Prvi put u teretani – šta vam je sve potrebno od opreme?

Iako nam leto polako zatvara vrata i ove godine, nikada nije kasno za brigu o svom izgledu i zdravlju. Zapravo, možda je sad pravi trenutak da konačno uradite nešto povodom želje da počnete da trenirate i zaputite se u najbližu teretanu.

Odlazak u teretanu prvi put može biti pomalo zastrašujuć jer ne znate šta vas tamo očekuje. Veliki broj sprava, iskusni vežbači svuda oko vas, a vi niste sigurni ni kako se koja sprava pravilno koristi i čemu uopšte i služi.

Ne brinite – svako je jednom bio početnik.

Kako biste svoje samopouzdanje barem malo podigli, ono što možete da učinite je da na prvi trening odete u potpunosti opremljeni. U nastavku teksta pročitajte koja vam je sve oprema potrebna za odlazak u teretanu koja će olakšati vaše treninge i podići ih na viši nivo.

Adekvatna odeća za trening – udobnost i komfor tokom treninga

Stara majica i patike koje više ne nosite zvuče kao dobra opcija za trening?

Razmlislite još jednom. 

Danas možete videti brojne kolekcije sportske odeće različitih brendova – helanke, majice, ženske i muške trenerke napravljene od posebnih materijala koji su namenjene nošenju pri različitim fizičkim aktivnostima. Pa, da odeća koju tokom treninga nosite nije važna, da li bi svi ovi brendovi postojali?

Kvalitetna garderoba namenjena sportskim aktivnostima je tu da vam olakša trening, omogući udobnost i komfor, omogući slobodu pokreta i podigne vaše performanse na viši nivo.

Jednom kada probate sportsku odeću i uverite se u razliku u kvalitetu treninga, shvatićete o čemu pričamo. Kada birate odeću koju ćete nositi na treningu imate veliki izbor pred vama.

Žene se uglavnom odlučuju za sportski grudnjak ili pamučnu majicu i helanke ili trenerku, dok muškarce možete videti u različitim modelima majica, sportskom šorcu ili helankama.

Ono što je prednost ove odeće, osim što je moderna, je materijal od kojeg je napravljena koji upija vlagu i samim tim se prilikom znojenja u teretani brzo suši. Veoma čest izbor su i pamučne majice zbog udobnosti koje one pružaju. Pamuk je prirodan materijal koji omogućava koži da diše i ne izaziva alergije, pa je idealan izbor za intenzivne i naporne treninge.

Važan je i odabir obuće – za maksimalne performanse

Adekvatan odabir obuće je možda čak i važniji od odabira odeće. Važno je da su vam patike u kojima trenirate udobne i prilagođene vrsti treninga koju ste odabrali kako bi smanjile rizik od povreda i povećale vaše performanse.

Ovo je pogotovo važno ako deo vašeg treninga provodite na traci za trčanje. U tom slučaju potrebne su vam patike za trčanje koje su lagane, sa savitljivim đonom koji vam omogućava slobodu pokreta pri trčanju i šetanju i napravljene od mrežastog materijala koji omogućava vašim stopalima da dišu.

Određene vežbe ili treninge je nekad čak i udobnije i praktičnije raditi bos, pa ako ste se odlučili za neki grupni trening koji se nalazi u ponudi vaše teretane kao što su pilates ili joga, imajte ovo na umu.

Koji rekviziti su vam potrebni?

Za prvi trening vam verovatno nisu ni potrebni dodatni rekviziti pored onih koje vam je vaša teretana obezbedila. Međutim, vremenom, kad postanete iskusniji, uvidećete potrebu za dodatnom opremom koja će vam pomoći u efikasnijem izvođenju treninga.

Kako se vremenom intenzitet vežbi povećava a samim tim i težina tegova uz pomoću kojih izvodite određene vežbe, veoma često dolazi do stvaranja žuljeva na rukama. Ovo može biti bolno i iritirajuće, a kako bi to sprečili možete koristiti rukavice za vežbanje.

Iako u nekim teretanama postoje određeni broj rukavica za vežbanje na raspolaganju, u većini slučajeva kada dođete na trening one nisu dostupne jer ih neko drugi već koristi. Zato vam savetujemo da kada primetite potrebu za njima nabavite sopstveni par rukavica koje ćete nositi na svaki trening.

Ukoliko vam intetnzitet vežbi nije više dovoljno visok, njihovu težinu možete povećati korišćenjem traka za vežbanje određene težine. Nabavite ove trake različite težine i menjajte težinu treninga po svojoj meri. Naravno tu su i vijače koje možete koristiti za zagrevanje pre treninga ukoliko niste ljubitelj trake za trčanje, kao i tegovi za noge koji će omogućiti da kardio vežbe budu intenzivnije.

Šta još ne smete zaboraviti?

Najvažnije je da tokom treninga budete hidrirani, pa na trening ne smete poći bez flasice vode. Vodu treba piti umereno, u malim količinama između vežbi kako bi vas osvežila i dala snagu za sledeću vežbu.

Takođe, kako bi održavali higijenu na određenom nivou, potreban vam je peškir adekvatne veličine. Veliki broj ljudi na dnevnom nivou koristi iste sprave, a kako se teretana čisti i sprave dezinfikuju samo u određen broj puta u toku dana, najbolje rešenje je korišćenje peškira.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli u pripremi za prvi od mnogih treninga u budućnosti i da ćete biti istrajni u svojoj nameri da redovno posećujete teretanu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *