Kako da povećate šansu da zatrudnite tokom plodnih dana?

Ako pokušavate da dobijete bebu i želite da zatrudnite što pre, zakročili ste u period punog slatkog išćekivanja i uzbuđenja. Ali kao što već znate, ostati u drugom stanju ne zavisi samo od učestalosti seksualnih odnosa, makar bili u pitanju i plodni dani. 

Naravno da je važno imati odnose tokom plodnih dana ili u periodu “prozora plodnosti”, kako se ovaj period još naziva. Ali to je tek početak. U nastavku saznajte šta još dodatno možete da uradite da povećate šanse da do trudnoće dođe što pre!

Kolika je šansa da zatrudnim u prvom mesecu pokušaja?

U proseku, šansa za trudnoću u svakom ciklusu – kod zdravih parova sa redovnim seksualnim odnosima i pravilnim praćenjem plodnih dana – procenjuje se na oko 20-25%. Većina parova dođe do trudnoće u prvoj godini pokušaja.

A kada će se to desiti kod vas zavisi od nekoliko faktora, uključujući vaše zdravlje, godine, plodnost i od toga da li imate odnose tokom plodnih dana. 

Kako povećati šansu za začećem?

Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste povećali šansu za trudnoću:

Počnite sa praćenjem menstrualnog ciklusa 

Ako već niste do sada, započnite evidenciju o svom menstrualnom ciklusu. To je najbolji način da što bolje upoznate svoj ciklus i lakše odredite svoje plodne dane.  Plodni dani obično padaju sredinom ciklusa – oko 14. dana – ako imate redovan ciklus od 28 dana.

Odredite svoj “prozor plodnosti” i saznajte dan ovulacije 

Plodni dani su neretko praćeni nekim simptomima. Možda ranije niste obraćali pažnju na njih, ali neki su sigurno prisutni. To mogu biti: promena cervikalne sluzi – postaje rastegljiva i providna, nalik belancetu; tup bol u stomaku, i drugi, individualni simptomi. Uz praćenje simptoma, mogu vam koristiti i testovi za ovulaciju na bazi urina.

Upražnjavajte redovne seksualne odnose

Odnos na svaka 2-3 dana tokom celog ciklusa, ali posebno tokom plodnih dana, smatra se optimalnom dinamikom za prirodno začeće.

Bez odnosa je nemoguće ostati u drugom stanju, ali puno seksa nije uvek garancija da će se trudnoća desiti. Učestalost odnosa zavisi od životnog stila i potreba samog para, a studije su pokazale da parovi koji imaju seks svaki ili svaki drugi dan imaju najveću stopu začeća. 

Suština je da odnos treba da bude užitak. Ako nemate potrebu da imate seks svaki dan, ili nemate mogućnosti za takvu dinamiku, nek vam cilj bude da imate odnose u svakom periodu ciklusa. Ova praksa će vas vremenom sigurno uvesti u “prozor plodnosti”.

Da li je za začeće bolje imati seks ujutru ili uveče?

Seks ujutru ili uveče? Ovo svakako nije odlučujući faktor i verovatno ne doprinosi mnogo brzini začeća, ali prema nekim studijama, kvalitet spermatozoida je bolji ujutru. Njihov broj i pokretljivost su nešto veći ujutru nego uveče, pa je shodno tome moguće da su nešto veće šanse da se začne u prepodnevnim satima. Ipak, ako ste oboje raspoloženi, nemojte dozvoliti da vam doba dana “poremeti planove”. 

Da li postoje poze koje mogu povećati šansu za začećem?

Iako nema naučnih dokaza da određene poze pomažu u bržem začeću, činjenica je da tzv. “misionarska poza”, kada je muškarac gore, omogućava dublju penetraciju. Na taj način se sperma isporučuje bliže ušću u matericu i ima kraći put do jajne ćelije. 

Lezite i opustite se nekoliko minuta nakon odnosa

Iako ni ovo nema utemeljenja u nauci, logično je da tokom ležanja nema uticaja sile gravitacije ka dole, što će omogućiti “malim plivačima” da se kreću u pravom smeru. 

Ako koristite lubrikante, proverite da li su bezbedni

Mnogi lubrikanti sadrže supstance koji nepovoljno utiču na spermatozoide. Nivo pH takođe igra ulogu u optimalnoj prilgođenosti. Lubrikanti koji su bezbedni treba da imaju natpis “fertility friendly” i da budu bez sastojaka poput glicerina, vazelina, silikona, parabena. 

Težite zdravom načinu života

Kao što rekosmo na početku ovog teksta, dolazak do trudnoće nije samo pitanje tempiranja odnosa. Poboljšanja na polju zdravlja mogu dovesti do veće šanse za začećem i zdravom trudnoćom. Možete imati koristi od sledećih stvari:

  • Uzimanje prenatalnih vitamina sa adekvatnim nivoom folne kiseline pomaže u razvoju embriona u prvim nedeljama trudnoće i smanjuje rizik od defekata na rođenju.
  • Muškarci takođe mogu uzimati suplemente za plodnost, bez aditiva testosterona. Ili mogu uzimati multivitamine i koenzim Q10.
  • Izbalansirana ishrana sa proteinima, nezasićenim mastima i složenim ugljenim hidratima, mogu od vašeg tela stvoriti idealno okruženje za zdravu trudnoću – a može povećati i proizvodnju sperme kod muškaraca. 
  • Fizičke vežbe i aktivnosti mogu smanjiti stres i doprineti kondiciji, a obe stvari će vam veoma značiti tokom svake faze trudnoće. Muškarcima vežbe takođe mogu biti od koristi, ali ako su umerene. Veoma intenzivne vežbe, kao što je biciklizam, mogu negativno uticati na broj spermatozoida. Muškarci bi trebalo da se čuvaju pregrevanja u predelu mošnica, kroz recimo boravak u sauni, u parnim kupatilima, nošenjem uskog donjeg veša. 
  • Ostavite duvan – to će u velikoj meri može pozitivno uticati na začeće i trudnoću. Izbegavajte alkohol i smanjite unos kofeina, jer i ove supstance mogu smanjiti plodnost.

Posavetujte se sa lekarom oko svih nedoumica

Zakazivanje pregleda kod ginekologa je veoma važan korak. To je najbolji način da budete sigurni da je sve u redu, da nema nekih medicinskih stanja koje mogu ometati začeće ili trudnoću. 

Upoznajte doktora sa svojim planovima o roditeljstvu. Doktor će želeti da zna više o vašim ciklusima, porodičnoj istoriji ginekoloških problema, i o tome koliko dugo pokušavate da zatrudnite. Na bazi ovih informacija, ali i fizičkog pregleda i laboratorijskih testova, doktor će vam dati neke važne savete i smernice za dalje.

Srećno sa pravljenjem bebe!

One thought on “Kako da povećate šansu da zatrudnite tokom plodnih dana?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *