Motorno ulje – saznajte sve što vam je potrebno

Sveže motorno ulje važan je element za nesmetano funkcionisanje svakog vozila:

 

 • pomaže pri radu motora;
 • sprečava veće kvarove;
 • povećava performanse;
 • produžava životni vek motora i vozila.

 

Neophodno je da motorno ulje bude čisto i da se redovno menja, kako bi na najbolji mogući način podmazivalo motor i smanjilo habanje i trenje pokretnih unutrašnjih delova vozila.

Pouzdano motorno ulje koje se menja u preporučenim intervalima i čije se stanje redovno proverava, jedan je od najvažnijih faktora za pouzdanu i sigurnu vožnju.

U nastavku saznajte sve što vas zanima o motornim uljima i dobro se informišite, kako bi i vaše vozilo dobilo odgovarajuću negu.

Koja motorna ulja postoje?

Odabir motornog ulja je važan zato što svaka vrsta ove tečnosti ima različiti stepen viskoziteta.

Viskoznost je pojam koji se odnosi na to kakve su performanse određene vrste ulja na niskim temperaturama.

Ulja se dele prema tome kako nastaju:

 • preradom nafte dobijaju se mineralna motorna ulja ulja;
 • mešanjem sintetičkih komponenti dobijaju se sintetička motorna ulja;
 • mešavinom mineralnih i sintetičkih ulja dobijaju se polusintetička ulja.

Mineralna ulja su gušća, povoljnija, zahtevaju češće promene i najčešće se koriste u starijim modelima automobila i onim bez trubopunjača. Preproučuje se da se koriste u uslovima umerene klime.

Sintetička ulja su kvalitetnija, čišća i skuplja od mineralnih, namenjena za vozila modernijeg tipa i automobile koji se koriste za trke. Dobro podnose visoke i niske temperature.

Polusintetička ulja nastaju dodavanjem sintetičkih u mineralna, čime im se poboljšava kvalitet i performanse.

Učestalost promene motornog ulja za vozila

Motorno ulje važno ja zarad ispravnog funkcionisanja motora i celokupnog vozila, ali svoju ulogu ova tečnost ne može ostvariti ukoliko dođe do preteranog zaprljavanja i kontaminacije materijama kao što su: produkti sagorevanja, čestice metala nastale usled habanja unutrašnjih delova i sl.

Otuda se javlja pitanja:

Koliko često treba menjati motorno ulje?

Ne postoji precizan odgovor, već sve zavisi od okolnosti poput: 

 

 • kvaliteta ulja;
 • kvaliteta goriva;
 • klimatskih uslova;
 • režima vožnje itd.

 

Ali šta to konkretno znači?

Procenjuje se da je maksimalno dejstvo motornih ulja pri normalnim uslovima vožnje od 60 do 70 hiljada km, pri gradskoj vožnji i kraćim relacijama od 30 do 40 hiljada km, dok se pri lakim uslovima vožnje ulje može koristiti i do pređenih 100 hiljada km.

Ovde se radi o maksimalnim mogućnostima upotrebe, dok se naravno savetuje zamena motornog ulja i mnogo češće

Veća potrošnja goriva i oksidacija koja je izraženija kod mineralnih motornih ulja zahtevaju češće zamene istog.

Šta se desi kada se motorno ulje ne menja redovno?

Neredovno servisiranje vozila i jednostano nemarnost o istom, mogu dovesti do saobraćajnih nezgoda i izuzetno veliki udarac po džepu zbog popravki kvarova.

Od ovoga ne odstupa ni problem sa neredovnom zamenom motornog ulja, a krajnji ishod jeste kvar motora i potreba za šlep službom.

Međutim, do problema može doći čak i kada redovno menjate ulje prema preporukama proizvođača, ali zašto je to tako?

Odgovor na ovo pitanje krije se u uslovima vožnje. Preporuke proizvođača jesu važne i značajno pomažu u određivanju intervala za zamenu motornog ulja, ali morate uzeti u obzir i fakotre kao što su klimatski uslovi, način vožnje i vrsta motorngo ulja koje automobil koristi.

Oznake motornog ulja i kako ih razlikovati?

Prilikom kupovine motornog ulja za vozila značiće vam da budete upoznati sa oznakama koje se nalaze na svakom od ovih proizvoda.

Evo i kako da ih raspoznate:

 • SAE (Society of Automotive Engineers) – oznaka za viskozitet;
 • broj + W – oznaka je za zimu, dok broj koji se nalazi pre slova W određuje koliko viskoziteta gubi ulje tokom hladnih uslova (veći brojevi označavaju blaže uslove zime);
 • poslednji broj u nazivu – odnosi se na gustinu ulja na 100 stepeni.

Ulje sa većom gustinom je zbog svojih karakteristika pogodno za vožnju u letnjim uslovima i kada je motor više zagrejan, dok je ulje manje gustine pogodnije za hladnije vremenske prilike.

Evo i kako samostalno možete dopuniti motorno ulje

Za sam kraj smo želeli da pokažemo kako samostalno možete zameniti motorno ulje i učini jedan deo pripreme vozila za put, bez pomoći automehaničara.

Pre nego što otpočne proces zamene ulja, parkirajte vozilo na ravnom, proverite da li je motor hladan, te bacite pogled na karter za merenje ulja nakon 20 minuta od zaustavljanja i gašenja motora.

Proces promene ulja izgleda ovako:

 • proverite kakvo je stanje ulja u karteru i koliko će ga još biti potrebno;
 • odvrnite poklopac za promenu ulja;
 • levak sa dugom cevi pomoći će vam da dodate malu količinu svežeg ulja, te nakon toga sačekajte da ulje stigne u karter;
 • merač nivoa ulja će vam pomoći da izmerite količinu, a sve dok ga ne bude dovoljno, dosipajte ga u malim količinama kroz levak.

Koliko god loše bilo po vozilo da količina ulje bude preniska, isto toliko je loše da motorno ulje preliva.

Dosipanje ulja i provera njegovog stanja je izuzetno jednostavna, pa je možete obaviti i sami. Ono što je važno jeste da odaberete pravo motorno ulje i pratite njegovo stanje u odnosu na klimatske uslove i način vožnje. Nadamo se da vam je naš tekst o motornom ulju bio koristan i da ste dobili sve potrebne informacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *