Oprema za boks i borilačke veštine

Tehnika boksa je specifična i nema tu velike filozofije, mora se na odgovarajući način, brzo i tačno napasti protivnik i istovremeno se zaštititi od njegovog udarca.

Postoji čitava nauka o tehnikama boksa, o pravilima, istoriji. U razvijenim zemljama postoje i institucije koje se bave školovanjem stručnjaka-trenera i koje edukuju generacije trenera i praktičara. Da bi bokser postigao određene uspehe mora dobro da poznaje pravila ovog sporta, da bude sposoban da pravilno i dobro izvodi sve udarce.

Tehnika u boksu je strašno važna, ko dobro ne savlada gardove, blisku borbu, polu-distancu i distancu, kretanje napred-nazad, okret, kružno, na prstima, taj nema šta da traži u boksu. Nekad je možda i moglo, ali danas je teško zamisliti bokserski meč i trening bez specijalne opreme.

Evo šta je sve potrebno da biste se bavili boksom, amaterski ili profesionalno, svejedno. Idemo redom: kondiciona pomagala za vežbe, rukavice, fokuseri, vreće, brze lopte, odeća, obuća, zaštitana oprema za telo.

* Kondiciona oprema: vijača – poboljšava kondiciju, agilnost nogu; medicinska lopta se koristi u tzv. pliometrijskom treningu kada se „baca na boksera„, kao simulator udarca, u svrhu ojačanja njegovih stomačnih mišića, a korisna je i vežba dobacivanja ove teške lopte između dva boksera – još jedna odlična vežba za jačanje trbušnih mišića.

Nekada kao pomoćni instrument dobro dođe i ogledalo: koristi se u tzv. „shadowboxingu“ – ogledalo omogućava bokserima da gledajući u svoje telo prilikom izvođenja određenog udarca uoče gde greše, koje su im  slabe strane. Takođe, neizostavni su i tegovi razne težine.

boks
bokserske rukavice

* Rukavica ima više vrsta: u amaterskom boksu se moraju poštovati pravila svetske bokserske federacije, rukavice moraju biti od kože, da su u dve boje, plavoj i crvenoj i da površina kojom se udara mora biti označena belom bojom zbog načina bodovanja.

 

Rukavica mora biti ispunjenja materijalom koji neće tvrdoćom naneti povrede ni onom ko ih nosi ni protivniku, pa su punjene raznim poliuretanskim materijalima (tzv. „sendvič punjenje“) mada postoje i punjenja sa konjskom dlakom.

Rukavice se pričvršćuju čičak trakom, a teške su 280 do 320 grama. Za profesionalan boks treba imati malo čvršće rukavice koje učvršćuju ruku borca, da su od kože i da se pričvršćuju trakama. Boja nije važna, a nije potrebno ni da bude istaknuta udarna tačka na rukavici. Težina im je 280 do 320 grama.

Vrste koje se danas koriste širom sveta su: trening rukavice za vreću i fokusere, veoma tanke rukavice za „kruške“ (vreće punjene vazduhom), zatim rukavice za brze lopte i sparing rukavice. Uglavnom se sve prave od kože, imaju tanko ili slojevito punjenje i palac slobodan.

Pričvršćuju se elastičnom trakom; za fokusere rukavice imaju dodatnu zaštitu i zatvaraju se na čičak traku; za „kruške“ i brze lopte to su tanke rukavice, sa malim punjenjem od poliuretana, najlakši tip bokserskih rukavica, omogućavaju bokseru da vežba brze udarce, pruža veću zaštitu od zavoja i traka i dodatnu stabilnost na ruci. Tanak sloj omogućava borcu bolji kontakt.

Postoje i tzv. rukavice za sve vežbe i borbe koje imaju veoma zaštićen palac i iznutra su obložene sa više slojeva. Zatvaraju se na čičak traku.

* Fokuseri se proizvode od kože, ima ravnih i zakrivljenih oblika, dugi su do 30 cm. Imaju oblik tvrdog jastučeta i prave se u više modela. Odličan su rekvizit jer bokser može dobro provežbati udarce i kombinacije istih udarajući u dlanove svog trenera. Sa prednje strane je naznačena tačka u koju bokser udara, fokusira udarac. Sa zadnje strane je otvor, džepić kojim trener drži fokuser.

Obično imaju do pet slojeva punjenja i anatomski su oblikovani. Mogu biti i produženi, oni štite podlaktice trenera, neke mogu imati oblik rukavice, mekanije su i njima trener može da uzvrati udarac.

Postoji i pojas fokuser koji trener nosi na stomaku pa je bokser koji vežba slobodan da se razmahne. Pojas je vrlo debeo, punjen sa 5 slojeva materijala.

Oklop fokuser se takođe stavlja na telo i ima istu funkciju kao pojas. U ovu grupu spadaju i štitovi koji se drže sa dve ruke, veoma su tvrdi i služe za ispucavanje udaraca, visoki su oko pola metra i 15cm debeli.

* Vreće. Bokseri koriste vreće kako bi usavršili tehniku probijanja, za vežbe snage i koordinacije. Danas na tržištu postoje zaista raznorazni oblici vreća.

Klasična vreća, teška vreća, vreća za vežbu brzine, okrugla, vreća sa podnožjem, vreća (tj. lutka) u obliku ljudskog tela, vreća pričvršćena sa gornje i sa donje strane. Prave se od izrazito čvrstog materijala, duge su oko 120 cm.

Što se punjenja tiče, ti materijali su mrvljeni poliuretan i tekstil, voda i poliuretan ili neko mekanije punjenje. Postoje i vreće koje su napravljene da stoje vodoravno, za vežbanje aperkat udarca. Okrugle služe da se na njima vežba udarac u glavu. Mogu imati i oblik lutke ili vreće koje stoje na postolju. Na vreće se mogu dodavati razni adapteri radi što boljeg vežbanja i izvođenja udaraca.

* Kruške imaju omotač od kože, a napunjene su vazduhom. Liče na vreće i imaju istu svrhu jačanja udarca i mišića.

* Brze lopte su mali rekvizit, sa omotačem od kože, napunjene vazduhom, pričvršćene za neku rastegljivu sajlu.

* Zaštita tela. Kaciga za sparing i kaciga za takmičenja. Danas su uglavnom kacige od kože (nekada su bile od tvrđeg materijala) imaju otvore na obrazima i bradi. U profi boksu se ne koriste kacige. Suprotno popularnom mišljenju, ova pokrivala za glavu nisu dovoljno velika da bi zaštitila boksera od snažnih udaraca i nokauta.

Kaciga za sparing može imati i zaštite na bradi i obrazima, a moraju biti punjene sa tri sloja materijala; štitnik za genitalije, od kože; štitnik za zube (jednostruk ili dvosrtuk); Od opreme u ovom trentuku je prirodno spomenuti i zaštitu za gležanj i stopalo.

Posebno su važni bandaži, elastični zavoji i trake kojim se učvršćuju zglobovi i šake. Ti omotači za šake napravljeni su od gaze i elastičnih traka i omogućuju rukavicama da se čvrsto i udobno priljube uz ruku.

Šaka mora pravilno biti uvijena, palac se mora lepo odvojiti od ostatka šake. Zbog glavnog udarca, gde najviše strada zglob između kažiprsta i srednjeg prsta, oni su najviše skloni povredama. Od odeće neophodan je šorts, majca, što se obuće za meč tiče, ona mora biti od kože specijalno napravljene, da ne kliza i sa obaveznim dubljim prednjim delom napred koji štiti skočni zlgob od povreda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *