Promene koje dovode do normalizovanja povišenog holesterola

Ako budete pitali nadležnog doktora šta je potrebno da učinite, odnosno šta bi trebalo vi lično da promenite u svom životu, da bi se vaše zdravlje poboljšalo, te da bi se nivo lošeg, to jest LDL holesterola vratio u normalnom, gotovo je sigurno da ćete dobiti vrlo jednostavan odgovor: „SVE!“

Podrazumneva se ipak da su i brojni medicinski stručnjaci sasvim sigurno i te kako svesni da je gotovo nemoguće da ih neko posluša u potpunosti, jer sve ili veći deo životnih navika i situacija niko od nas, praktično govoreći i ne može da promeni, ali i ne želi.

Međutim, nije sve tako crno danas kao što se možda na prvi pogled može učiniti, jer je dovoljno samo uvesti malo discipline u ishranu na prvom mestu, ali i u životne navike, odnosno u radnje koje praktikujete na dnevnoj bazi, pa da se to u vrlo kratkom vremenskom periodu odrazi posebno pozitivno i na kvalitet vašeg zdravlja u celini, a naročito na nivo holesterola.

Imajte na umu da je povišen holesterol zapravo vrlo opasan, ukoliko se ne reaguje na vreme. Zato je potrebno da svaki pacijent bude svestan opasnosti u kojoj se našao, jer će se jedino u tom slučaju on i potruditi da tu opasnost svede na najmanju moguću meru, pa čak i da je potpuno otkloni, ako je to ikako u konkretnom slučaju moguće.

Nekoliko ključnih promena koje će pomoći u regulisanju povišenog holesterola

Na prvom mestu morate biti svesni jedne izuzetno važne činjenice – morate biti strpljivi i razumeti da povišeni holesterol neće biti doveden u normalnu za dva dana, već je potrebno da se u određenom vremenskom periodu pridržavate na prvom mestu tabele, koju ćete sasvim sigurno da dobijete od doktora, a nakon što bude bio konstatovan poremećej nivoa holesterola.

Čak i ako takvu jednu listu ne dobijete, možete i sami jednostavnom pretragom sajtova na internetu, ali isključivo onih koji su relevantni, da samostalno pronađete koje se namirnice mogu uvrstiti u dobre, a koje u loše za pacijente kod kojih je dijagnostikovan povišeni holesterol.

Međutim, iako se u nekim situacijama može smatrati dovoljnim samo promena u ishrani, to jest primarno pojačan unos dozvoljenih namirnica, a izbacivanje iz ishrane onih, koje se smatraju zabranjenim, ipak je potrebno u većini slučajeva i da pacijent učini nešto dobro za sebe i svoje zdravlje.

Na prvom mestu se misli na uvođenje zdravih navika, a prvenstveno vezano za poboljšanje fizičkog stanja, odnosno kondicije. A u tom smislu je najbolje kombinovati lake vežbe i kvalitetnu ishranu. U principu je dovoljno u većini slučajeva uvesti svakodnevnu šetnju i pojačati unos dobrih i poželjnih namirnica. Svakako je važno da bude na minimum sveden unos onih namirnica, koje negativno utiču na povišeni holesterol.

Međutim, iako sve ovo zvuči vrlo jednostavno, ali u praksi retko ko to primenjuje do kraja. Upravo iz tog razloga i nije moguće reći da u svakom slučaju može da bude dovoljno samo promeniti način ishrane i određene životne navike. Zapravo je neophodno toga se pridržavati u dužem vremenskom periodu, to jest sve dok povišeni holesterol ne dođe u normalu, a poželjno je i kasnije nastaviti sa svime time.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *