Kako da uredite malo dvorište

Stiže proleće, a sa njim sve topliji i sunčaniji dani koje ćete želeti da provedete na otvorenom. Uz pomoć nekoliko trikova, čak i vaše malo dvorište može izgledati veće i postati prava oaza mira.

Izdvojite malo vremena za uređenje vrta i uživajte celog leta u svom privatnom raju.

Napravite dobar plan

Započnite prolećno spremanje svog doma tako što ćete napraviti dobar plan organizacije prostora. Pažljivo pogledajte čime raspolažete, te podelite prostor na delove i svakom namenite neku svrhu. Možete, na primer, najveći deo pokloniti trpezarijskom stolu i stolicama. U posebnom kutku postavite česmu i deo popločan kamenom. Ukoliko pravite i malo igralište za decu, neka ono bude daleko od prostora za sedenje i odmor ili od mini vrta sa cvećem i začinskim biljem. Ne želite da lopta polomi sve vaše ruže, zar ne?

Ovako organizovano i podeljeno dvorište odjednom će izgledati mnogo veće.

Budite ekonomični

Iskoristite svaki kutak pametno. Ukoliko rešite da malo dvorište popunite grmljem i cvećem, ono može biti još tesnije. Umesto toga, opredelite se za viseće korpe sa cvećem i za zidne saksije. Efektu većeg prostora mogu doprineti i klizne kapije jednostavnog dizajna, kao i vrt podignut na više nivoa. Ovo je dobar način da dobijete više mesta za vaše sadnice, a pritom donji zid možete iskoristiti kao klupicu za sedenje. 

Izaberite prave biljke i drveće

Budite sigurni u izbor biljaka i drveća koje sadite u svom malom dvorištu. Ne želite da grane ili grmovi potpuno „uguše“ prostor. Birajte drveće koje raste visoko, kao što su zimzeleni borovi ili jele. Gusto posađene tuje uz ogradu mogu poslužiti kao živica, ali i kao odličan metod osiguravanja privatnosti.

Ako volite grmlje i šimšire, opredelite se za patuljaste vrste. Tako ćete dobiti bujno uređenje pejzaža, a opet imati dovoljno prostora za sedenje, igru i jednostavno kretanje kroz baštu.

Izaberite mali i višenamenski nameštaj

Koliko god maštali o velikom trpezarijskom stolu u svojoj bašti, ako on zauzima najveći deo i ne dopušta da se okrenete oko sebe, onda to nije dobar izbor. Za malo dvorište birajte mali baštenski nameštaj. Neka to budu svestrani i funkcionalni komadi. Primera radi, stolice koje se mogu sklopiti i preosni roštilj uvek su dobra ideja. Takođe, klupa za sedenje koja ima kutiju može poslužiti za odlaganje jastučića ili drugih sitnica. Ovako će dvorište biti urednije, a samim tim I veće. 

Iskoristite prostor iza kuće

Ne dopustite da bočni vrtovi i prostor iza kuće budu skladišta na otvorenom. Ukoliko pravilno iskoristite ove dragocene kvadrate, to vam može pomoći da proširite glavni dvorišni prostor. Raščistite sve ono što godinama odlažete iza: alat, stare cigle, kofe i metle. Kante za smeće prebacite u garažu. 

Stazica pored kuće može biti savršeno mesto za vrt sa začinskim biljem. Ovde možete smestiti i mali sto sa dve stolice za jutarnju kafu. Posadite uz ogradu ili zid ruže penjačice, te tako dajte ovom često zanemarenom prostoru romantičan i dekorativan izgled. 

„Uramite“ baštensku sliku

Poigrajte se sa arhitektonskim rešenjima kao što su lukovi, pergole i senici. Na ovaj način možete „uokviriti“ sliku i zaista staviti u centar garnituru za sedenje i odmor. Pergole su, na primer, dobro rešenje ukoliko ste ljubitelj biljaka puzavica i penjačica. Takođe, ovde možete okačiti ljuljašku ili još visećih saksija. Visina ovih dvorišnih konstrukcija daje iluziju većeg prostora, dok sami elementi daju čitavom dvorištu poseban pečat i karakter. 

Kafa ili doručak pod senikom vinove loze može vas u trenutku preseliti na mediteranske obale. Ako Mediteran nije definicija hedonizma, onda zaista ne znamo šta je uživanje.

Osmislite centralno mesto 

Neka uređenje dvorišta postane vaš umetnički zadatak i proces koji za svoj konačan cilj ima uživanje. Napravite sobu na otvorenom, kutak za čitanje i predah. Odgovarajućim osvetljenjem, pa čak i svećama na stolu možete napraviti oazu u kojoj ćete se osloboditi stresa ili družiti sa prijateljima.

Fontana, kamin, roštilj, sto sa stolicama – šta god da je centar vašeg dvorišta, naglasite ga. Posebna karakteristika vaše male oaze može biti baštenski patuljak pored fontane ili pak retro solarne svetiljke kraj kamene staze. 

Postavite sitnice koje vam znače

Možda deluje neobično, ali ako postavite ogledalo u dvorištu, dobićete efekat većeg prostora. Stari ramovi sa i bez slika okačeni na zidu ili ogradi takođe mogu dati vašem vrtu retro šmek. Mirišljave sveće, zvučnici, dekorativni venčići, šta god da vas asocira na mir i opuštanje zaslužuje svoje mesto u vašem vrtu. Uređenje dvorišta i uređenje kuće su neodvojivi procesi, te treba i moraju biti usklađeni. Ako vaša kuća odiše starinskim duhom, prenesite to i na vaš spoljni prostor. Ukoliko ste pobornici minimalističkog stila, na isti način uredite svoje dvorište.

Igrajte se sa svojim idejama i zamislima, a ako je potrebno konsultujte i stručnjake za dizajn. U svakom slučaju, zasucite rukave i započnite prolećno raspremanje bašte – jer će ovo biti vrt u kome ćete zaista uživati.

Posted in Dom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *