Zašto su elektronske knjige sve popularnije?

Elektronske knjige ili skraćeno e knjige su digitalni oblici knjiga koje mogu da se čitaju na računarima, tabletima ili pametnim telefonima kao i na posebnim uređajima, takozvanim book readerima (čitačima knjiga) koje nude različiti proizvođači. One su postale sve popularnije u poslednjih nekoliko godina i sve je više onih koji više vole format e knjige od klasične knjige na papiru.

Mnogo je razloga zašto ljudi u današnje vreme više vole e knjige. Prvi i najčešći razlog jeste to što su one mnogo lakše za prenos. Možete ih poneti i imati sa sobom u bilo kom trenutku, a da se ne brinete da li ćete ih oštetiti ili da li će vam zauzimati previše prostora u torbi.

E knjige često koštaju manje od klasičnih knjiga. Oni koji vole čitanje i knjige znaju koliko je teško napraviti uzak izbor knjiga prilikom kupovine. Kada pasionirani čitalac uđe u knjižaru retko kad ne zažali što mora da kupi samo neku od njih. Često za isti iznos možete kupiti mnogo više e knjiga pa je ušteda više nego očigledna. Osim toga, mnogi izdavači nude besplatne e knjige ili popuste za određene knjige.

Pored ovih ušteda e knjige veoma su funkcionalne jer knjige mogu da se čitaju onako kako kom čitaocu odgovara. Većina uređaja za čitanje e knjiga ima mogućnost da se veličina teksta ili boje pozadine promene, što je veoma korisno za one koji imaju poteškoća s vidom ili im više odgovara da prilagode formu teksta. 

Tradicionalne i e knjige – za i protiv

Otkako su se pojavile knjige u e formatu ne prestaju polemike u vezi sa tim koje knjige su bolje. Ljubitelji tradicionalnih knjiga reći će da vole miris papira, osećaj koji imaju kada drže knjigu u ruci ili jednostavno da uživaju u pogledu na police pune omiljenih naslova

Pobornici e knjiga reći će vam da uživaju u lakoći nošenja i čitanja, kao i zbog toga što su ove knjige dostupnije. Na jednom malom uređaju svuda sa sobom možete da ponesete više od 2000 knjiga. Oni koji su nosili mnogo knjiga sa sobom znaju koliko težak teret one mogu da budu. Ono što je nekada moglo da stane samo u veliku biblioteku danas pomoću nekoliko klikova možete smestiti u mali uređaj. Tako ćete jednu ozbiljnu biblioteku poneti bilo gde i svaka knjiga će vam biti dostupna u bilo kom trenutku. 

Koju god vrstu da izaberete, važno je da čitate jer ćete čitanjem produbiti znanje, upoznati različite svetove i kulture, odlutati u svet mašte. Često se kaže da osobe koje čitaju žive više od svog i običnog života. Nije retkost da likove iz omiljenih romana zavolimo kao da su stvarne osobe, a takav jedinstveni doživljaj može da oseti samo onaj ko čita, uživanje je potpuno bilo da su to tradicionalne ili e knjige. Dobra priča, zanimljivi opisi, neverovatni zapleti i upečatljivi likovi, sve se to nalazi podjednako i u štampanom I u elektronskom izdanju. Zato uživejte u čitanju kad god možete, a format knjige birajte zavisno od mogućnosti I raspoloženja. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *