Šta svaki moler mora da ima od alata i pribora za rad?

Jedan od veoma traženih majstora zanatlija je onaj koji popravlja, uređuje ili ukrašava zidove – jednom rečju moler. Njegov posao je da se bave takozvanim finijim i grubljiim uređivanjem zidova. Pod finim radovima podrazumeva se gletovanje i krečenje, odnosno farbanje sa korekcijom manjih neravnina. Pod grubim radovima podrazumeva se malterisanje neravnih i neuređenih zidnih površina. 

Za obe vrste molerskih poslova potreban je određeni alat i pribor kako bi posao mogao da se obavi kvalitetno i profesionalno. Ako izostavimo farbu, građevinski materijal potreban za malterisanje i kante sa krečom bez kojih se posao ne može ni zamisliti, onda nam ostaje neophodan matrijal i alatke. 

Šta je to što moleri koriste i bez čega oni ne mogu da rade? Od onih prepoznatljivih kao što su četke i valjci, preko špahtle i mistrije, pa do one pomoćne kao što su merdevine. 

Četke različitog oblika i veličine kao i valjak su osnovni materijal

Čuvena izreka kaže bez alata nema zanata. E tako i bez valjkova i četki za krečenje nema ni moleraja. Postoje različite veličine valjkova, ali se najčešće u praksi koriste veliki i mali valjak. Uz dodatnu opremu  za valjkove spada i mrežica ali i produžetak za krečenje (a u tu svrhu se koriste često i merdevine), kao i kadica. Postoji i posebna vrsta valjkova koja se korisiti za krečenje u uglovima koji su nepravilnog oblika i teže dostupi običnim alatkama. 

Četke se koriste da se boja nanese na zidnu površinu, pogotovo na neka manje dostupna mesta, ali se koriste i da se odstrane nečistoće sa nekih površina prilikom čišćenja kod završnih radova. Mogu biti duguljaste i pljosnate, a po dimenzijama manje ili veće sa različitom dužinom drške. 

Na našem tržištu dostupan je širok asortiman četki i valjkova od različitih proizvođača i različitog kvaliteta. 

Povrh svega toga treba napomenuti da svaki dobar majstor mora imati kofu odnosno kantu u kojoj se dešava mešanje mikserom za mešanje boje. 

Špahtla i mistrija kao alatke potrebne za grube radove

Dodatni alat koji je potreban kako bi se obavili pripremni radovi i svi propratni poslovi su špahtla, gleterica, skalper i mistrija. 

Špahtla potiče od nemačke reči, a pod tim se podrazumeva ravna metalna lopatica koja služi nanošenju i ravnjanju maltera u zidarstvu. 

Mistrija ili lopatica je alat koji služi nanošenju maltera. Poreklo ove reči dolazi iz italijanskog jezika, a neki je vezuju i za grčki. Reč je o alatki koja je najčešće izrađena od čeličnog lima i ima oblik izduženog trapeza i zaobljena je na vrhu što bi trebalo da olakša rukovanje. 

Gleterica ili kako je još zovu i glet hobla je alatka koja služi za finalno glačanje omalterisanih i gipsanih površina. Njom se ne menja kontura površine, već se samo prati postojća koja se glača čime se ublažavaju neravnine. 

Merdevine u moleraskim poslovima

Meredevine su oprema koja spada u onu koja nije obavezna, ali koja je svakako nešto što ćete često naći u posedu profesionalnih molera. Iako merdevine poseduje skoro svako domaćinstvo jer predstavljaju višenamensku opremu one su važne i za posao krečenja.  Posebno ako govorimo o sređivanju plafona i visokih zidova koji nisu lako dostupni jer zahtevaju određenu visinu. 

U praksi se najčešće koriste aluminijumske merdevine, metalne i drven. Mogu biti jednodelne ili na rasklapanje. Za obavljanje molerskih poslova zbog učestale upotrebe ali i potrebe da se osigura bezbedan rad na visini treba birati kvalitetne merdevine.

Posted in Dom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *