Neodoljivi ukusi kineske kuhinje

 

Kina predstavlja podneblje sa drevnom kulturom i tradicijom naroda. Brojni običaji i kulturološke znamenitosti, doprinele su valorizaciji dalekog podneblja Kine. Daleko poznata tradicija Kine, ogleda se kroz prepoznatljive ukuse i način pripremanja hrane. Osnovna odlika kineske kuhinje predstavlja bogat ukus raznolikih jela, počev od najzdravije biljne trpeze. Pirinač je drevna žitarica kineskog podneblja, čija konzumacija predstavlja osnovu Kineske kuhinje. Kinezi su gotovo usavršili tehnike pripremanja hrane, počev od usoljavanja do fermentacije. Tradicija kineske hrane, zasniva se na konzumaciji brojnih soseva biljnog porekla. Kinesku trpezu često čine dinstane ili pečene varijacije najrazličitijeg živinskog mesa.

 

Prepoznatljive namernice kineskih restorana

Brojni kineski restorani na našem području, poseduju prepoznatljive namernice kineske kuhinje. Najčešće namernice čine pirinač, soja i raznovrsno povrće sa začinima. Kineska hrana našeg podneblja obično je modifikovana odnosno prilagođena domaćim ukusima i dostupnim začinima. Iako se na trpezama Kine često mogu naći brojni insekti ili gmizavci, restorani našeg podneblja, ponudu svode na piletinu, pačetinu, svinjetinu ili teletinu. Iz navedenog sledi zaključak, kineska tradicionalna kuhinja je puna izazova.

Restorani kineske kuhinje pogodni su za ljubitelje veganskog načina ishrane, pri čemu je ona bazirana na raznovrsnim žitaricama. Prepoznatljiv ukus kineskih jela, ogleda se u rapsodiji slanog, kiselog, slatkog, ljutog i gorkog ukusa. Navedenih pet ukusa, mora biti u sinergiji i ravnomernoj raspodeli prilikom konzumacije.

 

Konzumirajte zdrav Kineski čaj

Kultura Kine ističe se po značaju kombinacije i upotrebe biljnog čaja. Kineski čajevi se razlikuju na osnovu tradicije podneblja, vrste biljke i načinu uzgoja. Crni i zeleni čaj predstavljaju najpoznatije vrste konzumiranih napitaka. U upotrebi su mirisni čajevi ruže i mešavine cvetnih mirisa koje doprinose meditaciji.

Kombinacija zelenog i crnog čaja, doprinosi borbi protiv stresa, umora i malaksalosti. Biljna mešavina pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, čineći organizam okrepljenim. Zeleni čaj mnogi koriste za sagorevanje masnih naslaga, odnosno uspešan gubitak kilograma. Poželjna je upotreba kineskog čaja uz zdrave grickalice poput oraha, lešnika i suvog voća.

Mešavina crnog, belog i zelenog čaja doprinosi borbi protiv stresa, delujući kao blagi sedativ na organizam. Poznato je da biljna mešavina reguliše krvni pritisak, štiteći krvne sudove, vene i arterije. Drevna kultura proizvodnje kineskih čajeva, odlikuje se konzumiranjem uz meditaciju i pronalaženje unutrašnjeg mira. Zanimljive su šarene keramičke činije iz kojih se sa obe ruke pije zdrav kineski čaj.

 

Zdrava ishrana kineske kuhinje

U Kini su najrazvijenije šarenolike kulinarske veštine, uz tradicionalan odabir namernica. Odgovor uspešnog kulinarskog razvoja treba potražiti u bogatoj kulturi i istoriji naroda. Kinezi jednostavno vole bogate ukuse uz jedinstvene začine njihovog podneblja. Servirana kineska hrana, obično je prilagođena seckanim povrćem ili mesom, dovoljnim za jedan zalogaj.

Korišćenje kompletnog escajga za kineskom trpezom, nema značaja niti primene. Hrana se konzumira štapićima čija se upotreba svodi na pravilno rukovanje i doziranje. Priprema hrane ne trpi suvišno kuvanje odnosno termičku obradu. Kinezi smatraju da kuvano meso gubi dragocene hranljive sastojke. Kada je u pitanju obrada biljnih kultura, ona se često upotrebljava u sirovom stanju. Đumbir svojim mirisom podseća na citruse i blagotvorno deluje na organizam.

Kinezi ipak predstavljaju najdugovečniju naciju, upravo zbog zdravog načina ishrane, koji podrazumeva upotrebu raznovrsnog voća i povrća. Dugovečnost naroda Kine možete pronaći u jedinstvenoj tvrdnji, konzumiranje malo životinjskih masnoća.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *