Zašto je hrastov parket bolji od većine drugih parketa?

Najrasprostranjeniji, najbolji, najkvalitetniji, najizdržljiviji – sve su to epiteti koji se mogu pripisati hrastovom parketu. Zbog svih tih prednosti koje ima, hrastov parket se visoko pozicionira na listi najboljih parketa za vaš dom. Kada birate samo najkvalitetnije za vaš dom, onda definitivno morate da vodite računa i o dobrom parketu. Naravno da hrastov parket ima konkurenciju i naravno da nije ubedljivo i po svim kriterijumima najbolji, ali jedno je sigurno – prednjači u gotovo svakoj kategoriji. Postoji zaista mnogo vrsta parketa i niko ne kaže da ćete pogrešiti ukoliko odaberete neku drugu vrstu, ali je pre odabira važno da znate karakteristike svake vrste. Danas govorimo o hrastovom parketu.

Najbolja tvrdoća i kvalitet

Da bismo govorili o hrastovom parketu, treba da krenemo od samog početka. Za kvalitet hrastovog parketa najzaslužnije je hrastovo drvo. To je osnova od koje se polazi. Hrast je i te kako popularan zbog toga što ima široku upotrebu. Čim se jedna vrsta drveta može korsiti u najrazličitijim oblastima, onda je to znak da je zaista dobro. Hrastovo drvo se upotrebljava za izradu nameštaja, u građevini, kao i za  izradu umetničkih dela. Ono što još krasi hrastovo drvo, a samim tim i hrastov parket, jeste savršena estetska nota. Upravo zbog toga hrastovo drvo ima široku primenu. Hrastov parket će zbog toga izgledati savršeno, prefinjeno i pre svega prirodno. I ne samo da će izgledati prirodno, već će to, nakon potrebne obrade, i biti.

Nije ga lako oštetiti

Hrastov parket je veoma tvrd, kao što je to već rečeno. Međutim, nije ovde reč samo o tvrdoći, već o generalnoj izdržljivosti ove vrste parketa. Ne morate da brinete da li ćete nešto uspeti da ošteti vaš parket, jer je malo verovatno da će se to dogoditi. Dakle, možete da imate različite vrste nameštaja, da ih pomerate, da unosite i nove, da radite apsolutno šta god želite na parketu, ali on će ostati netaknut. Naravno, ne treba ni da preterujete, ali ovde govorimo o onim normalnim navikama. To znači da se neće dogoditi oštećenje ukoliko se sasvim normalno ponašate.

Nije podložan promeni

Sve nas vrlo zanima da li će doći do neke promene hrastovog parketa vremenom i ne samo hrastovog, nego bilo kog drugog. Važno je da znate da je apsolutno potvrđeno da hrastov parket ne menja boju tokom vremena. To znači da hrastov parket ne bledi, ne stvaraju se na njemu nepotrebne šare, ne skida se boja, niti bilo šta slično. Naravno, možda neće uvek imati onaj sjaj kao sa početka, ali postoje preparati kojima možete da vratite sjaj vašem parketu.

Vek trajanja gotovo neograničen

Hrastov parket traje decenijama i to nije nikakva laž. Bez bilo kakvog preterivanja hrastov parket može da traje i duže od 30 ili 40 godina. Naravno da njegovo stanje nakon tih 40 godina neće biti isto i naravno da vreme utiče na sve, pa tako i na parket. Ali je sigurno da će i nakon 40 godina i dalje biti upotrebljiv. Treba naravno da se raspitate pre kupovine i da se opredelite za neku od boljih vrsta hrastovog parketa, ukoliko želite da i vaš dostigne ovu neverovatnu brojku od 40 godina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *