Kako boravak u SPA centru umanjuje stres

Gužve, poslovne obaveze, odgovornost za porodicu i osobe u svom okruženju, samo su neki od razloga stresa kod ljudi. Njegov uticaj na zdravlje je dugoročno izuzetno veliki, a jedan od glavnih pokazatelja stresnog načina života je povišen hormon kortizol.

Iako je mnogo načina za umanjenje stresa i što bolje prihvatanje njegovog postojanja u svačijem životu, tretmani poput onih u SPA i wellness centrima često se preporučuju kao nemedicinska opcija sa odličnim rezultatima. Zato smo za vas izdvojili 5 SPA tretmana koji vam mogu pomoći da se osećate relaksiranije i umanjite nagomilan stres.

Sauna

Naučno je dokazano da saune u velikoj meri mogu biti blagotvorne na umanjenje stresa, posebno kada su u pitanju wellness i SPA centri. Stručnjaci savetuju korišćenje saune od dva do četiri puta mesečno, u skladu sa ličnim i poslovnim obavezama.

Inače, korišćenje saune povoljno utiče na krvni pritisak i rad srca, ali i na izbacivanje toksina iz organizma i na umanjenje bolova nakon jačeg fizičkog napora. Uz sve fizičke benefite, sauna je idealan način da legnete, opustite se i odmorite u miru i tišini.

Antistres masaže

Masaže generalno, a posebno antistres masaže su još jedna odlična opcija za umanjenje stresa. Ovaj tip masaže kombinuje karakteristike terapeutske masaže leđa i relaks masaže.

Ova masaža pomaže organizmu da se oslobodi stresa, ali dodatno doprinosi i povratku ravnoteže organizma i uklanjanju napetosti i bolova.

Na kraju, važno je znati da antistres masaže izuzetno pogodno utiču i na jačanje imuniteta.

Masaža stopala

Uz antistres masažu, kada govorimo o tretmanima za umanjenje stresa ne smemo zaboraviti na masažu stopala. Ova vrsta masaže stimuliše više od sedam hiljada nervnih završetaka na našem stopalu. Stimulacijom specifičnih tačaka na našim stopalima, masažom se otklanjaju razne tegobe i blokade koje sprečavaju ili otežavaju normalno funkcionisanje organizma.

Masaža stopala je posebno blagotvorna za lečenje glavobolja, sportskih povreda, problema sa kičmom, menstrualnih tegoba i, najvažnije, umanjuje nagomilan stres i jača naš imunitet.

Đakuzi

Đakuzi je jedna od onih stvari u SPA centrima koje gotovo svi obožavamo. Hidroterapije, u koju se svrstava i đakuzi, idealan je za one koji su izloženi snažnijem fizičkom naporu, kao i za ljude koji imaju probleme sa mišićima ili poteškoće sa spavanjem. Naravno, đakuzi je zdravo koristiti i ukoliko nemate nikakve navedene tegobe, već se jednostavno želite opustiti.

Hidroterapija i generalno opuštanje u SPA centru se često u Evropi i SAD preporučuju i od strane lekara kao jedan od načina za relaksaciju, umanjenje stresa i rešavanje problema sa spavanjem.

Aromaterapija

Aromaterapija je tip tretmana u kojem se primenjuju čista eterična ulja, čiji su efekti i benefiti za naš organizam otkriveni još pre više hiljada godina. Uz to, povoljno dejstvo utvrđeno je i brojnim medicinskim studijama.

Ukoliko se pri masažama ili drugim SPA i wellness tretmanima koriste eterična ulja, efekat ovih tretmana se dodatno pojačava i ima dodatne benefite za naš organizam.

Treba znati da aromaterapija ima najbolji efekat na lečenje i umanjenje umora, iscrpljenosti, depresije, stresa, ali i fizičkih bolova i problema sa koncentracijom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *