Navike koje će vam pomoći da se zdravije hranite 

 

Navike je najteže promeniti. Tako je uvek bilo, a što smo stariji taj proces je sve komplikovaniji.

Navikli smo da živimo u jednom ritmu, prilagodili smo sve svojim potrebama i obavezama, a u tom procesu često radimo i protiv sebe, iako mislimo da radimo i te kako za svoje dobro. Na primer, ne mogu da trošim sad vreme da spremam hranu, već ću kupiti nešto, manji mi je stres. A onda se desi da kupimo vrlo nezdravu hranu ili da preskočimo obrok, zato što nam je teško da se spustimo do prodavnice. Zato treba promeniti neke navike, kako bi se postigao određeni balans u životu, jer samo tako na duže staze možemo da budemo dobri sami sebi. 

 

Jednom nedeljno posetite pijacu 

Najsvežije voće i povrće možemo pronaći na pijaci. Odlazak na pijacu može zaista da bude interesatnan doživljaj za vas. Razgovor sa prodavcima i njihovi saveti mogu i te kako da vas opuste i oraspolože, a sigurno ćete naučiti i mnogo novih stvari. Možete pronaći i neke zdrave namirnice za koje niste ni znali da postoje. A onda kada se nakupujete raznih namirnica, to samo znači da već imate materijala za pripremu zdravih obroka. To će vam ujedno biti i motivacija, jer sigurno nećete ostaviti da svo to voće i povrće koje ste kupiil istruli na stolu. Potrudite se da pripremite zdrav obrok za posao ili da pripremite zdrav doručak. Vaš organizam će vam biti zahvalan.

 

Nosite zdrav obrok na posao 

Ukoliko steknete naviku da ručate zdravo na poslu, već ste pola posla obavili kada su zdrave navike u ishrani u pitanju. Naime, obično su naši obroci na poslu daleko od zdravih, zato što potežemo za najlakšim rešenjem, odnosno za gotovom i pre svega brzom hranom. Kako bismo tu naviku promenili, moramo da počnemo da nosimo zdrav ručak na posao. To može da bude i nešto jednostavno, samo da je spremljeno kod kuće, jer sve ono što spremite kod kuće u većini slučajeva biće zdravije, nego ono što se nudi u zdravoj hrani. 

 

Pronađite alternativu brzoj hrani na poslu 

Ukoliko ipak ne stižete da spremate, onda pokušajte da pronađete alternativu zdravoj hrani na poslu. Dakle, potrebno je da samo istražite koje radnje u blizini nude nešto malo zdraviju hranu. Takođe, možete kupovati neke blaže oblike, poput belog mesa na žaru, ali bez hleba i dodataka i sa nekom svežom salatom. Takođe, možete da potražite koje to radnje i kuhinje prave zdravu hranu, a ujednom imaju i mogućnost dostave. Tako ćete bez mnogo truda imati zdrav ručak na poslu. Samo je potrebno da malo istražite i sigurno ćete naći nešto. 

 

Doručkujte ujutru pola sata po ustajanju 

Nikako nemojte čekati do ručka da biste po prvi put u toku dana nešto jeli. Obavezno je da doručkujete ujutru odmah pošto ustanete. Ukoliko ne stižete, onda bi taj jutarnji zdrav obrok trebalo da spremite uveče, kako ujutru ne biste gubili vreme. Takođe, možete taj obrok poneti i na posao i možete na poslu doručkovati. Važno je da imate što više zdravih obroka u toku dana, a ne samo jedan i to loš. Mnogi naučnici tvrde da je doručak najvažniji, tako da bi trebalo da ih poslušate i da svoje navike u ovom segmentu promenite i vidite da li će vam doneti korist. Bićete iznenađeni koliko će vam ova sitnica promeniti život. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *