Aku bušilice ili električne – koje su bolje?

Kada želite da imate alat sa kojim možete da uradite dosta ozbiljnijih poslova u svom domu, onda prvi koji je u redu za kupovinu jeste bušilica. S druge strane, profesionalni rad se bez nje ne bi mogao zamisliti, pa u okviru bušilice predstavljaju najosnovniji alat.

Kakvu bušilicu ćete izabrati, koju vrstu, model, sa kojim dodacima, koje snage i brzine, sve to zavisi od toga za šta ćete je koristiti. Ono što predstavlja osnovnu podelu među njima jeste podela na aku bušilice i električne bušilice.

Na samu temu koje su bolje bušilice u ovom vidu, da li električne ili aku bušilice, može da se govori, ali nije nešto u čemu će se svi složiti da je istinito, jer se o samom boljem izboru govori kada znate za šta vam je tačno bušilica potrebna, koliko ćete je često koristiti i gde ćete sa njom sve raditi. Zato je i najbitnije objasniti potpunu razliku između električne i aku bušilice.

Razlike između električne i aku bušilice

Glavna razlika je najpre u izvoru napajanja. Električne bušilice koriste električnu energiju, pa samim tim je potreban direktan izvor, tj. priključak, kako bi kablo moglo da se ubaci u struju. Aku bušilice poseduju baterije, mini akumulatore, koji se pune na struju, a onda omogućavaju njeno bežično korišćenje. I već od ovog razgraničavanja te dve vrste bušilica uviđate koja je bolja za vas.

Ukoliko radite u određenom prostoru ili njegovoj okolini, gde imate priključak za struju, onda vam je električna bušilica odgovarajuća. Ako govorimo o radu na terenu, radu negde gde bi vam kablo smetalo i sputavalo vas da dobro i kvalitetno odradite posao, onda su aku bušilice bolji izbor. Pored toga, njihova snaga je uglavnom različita.

Električne bušilice se koriste za bušenje betona, metala, za bušenje većih rupa, dok su aku bušilice prilagođenije nekim kućnim i lakšim poslovima. Samim tim, u određenim profesionalnim uslovima rada aku bušilice nisu odgovarajuće, ali za neke završne poslove, čak i profesionalne, one su pogodnije za korišćenje.

Koje su glavne karakteristike bušilica?

Bušilice se razlikuju prema svojoj snazi, brzini i dimenzijama. Ako vam je potrebna ekstra snaga, posebno kada se radi na betonu i metalu, podesnije su električne bušilice, budući da su one snažnije i vremenom ne gube snagu, jer su konstantno priključene na izvor električne energije. Aku bušilice vremenom budu sporije, kako se baterija troši, pa i gube snagu, što zahteva da se priključe na adapter.

Kada govorimo o brzini to već zavisi od modela bušilice, ne njene vrste. Jednostavnije bušilice imaju jednu brzinu i one su uglavnom slabije, dok napredniji, kvalitetniji modeli imaju i do četiri različite brzine koje menjaju regulatori. Tako da su one bolje, bez obzira da li su aku bušilice ili električne. I na kraju dimenzije. Električne su najčešće većih dimenzija, dok su aku bušilice manjih dimenzija i lakše za manevrisanje, što ih čini pogodnijim za držanje i finiji rad.

Osnovni njihov zadatak jeste bušenje, ali su mogu koristiti i za odvijanje ili zavijanje šrafova i zavrtanja, za brušenje, poliranje, a sam rad i način korišćenja zavisi u stvari od nastavka koji se stavlja na alat.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *