Kako prevazići krizu i osetiti ponovno ujedinjenje sa voljenom osobom 

Svi mi u porodičnom životu želimo da budemo oni koji donose sreću u dom. Ljubav, međusobno razumevanje, podrška i nežnost u dobro uspostavljenim porodičnim odnosima nisu nešto što je neuobičajeno.

No, ponekad se situacija među partnerima može odigravati u sablasnom konceptu. Među mnogim propustima, svađama i neprijatnostima uspešan porodični odnos može se činiti nedostižan. Gomilanje uvreda, gunđanje, ignorisanje i ćutnja podstrek su za samoanalizu. Da li posvećujete partneru kvalitetno vreme? Da li vršite iznenađenja neočekivanim manifestacijama, kulinarskim sposobnostima, trudom da se uhvatite u koštac sa problemom izbegavajući konstantnu kritiku? Da li podržavate partnera kada su u pitanju zdrava interesovanja? Da li znate šta vaš saputnik želi od porodičnog života? Ukoliko ste izvršili samoispitivanje, odlučili da spasete uzdrman odnos i poboljšate kvalitet ljubavnog života, možete obratiti pažnju na nekoliko stvari:

Pronađite izvor vašeg gunđanja

Kritike u svakodnevnom životu izazivaju tenziju. Reakcija je najčešće automatska i teško ju je suzbiti, međutim, sa željom za poboljšanjem i vežbom – sve je moguće. Uzmimo na primer da vaš suprug često zaboravlja da plaća račune, izbaci smeće ili neku drugu dužnost koju ste zajednički odredili. Umesto da ga momentalno obaspete uvredljivim komentarima o neodgovornosti, za bolji partnerski odnos možete ga dodatno podsetiti, no, nemojte konstantno preuzimati obaveze koje ne treba da budu vaše. Ponekad je dobro dopustiti bez ikakve reči da se partner suoči sa posledicama kako bi ubuduće obraćao više pažnje. Umesto da iznosite optužbe, u relaciji napad-odbrana, pokušajte da se smirite i utvrdite izvor vaših kritika. Shvatajući šta vi zapravo želite od partnera i on od vas, bićete u situaciji da lakše prihvatate nedostatke i podstičete trezvenu promenu. Veoma je bitno da se usredsredite i na primećivanje vrlina i zasluga, da se trudite priznati krvicu, udeliti lepe i nežne reči.  

Razumevanje grešaka u ponašanju

Poslediće neugodne rasprave možete ukloniti sopstvenim izvinjenjem. Priznavanje krivice i razumevanje da ste u određenom postupku neprimereno reagovali može biti dovoljan pozitivni odskok jednog partnerskog odnosa. Plemenita reč „izvini“ sprečava međusobna optuživanja i omekšava srca, no, nakon pomirenja treba se truditi da „stara energija“ ne ispliva iznova. Česti razgovori i trud da se prevaziđe lični ego mogu dovesti do toga da sukobi slične prirode u budućnosti budu izbegnuti.   

Restorani za ponovno ujedinjenje 

Restorani omogućuju održavanje toplih romantičnih odnosa upravo zbog svoje neuobičajene atmosfere i retke mogućnosti za glamuroznim obrokom. Uz pažljivo odabrana jela i iskrene emocije restorani će smanjiti nivo stresa. Partneri posvećujući vreme jedno drugom razvijaće sposobnost da budu stabilniji i da očuvavaju interesovanje. Restorani sa gastronomskim osveženjem uz odsjaj sveća na stolu, senzualnu muziku i produbljenu intimnost većini parova pružaju odskočnu dasku u prevazilaženju krize. 

Priređivanje iznenađenja

Ponekad u ljubavnim odnosima ljudi uzimaju jedni druge „zdravo za gotovo“. Ali, grandiozni znakovi pažnje i neočekivani pokloni ojačaće odnose. Lagana masaža, obrok u krevetu, originalne ideje, proslava Dana zaljubljenih, ponovno udvaranje, bioskop, putovanje ili večera u restoranu, nasuprot nezadovoljnom gunđanju i monotonom izležavanju na kauču – doneće sasvim novu crtu vašem odnosu. 

Međutim, krize se ne treba plašiti već konstantno truditi da se porodične veze osnažuju. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *