Postavljanje pločica u pet koraka

Ako ste se odlučili da sami budete svoj majstor, odnosno da se posvetite većini kućnih poslova, onda verovatno želite da to sve bude besprekorno i želite da propratite svaku fazu rada detaljno. Postavljanje pločica u teoriji nije težak posao, ali pre svega zahteva određenu dozu preciznosti i obazrivosti, a naravno potrebno je da budete i jako pedantni. Ako ste perfekcionista ovaj zadatak vam neće teško pasti. Ukoliko pratite sledeće korake videćete da postavljanje pločica i nije tako težak zadatak.

Uklonite sve staro sa poda 

Naravno, jasno je da ćete pre postavljanja novih pločica ukloniti i sve one stare. Međutim ovo posebno naglašavamo, zato što nekada nije lako ukloniti sve sa zida, pogotovu ukoliko je lepak za pločice bio izuzetno kvalitetan i dobar. Ako je keramika baš mnogo stara onda čekićem vrlo lako možete skinuti sve delove. Ali, ako je keramika baš čvrsta ili je relativno nova onda morate štepovanjem da skinete ostatke. Sledeći korak jeste skidanje lepka za pločice, koji prvo možete da nakvasite vodom. Uglavnom majstori i profesionalci savetuju da uklonite sav lepak, ne da njega opet koristite, već da kupite novi lepak za pločice.

Pripremite površinu 

Kada ste sve uklonili onda je potrebno naravno da pripremite površinu. To radite cementiranjem. Nanosite četkom i uglađujete površinu koja ne sme da ima neravnine. Zatim odredite mesto za fugne. U principu vi ne morate da se odlučite za fugne, to je već stvar izbora.

Priprema lepka za pločice 

Pre svega treba odabrati odgovarajući lepak za pločice. Naime, lepak za pločice nije univerzalan i ne koristi se za sve pločice. Naime, postoji lepak za pločice,koji se koristi za spoljašnju upotrebu, na primer za pločice ba terasi. Zatim postoji lepak koji se koristi za za pločice u kupatilu. Tako da kada kupujete lepak za pločice važno je da u prodavnici naglasite koji vam tačno treba. Objasnićemo i postupak pravljenja lepka za pločice, koji je vrlo jednostavan. Dakle, sve što je potrebno jeste da sipate lepak za pločice u vodu. Tu smesu mešate mikserom, sve do te mere dok lepak ne počne da ostaje na mikseru. U tom trenutku lepak za pločice je spreman i vi možete da prionete na rad. Ono što je važno da znate jeste da lepak ne može tek tako lako da se stegne, tako da opušteno možete da radite polako i precizno, što je jako bitno.

Lepljenje pločica 

Dakle, sada dolazi onaj najvažniji deo. Lepite pločice na zid. Pre svega treba staviti lepak na pločice. I ovo je krajnje jednostavno, ali i ovde postoji jedna „caka“. Naime, najviše lepka treba da stavite na sredinu, dok na krajeve ide mnogo manje lepka. Prvo se donja ivica prislanja uz zid, a zatim i cela pločica. Onda treba da uklonite višak lepka, tako što ćete kružnim pokretima da pomerate pločicu. Gumenim čekićem samo učvršćujete pločicu, tako da imajte u vidu da će vam i to trebati.

Postavljanje fug mase

Kada završite sa postavljanjem pločica onda je važno da uradite proces koji se naziva „fugovanje pločica“. Međutim, to ne možete da radite odmah čim zalepite pločice, već to možete tek dan nakon što ste zalepili pločice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *