Kako uštedeti tokom renoviranja stana?

Započinjenje priče o renoviranju životnog prostora vuče za sobom ono najsonovnije pitanje, a to je koliko će sve potrebne i željene promene zapravo zahtevati ulaganja i koliko je potrebno uložiti u sve to novca. Zato je, pre samog renoviranja stana i pre početka bilo kakvih radova, potrebno uraditi najvažniju stvar, a to je tačno određivanje budžeta kojim raspolažete i koji možete trenutno da uložite u svoj dom.

Možda samim tim vidite da možete da započnete radove, ali možda i da malo sačekate sa svim. Uz sve to, na procenjenu sumu koju odvajate, uvek dopišite nekih 15 do 20 posto od nje, kao sumu „sa strane“ koja će biti za neplanske i troškove koji se usputno nametnu, a kojih u ovakvim situacijama sigurno ima. 

Kada znate kolikim sredstvima raspolažete, onda je sve lakše, jer se pravi lista prioriteta koja se u odnosu na budžet može širiti ili skraćivati. Međutim, ima i mnogo načina na koje možete da uštedite na određenim stvarima kako biste ih uložili u druge, a da opet uraddite sve prema svojim potrebama i željama.

Kod malog prostora – koristite pregradne zidove

Jedan od najvećih izazova kod renoviranja, bilo kakvog menjanja, ali i uređenja enterijera, jeste rad na malim prostorijama. Ukoliko imate manji stan onda je potrebno da znate da je najpre potrebno uraditi dobar plan renoviranja i dobru organizaciju, kako bi se sve u neko dogledno vreme realizovalo i završilo. 

Ukoliko razmišljate o određenim pregradama prostorija, činite to pregradnim zidovima ili modernim harmonika vratima. Osim što ćete uštedeti kod oduzimanja prostora za njihovo montiranja, to su promene koje će iziskivati najmanju svotu novca u odnosu na sve ostalo.

LVT podovi kao pristupačno a efektno rešenje

Još jedno rešenje koje preporučujemo jesu LVT podovi, odnosno luksuzni vinil podovi. Ovi podovi spadaju u najbolju klasu vinil podova, imitiraju izged najluksuznijih podnih obloga poput kamena i prirodnog drveta, a njihova cena je veoma pristupačna i zato toplo preporučujemo da razmislite i o lvt podovima ukoliko morate da renovirate podove. 

Kod malih prostorija je teško odabrati i nameštaj, zbog dimenzija, uklapanja jednog komada sa drugim u tom pogledu, pa je dobra opcija razmisliti o izradi nameštaja po meri. Nameštaj po meri je odlična solucija, jer se koristi sav mogući prostor, sve njegove prednosti, ali i mane, te vi sami birate od čega i kako će se nešto izraditi. Osim toga, u većini slučajeva ispada da je takav način dobijanja nameštaja i jeftiniji u odnosu na gotove proizvode koji se nalaze u salonima. 

Menjanje instalacija

Promena koja zahteva najveću pažnju i vreme jeste ona koja se tiče svih instalacija, kako elektro, tako i hidro. Posebno ovo važi za starije zgrade, kuće, gde su instalacije često u vrlo kritičnom stanju. Kod vodovodnih cevi i instalacija mogu da se ostvare prilično velike uštede, budući da se uvek savetuje da se cevi u kupatilu, gde ih je i najviše, izbace po površini zida, a za to se koriste plastične cevi, što zahteva manja ulaganja kako u kupovinu, tako i kada je sama ugradnja u pitanju. Međutim, ovo je i pored toga promena koja ne sme da zavisi od budžeta, već je potrebno da se izvrši na najbolji mogući način. 

Postoji mnogo načina da dalje širite priču o renoviranju stana i tome gde sve može da se uštedi. Uštede su vidne kada se odlučite za minimalistički pristup uređenju, jer se ne ulaže dodatni novac u mnoštvo nameštaja osim potrebnog u mnogo detalja, koji su danas i te kako skupi. Sve što je potrebno jesu beli zidovi, neki svetli ili jako tamni podovi, a što su opet najjeftinije promene u tom pogledu  malo mašte u samom uređivanju enterijera kako biste učinili da sav prostor ponovo postane topli dom.

Posted in Dom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *