Znamenitosti u Novom Sadu koje ne bi trebalo da propustite

Pored Beograda, Novi Sad postaje grad u koji dolazi sve više mladih koji žele da studiraju ili da rade.

Za izdavanje stanova Novi Sad je mnogo jeftiniji nego prestonica, pa se studenti lakše odlučuju za njega. Postoji i opcija izdavanje stanova na dan kako biste mogli da dođete u Novi Sad i obiđete sve znamenitosti kojih ima puno. U daljem tekstu ćemo vam napisati gde bi sve trebali da odete kada posećujete (po nekima) najlepši grad Srbije ili kada ste se tek doselili u njega.

Prelepa katedrala

Verovatno je svako čuo za Katedralu u Novom Sadu. To je rimokatolička crkva Imena Marijinog koja je podignuta 1894. godine i od tada nije menjana. Verovatno ono što je svima fascinantno jeste toranj koji ova građevina poseduje. Visok je 72 metra i ima po jedan sat na sve četiri strane. Crkva je rađena u neogotskom stilu. Veoma je lepa i impozantna, pa se stoga pojavljuje na bezmalo svakoj slici grada, bivajući u samom centru Novog Sada i njegove velike pešačke zone.

Šetnja preko mostova

Za ovu šetnju će vam trebati malo više vremena i snage i bilo bi dobro da odvojite jedan dan za nju, kako biste mogli da vidite sve lepote koje ona pruža. Radi se o šetnju preko tri novosadska mosta. Prvi most na koji nailazite jeste most Slobode koji je otvoren 1981. godine: On je nažalost bio pogođen tokom NATO bombardovanja, ali je na veliku sreću građana Novog Sada 2005 obnovljen. Nakon toga se možete vratiti u grad preko mosta Duge. Ovo bi bilo dobro da vidite kada padne veče, sve boje duge osvetljavaju reku Dunav. Ovakav most izgrađen je 2000. godine i on spaja Novi Sad sa Petrovaradinom. Treći most jeste Žeželjev most koji je sagrađen 1961. godine, ali se trenutno renovira i biće uskoro otvoren i za saobraćaj. Videti Dunav sa ovih zdanja je odista prelepo i mnogi žele da to vide, što objašnjava odakle toliko ponuda koje nudi izdavanje stanova Novi Sad 

Dunavska ulica

Dunavska ulica predstavlja dušu Novog Sada. Ona kreće od ulica Čika Jove Zmaja i ide sve do Dunavskog parka. U njoj postoje dve najznačajnike građevine. Prva je gradska biblioteka koja je tu od 1885. godine, a druga jeste kuća koja se pre nazivala ’’Kod belog lava’’. Kuća u ovom slučaju nije građevina koju gledamo, ono što je bitno kod ove kuće jeste njeno dvorište i šta se nalazi u njemu. U njemu možete da vidite najstariji bunar u gradu koji je sagrađen davne 1721. godine. 

Petrovaradinska tvrđava

Ono po čemu je Novi Sad najviše poznat ostavili smo za kraj – Petrovaradinska tvrđava. Zidine ove tvrđave, kada bi mogle, sigurno bi nam pričale razne priče bitaka, pobeda i poraza. Austrija je sagradila ovu spektakularnu tvrđavu od 1692. do 1780. godine i njome su se branili od Turaka. Najomiljeniji i najvažniji predmet tvrđave jeste petrovaradinski sat koji se naziva i ’’pijani sat’’. On postoji još od 1750. godine, a poseban je zbog toga što mala kazaljka pokazuje minute, a velika sate, a ljudi kažu da je razlog tome da bi se vreme moglo videti sa velikih udaljenosti. Danas je tvrđava i mesto održavanja velikog godišnjeg, međunarodnog festivala muzike, Exit festivala.

Pored ovih znamenitosti možete da vidite još mnogo toga u Novom Sadu. Da biste obišli sve verovatno bi vam trebali dani. Postoje stari restorani i moderni kafići koje nikako ne treba propustiti dok ste u Novom Sadu. U svakom slučaju, sigurno nećete pogrešiti ako posetite, ili se doselite, u ovaj predivan grad. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *