Vodič za kupovinu boje za drvo 

Danas postoji mnogo dostupnih opcija kada su boje za drvo u pitanju i zato može biti zaista izazovno naći najbolje moguće rešenje. Ili može biti teško napraviti pravi korak uopšte jer su prisutne dileme odakle početi. Svaka opcija ima svoje prednosti i mane, a koje se posmatraju kroz prizmu toga za šta su namenjeni kada je praktična upotreba u pitanju. 

One su zaista povoljna opcija kada želite da osvežite vaš stari nameštaj, a pri tome ne želite ili trenutno nisu u mogućnosti da kupite novi. 

Dostupne su raznovrsne palete boja, ali mnogo važnije od toga je da budu kvalitetne jer je to preduslov za dugotrajnost. 

Kvalitet je preduslov za dobro obavljen posao

Kvalitetne boje za drvo direktno utiču na to kakvi će biti rezultati obavljenog posla. Jedino u tom slučaju nameštaj će izgledati kao nov nakon farbanja. Ali će i napravljena promena imati dugoročni efekat. 

Ne postoji ujednačeno mišljenje kada je u pitanju koji je to najbolji proizvod za unutrašnje, a koji za spoljašnje radove. To zavisi od mnogo drugih faktora kao što su vrsta drveta koja se farba, površina, završna obrada i tome slično. 

Možete se pri izboru rukovoditi savetom prijatelja, reklamom koja vam je ulila poverenje, predlogom prodavca iz lokalne radnje ili preporukom stručnog lica. Ali je najvažnije da pogodine namenu i tip. Tehnika nanošenja se uči i lako je možete savladati. 

Mogu biti na bazi vode ili na bazi ulja

Jedna od najpopularnijih vrsta boje za drvo je ona koja je napravljena na bazi ulja. Razlog za to mogu biti neke prednosti koje nudi, a tiču se izdržljivosti i lakoće nanošenja. Osim toga pružaju i dugotrajnu i lepu završnicu. S obzirom da se sporije suši u odnosu na druge vrste imate sasvim dovoljno vremena da ispravite eventualne greške i nesavršenosti. Preporučuje se upotreba na spoljašnjim površinama, odnosno za nameštaj koji stoji napolju i izložen je različitim vremenskim uslovima, odnosno visokom i niskim temperaturama. Ali se može koristiti i za spoljašnje podove, ograde i druge drvene obloge. 

Boje za drvo na bazi vode su takođe popularne i korišćene u praksi. Njene prednosti se ogledaju u tome što je veoma lako za upotrebu za svakoga i što se brzo suše. Izdržljive su prilično i nemaju intenzivan miris. Predstavljaju odličan izbor za farbanje nameštaja, ormara i drugih manjih radnih površina. Mogu se koristiti jednako i biti kvalitetno primenjene kako u unutrašnjim tako i u spoljašnjim prostorima. Ekološki su prihvatljivi. 

Za jaku završnu obradu koristite proizvode od akrila

Akrilne boje za drvo su napravljene na bazi vode, ali su za razliku od klasičnih tipova na bazi vode, one izdržljivije i imaju jaku završnu obradu. Tome treba dodati i podatak da je potrebno malo više vremena za njihovo sušenje. Ovaj tip je nešto skuplji od prethodna dva. 

Jaka i izdrživa završna obrada čini ga odličnim izborom za farbanje nameštaja na otvorenom, oblaganje raznih komada ali i ukrasnih radova. Lako se nanose. 

Tehnika rada mora biti precizna jer se lako može desiti da ostanu tragovi četkice na obojenoj površini. Posted in Dom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *