Sve što treba da znate o otkupu zlata

Najbolji način da dobro zaradite, a jednostavno, jeste da prodate zlato, ukoliko ga imate, naravno. Zlato je uvek na ceni i zato nije toliko važno u kom trenutku ćete da ga prodate. To takođe zavisi i od gramaže, ali i od samog kvaliteta zlata. Otkup zlata rade mnoge zlatare, a postoje i specifična mesta, čije je glavna svhra upravo to  – otkup zlata.

Za prodaju zlata morate biti punoletni

Ukoliko želite da prodate neko zlato, za to morate da budete punoletni i da se spremite da pokažete ličnu kartu u zlatari ili nekoj drugoj radnji, koja je zadužena za otkup zlata. Imajte u vidu da vam zlatari neće uraditi otkup zlata ukoliko shvate da ste maloletni ili ukoliko ste punoletni, ali kod sebe nemate ličnu kartu.

Provera prilikom otkupa zlata je brza

Zlatari imaju nekoliko načina na koji proveravaju da li je komad nakita koji ste doneli zlatan. Naime, oni to mogu ustanoviti uz pomoć broja, odnosno oznake koja stoji na nakitu i to ono što će prvo proveriti. Zatim, mogu da provere gustinu, a kasnije mogu i da koriste neke druge načine za proveru zlata. Na kraju, kada se ispostavi da je zlato u pitanju, zlatari će pre otkupa zlata, proveriti gramažu i reći će vam cenu. Ceo proces prilikom otkupa zlata, traje veoma kratko i ukoliko ste sigurni da želite da prodate vaše burme ili dugi zlatan komad nakita, to možete završiti za svega nekoliko minuta.

Vaš nakit može biti oštećen prilkom provere

Spomenuli smo jednostavnije načine na koje zlatari prilikom otkupa zlata proveravaju da li se zaista radi o zlatnim predmetima. Sa druge strane, zlatari koriste i druge načine. Naime, postoji mogućnost da će zlatari uz pomoć određenih kiselina pokušati da ustanove koliko karata ima komad zlata koji ste doneli. Oni moraju jednostavno da oštete određeni nakit kako bi to proverili. Zlatari  će naravno tražiti vašu dozvolu, a onda nakon toga i proveriti. To se uglavnom radi sa jednim delom zlatnog nakita ili predmeta. Neće biti uništen ceo komad, ali svakako morate da znate šta vas očekuje prilikom otkupa zlata.

Cena grama zlata će zavisiti od karata

U zavisnosti od toga koliko karata ima vaš komad nakita, tolika će vam biti i cena jednog grama zlata. Situacija je sledeća. Cena osmokaratnog zlata se kreće oko 10 evra po gramu, desetokaratnog oko 14 evra, dvanaestokaratnog oko 15,9 evra po gramu, četrnaestokaratnog oko 18 evra, osamnaestokaratnog oko 24 evra, dvadesetokaratnog oko 26 evra, dvadesetčetvorokaratnog oko 33 evra po gramu.

Procenite sami koliko karata ima vaš zlatan predmet

I pre nego što odnesete zlato kod onih koji rade otkup zlata, možete sami da spozante koliko vaš zlatan predmet vredi. Ukoliko su u pitanju zlatni komadi nakita, različite vrste, bilo kako rađene, za to se obično koristi zlato od 14 ili od 18 karata. Ukoliko na primer imate u vlasništvu zlatan zub, koji želite da prodate, onda imajte u vidu da se za to koristi zlato od 20 karata. Zlato od 21 i 22 karata se koristi za izradu dukata, tako da ukoliko imate dukat, verovatno ima ili 21 karat ili 22 karata. Prodaja dukata i nakita sve više je zastupljena. Čisto zlato ima 24 karata.

One thought on “Sve što treba da znate o otkupu zlata

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *