Zašto se javlja psorijaza kod dece

Prema istraživanjima stručnjaka u oblasti ove bolesti, psorijaza se najčešće pojavljuje u uzrastu od petnaeste do četrdesete godine, mada, nisu retki slučajevi da se javlja i kod dece, podaci pokazuju da je 10 % pacijenata psorijazu dobilo pre desete godine i da se broj pacijenata povećava ako se geografski ide od ekvadora ka severu, ali i dalje nisu tačno utvrđeni tačni uzroci psorijaze kod dece, mada, pretpostavlja se da su preduslovi genetski, imunološki, psihogeni i ekološki.


Preduslovi za pojavu psorijaze kod dece

Najveći uticaj na razvoj psorijaze kod dece imaju genetski faktori. Dermatolozi kažu da, ukoliko jedan od roditelja ima psorijazu, verovatnoća da će se i kod deteta razviti je do 15%.

Ukoliko oba roditelja imaju, verovatnoća je do 70% da će se razviti i kod dece. Taj princip smenjivanja generacija, aktivira se kada se razvije ta sklonost porodice ka bolesti. Ovo je autoimuna bolest, što znači da organizam napada samog sebe.

Dešava se da bela krvna zrnca, poznata kao T ćelije, napadaju ćelije kože. Kad je organizam zdrav, bela krvna zrnca napadaju bakterije koje razvijaju infekcije na koži, u slučaju kada je organizam sklon psorijazi, onda dolazi do pogrešnog napada, bela krvna zrnca napadaju sopstvene ćelije.

Tako se dešava da se nove ćelije kože stvaraju prebrzo u prevelikom broju, umesto da izumiru u procesu od 28-30 dana, one izumiru za 3-4 dana, a te izumrele ćelije talože se na površini kože i tako nastaju plikovi ili crveni, upaljeni delovi kože. I kod dece pokretači bolesti mogu biti somatopsihički faktori kao što su fizička preopterećenost, psihološki stres, depresija. I klimatski uslovi mogu biti pokretač ove hronične bolesti, naročito suvo hladno vreme. Kod dece posebnu pažnju treba obratiti na posekotine i povrede, zato što su one često spoljašnji faktor pokretanja psorijaze.

Simptomi kod dece

Kod dece se psorijaza najčešće javlja na pregibima, mada su podložni svi delovi kože. Psorijatične promene na pregibima razlikuju se, kod nekih ima mnogo manje ili uopšte nema ljuski, a crvenilo bude izraženije, a kod neke dece obrnuto. Postoje i teže forme psorijaze, kada je obuhvaćena cela koža, prekrivena crvenilom i ljuskama i topla je. U tim slučajevima potrebno je bolničko lečenj, zato što postoji opasnost od dehridatacije, anemije, termoregulacije.

Komplikacije i posledice

Pošto je ovo hronična bolest, dešavaju se periodi pogoršanja i poboljšanja, ali postoji i rizik od razvoja teških oblika kao što je psoriatični artritis. Može doći i do komplikacija kao što su oticanje prstiju ili upala kuka, kolena i bolovi u leđima. Psorijaza kod dece veoma utiče na kvalitet života, ovi mali pacijenti izbegavaju društvo svojih vršnjaka, osamljuju se, što dalje vodi u depresiju.

Neophodan je individualni pristup u lečenju svakog deteta, kako bi bila određena adekvatna terapija i postavljena realna očekivanja u lečenju, koja uvek zavise od stepena bolesti.

Bitno je da psiholozi utiču na promenu životnih navika i stavova obolelih od psorijaze, da prihvate bolest i sažive se sa njom, zato što to onda značajno menja kvalitet njihovog života.

Kod starijih je lakše nego kod dece, posebno adolescenata, zato je bitna adekvatna psihološka podrška.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *