Pravilno održavanje zgrada

Kako bi svaka stambena jedinica bila uredna i funkcionalna svaki stanar iste treba da prati pravila i propise kada je u pitanju održavanje zgrade.

Šta je sve potrebno da radite kada živite u zgradi možete da pročitate u daljem tekstu.

 

Čišćenje zgrade

Uglavnom se za čišćenje zgrade zapošljva agencija ili neka osoba iz zgrade koja će to obavljati na nedeljnom nivou. Svi stanovi u zgradi su dužni da mesečno daju ili uplaćuju dogovorenu sumu. Pored toga, što će neko jednom nedeljno obrisati podove, prozore i lift zgrade potrebno je i da svi stanari vode računa o izgledu zajedničkih prostorija. Stanarima je zabranjeno da ostavljaju smeće ispred vrata, u hodniku, zabranjeno je da se narušava izgled zgrade, zidova i lifta. Ako se desi neko ne planirano prljanje zgrade ili ako kućni ljubimac stanara isprlja zajedničke prostorije taj stanar je dužan da počisti za sobom. 

 

Sređivanje spoljašnjeg izgleda zgrade uz pomoć građevinskih skela

Ako je neki deo fasade počeo da otpada ili joj je vreme za obnovu potrebno je da se odmah reaguje. Stanari zgrade su dužni da svi zajedno skupe novac i renoviraju spoljašnje zidove svog stambenog objekta. Upravnik zgrade treba da angažuje majstore za obnovu fasade. Verovatno ćete nekoliko dana imati građevinske skele svuda oko zgrade, ali za kvalitetniju i sigurniju izolaciju je vredno. Građevinske skele će se montirati zbog toga što radnici moraju da dođu do svih spratova vaše zgrade, a one će pomoći upravo u tome. 

 

Kako treba da izgledaju terase na zgradama?

Iako verovatno mislite da su terase vaše vlasništvo i da njima možete da radite i ostavljate šta god želite to nije baš tako. Donet je zakon gde ne smete da kačite veš na terasi kako ne biste narušavali izgled terase. Iz istog tog razloga ne smete da ostavljate smeće ili stari nameštaj na terasama. One treba da izgledaju uredno i čisto. 

 

Kvarovi

U svakoj zgradi je normalno da se dešavaju kvarovi. Najčešći kvarovi jesu kvarovi lifta ili interfona na ulaznim vratima zgrade. Te kvarove je ptorebno popraviti u što kraćem roku. Upravnik zgrade je dužan da čim se primeti kvar pozove adekvatne radnike koji će popraviti nastali problem kako bi zgrada mogla da nastavi normalno da funkcioniše. Kada se pokvari interfon ili sistem zaključavanja vrata popravka je vrlo bitna za bezbednost svih stanara te stambene jedinice. 

 

Zajedničke prostorije zgrade

Pored hodnika u zajedničke prostorije zgrade spadaju i podrum, vešernica i biciklarnica. Sve ove prostorije ne smeju da se na bilo koji način narušavaju. U podrumu je zabranjeno da imate bure sa kupusom jer mirisom narušavate prvobitno stanje te prostorije. U vešernicama ne bi trebalo da stoji ništa sem vašeg veša koji se suši iako mnogi stanari ostavljaju stvari koje su im višak.

Kako biste lepo funkcionisali u zgradi potrebno je da sve ovo poštujete. Pored ovoga, trebali bi da poštujete kućni red i ne pravite preveliku buku u kasne sate ili tokom po podnevnog odmora. Ako planirate neke radove u stanu ili neku žurku trebali biste blagovremeno da obavestite druge stanare da će biti buke koja će dolaziti iz vašeg stana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *