, koje se pričvršćuju za plafon, palete i jak, debeo konopac. Ova ljuljaška može biti ukras kako u dvorištu tako i u kući. 

Posted in Dom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *