Kratki vodič kroz istoriju piva

Pivo je više od pića. U praistoriji smatrali su ga jelom, a pravili su ga gotovo svi narodi i Germani i Kelti i Sloveni. Veruje se da je ovo piće nastalo kada su i prve civilizacije, a proizvodili su ga čak i u Vavilonu. Međutim, najpoznatije regije u kojima se pivo proizvodilo su Mesopotamija, Egipat i Jermenija. Da je jedno od najstarijih pića na svetu, svedoče i arheološki tragovi koji ukazuju na ostatke fermentacije piva pre 13 hiljada godina u pećini u današnjem Izraelu, a pio ga je nomadski narod Natufijans. Postoje i pisani tragovi o njegovom spravljanju i to na glinenim pločicama. Za prve pivare treba zahvaliti Sumerima, koji su ih pokrenuli 6000 godina pre nove ere.

Pivnice kao prava mesta za konzumaciju piva

O istorijskom poreklu piva moglo bi da se govori čitav dan. Ipak, ono što je možda zanimljivije od samih podataka jeste uživanje u pivu. Pivnice ili pabovi rezervisani su upravo za to. U Srbiji su u poslednjih nekoliko godina pivnice izuzetno popularne i postale su više od mesta u kom može da se uživa samo u pivu. Tako mnoge pivnice u Beogradu, nude brojne sadržaje, kao što je uživanje u hrani, ali i muzici. Na primer pivnica Crni petao je poznata gradska pivnica, koja ne samo da okuplja ljubitelje piva, već i hrane i dobre žive muzike. U pivnici Crni petao osim opuštanja posle napornog dana sa prijateljima možete proslaviti rođendan, devojačko ili momačko veče, veridbu ili jednostavno organizovati okupljanje kolega iz firme. Uglavnom su ranije pivnice u Beogradu bile u suterenima, zadimljene i male prostorije. Danas je stvar potpuno drugačija. 

Pivnica Crni petao-komotno mesto za uživanje

Da, u prvom redu ova pivnica je komotna, jer se prostire na 400 kvadratnih metara. U ovoj pivnici u Beogradu možete uživati u bilo kom delu dana. Doručak u pivnici, što da ne? Domaći specijaliteti koji se ovde serviraju za doručak poput prženica, sataraša ili rolovanog omleta neće vas ostaviti ravnodušnim, a naročito se preporučuju onima koji su veče pre možda malo preterali sa pivom. Pivnica Crni petao neguje internacionalnu kuhinju, pa tako ovde možete organizovati i ručak za porodicu ili pak večeru. Ukoliko više volite mirniju atmosferu, neka to bude ručak. Večera je ipak rezervisana za muziku uživo, po kojoj je pivnica prepoznatljiva. Kada je o pivu reč, koji je i zaštitni znak svake pivnice, ovde vam mogu ponuditi više od deset vrsta piva, domaćeg i inostranog, lager i craft. Za svačiji ukus može se pronaći omiljeno piće. 

Pivnice u Beogradu rade dostavu

Gotovo sve pivnice, uključujući i Crnog petla rade dostavu hrane i pića do vaše adrese. Ukoliko jednostavno niste u mogućnosti da fizički dođete do pivnice, ne treba mnogo da brinete. U omiljenoj hrani i piću možete uživati svakog dana od 9 do 22 h, kada je dostava i aktivna. Verujemo da će biti teško napraviti izbor između gurmanskih specijaliteta i izabrati piva, ali to ipak prepuštamo vama. Dobra pozicioniranost pivnice u Ustaničkoj ulici, omogućava da topla hrana i hladno piće stigne na vašu adresu u najkraćem roku, bez obzira u kom delu grada živite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *