Prve igračke za bebu – kako odabrati prave?

U prvih šest meseci bebe se brzo razvijaju. One već od najranijih dana počinju da otkrivaju i istražuju svoje okruženje, tako da u igračkama mogu uživati praktično od rođenja. Veoma je važno da prve igračke za bebu budu funkcionalne. Odabir pravih igračaka stimulisaće njena čula i potpomoći će u razvoju njenih motoričkih i opažajnih sposobnosti. 

Iako igračke nisu nešto što prvo morate da pripremite kada stigne prinova, veoma je važno da beba njima bude animirana već od svojih prvih dana. Ukoliko se pitate kako odabrati prave igračke i zašto su one tako važne za razvoj beba, odgovor ćete pronaći u nastavku ovog teksta. 

Prve igračke za bebu – najbolji poklon za novorođenčad

Igračke ujedno predstavljaju i najbolji poklon za novorođenčad. Ukoliko se odlučite da bebi darujete igračku, velika je verovatnoća da ćete biti veoma originalni, jer danas postoji zaista neograničen izbor kada su u pitanju igračke za najmlađi uzrast. I dok će svi poželeti da kupe nešto praktično povodom bebinog rođenja (posteljina za bebe, odelca, kozmetika i raznorazna bebi oprema), samoinicijativno ili u dogovoru sa roditeljima, vi odabirom igračke nećete rizikovati da kupite bebi nešto što ona već ima. U svakom slučaju – igračka će biti najlepši i bebi najzanimljiviji poklon.

Za dete starije od godinu dana lako možete odabrati adekvatnu igračku, bilo kojim povodom, bez ikakvih bojazni da ćete pogrešiti. Dečaci svih uzrasta podjednako će se obradovati vozilima (kao što su npr. autići, vozovi, bageri, damper igračka i sl.), a devojčice lutkama. Sa igračkama za bebe pak treba biti oprezniji. Bilo da ih birate za svoje dete ili na poklon nekoj drugoj bebi, treba znati odabrati igračku u kojoj će ona uživati već od svojih prvih dana i koja će pratiti njen rast i razvoj. 

Kakve igračke treba birati za bebu?

Veoma je važno da prve igračke za bebu budu mekane, lagane i lake za manipulisanje. One treba da budu bezbedne po mališane, napravljene od izdržljivih, netoksičnih materijala i bez oštrih ivica. Igračke neće samo poboljšati fizički razvoj vaše bebe već će razviti i njene kognitivne, kreativne i društvene razvojne veštine, pogotovo kroz igre u kojima im se malo kasnije možete pridružiti i sami.

Kada vaša beba bude napunila oko pet meseci, počeće da istražuje igračke stavljajući ih u usta. Tada je obično vreme i za prve glodalice. U početku, ona će imati više kontrole nad jezikom i usnama nego nad ručicama i prstićima. Uverite se da su sve igračke u bebinom okruženju bezbedne za žvakanje i proverite sve deklaracije i etikete.

Kako je bebama u početku vid zamućen i nejasan, one će prvih mesec dana moći da se fokusiraju samo na predmete udaljene 20–30 cm od njihovih očiju. Za početak će biti dovoljno da odaberete igračku u kontrastnim tonovima, s obzirom na to da bebe tada još ne razaznaju jasno boje. Svetle igračke i one visokog kontrasta (bela, crvena…) pomoći će bebi da uoči razlike u oblicima i šarama u ranim nedeljama. Kasnije, što budu starije, sve će više uživati u igračkama šarenih i jarkih boja. 

Tek kada beba napuni godinu dana, uz najlepše čestitke za rođendan, vreme je da joj poklonite i prve didaktičke igračke, ili pak plišane igračke prijateljskog izgleda (mede, mace, kuce, zeke) za koje se ona obično veoma veže i bez njih ne kreće na spavanje.

Uticaj prvih igračaka na bebin rast, razvoj i čula

S obzirom na to da se njihov vid u prvim nedeljama još razvija, bebe će lakše videti pokretne objekte nego nepokretne. Zato su viseće, muzičke igračke za krevetac idealne u prvim danima i mesecima bebinog života. U početku, bebe najviše vole one igračke koje mogu da gledaju i slušaju, s obzirom na to da su još previše male da bi mogle njima da rukuju i da ih drže (ovu sposobnost one razvijaju tek kada napune tri meseca). 

Već po rođenju, za razliku od vida koji im još nije potpuno razvijen, bebe imaju dobro razvijen sluh i osetljive su na zvukove. U prvim mesecima će joj, pored vašeg glasa, pažnju privući raznorazne zvučne igračke, zvučne knjige i zvečke. Samo treba voditi računa o tome da one proizvode prijatan zvuk (nikako preglasan).

Bebi teretane (prostirke i krevetići sa lukovima na kojima vise loptice, plišane životinje, zvečke…) biće vašoj bebi veoma zabavne i podstaći će njihov fizički razvoj. Dok je položena na stomak, pokušajte da je podstaknete da podigne pogled ka visećim igračkama iznad glave. Ovo je posebno dobro za razvoj mišića ramena, leđa i vrata vaše bebe. Igračke koje vise sa luka teretane odlične su za bebe koje još ne mogu da sede, a ako ih ohrabrite da posegnu za visećim igračkama, to će im pomoći da razviju i veštinu hvatanja. Ako se u okviru njenog vidokruga nađe šarena, atraktivna igračka, beba će posegnu za njom da je dohvati.

Kada se beba bude dovoljno razvila da može da sedi, tada će u njen svet i njeno vidno polje doći mnogo više igračaka. Gumene igračkice i knjižice za kupanje biće joj veoma zanimljive dok se brčka u kadici. Takođe, knjige za opipavanje, napravljene od tkanine, sa različitim teksturama, odlične su za istraživanje u ovom periodu i dodatno će stimulisati bebina čula.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *