Uređenje enterijera od sad nije teško

Pre samog procesa uređenja odnosno renoviranja Vašeg doma važno je definisati funkciju prostorije koju želite da preuredite. Svaka prostorija bilo da je kuhinja, kupatilo, spavaća ili dnevna soba je za sebe, različita po nameni i funkciji i shodno tome različito je i uređenje.

Najvažnija je funkcionalnost prostorija u stanu

Postavite sebi pitanje šta će neku prostoriju učiniti funkcionalnom, sa jedne strane, odnosno prijatnom i komfornom za vaš i boravak vaših najmilijih, sa druge strane. Dalje, koji nameštaj treba da ima dnevni boravak, kuhinja, spavaća soba? Ne ustručavajte se da ova, ali i slična pitanja postavite za svaku prostoriju posebno.

Ukoliko vam je želja da vam dnevni boravak izgleda upravo kao što je opisano u uvodu, onda bi trebalo da nabavite i sofu ili trosed, udobne stolice, radni sto, klub sto za piće i grickalice, regal za televizor. Ukoliko je vaša soba, ali i vaš dom manjih dimenzija onda ne bi bilo loše da razmislite da za određenu aktivnost nađete neko bolje mesto u domu.

Pre uređenja kuhinje razmislite koliko ćete vremena provesti u njoj, da li će vaša kuhinja služiti i kao trpezarija, i da li ćete hrani spremati tek povremeno ili svakodnevno. Bez obzira na činjenicu koliko provodili vremena u kuhinji svaka mora da sadrži barem osnovne elemente.

Ovakva analiza nije preozbiljna jer analizu o funkcijama i potrebama morate izvršiti za svaku prostoriju u stanu ili kući, pre nego što prionete na ozbiljnije radove.

Pre nameštaja ne zaboravite na završne radove

Pre sameog odabira i kupovine nameštaja potrebno je izvršiti sve radove koji se odnose na uređenje vašeg doma. Izvedite sve neophodne radove do kraja, a ne da se posle kajete mogao ili mogla sam bolje. Tek nakon završnih radova počnite sa unošenjem nameštaja. Zbog toga je neophodno da proverite u kojem su stanju keramika, voda, stolarija, elektroinstalacije, parket, ali i ostali elementi u vašem domu. Mnogo je lakše pre opremanja vašeg toplog kutka  nameštajem izvesti npr. gipsane ili parketarske radove ili ugradnju podnog grejanja. To vam govorimo prevashodno zbog činjenice jer je bolje na početku uraditi sve kako treba nego kasnije vršiti korekcije koje nisu urađene kada je to trebalo.

U svim prostorijama bi trebao da bude skladan nameštaj

Kada jednom utvrdite koji ćete nameštaj smestiti u koju prostoriju u vašem domu, pridržavajte se pravila da pojedini delovi nameštaja treba da budu u proporciji sa ostatkom nameštaja, ali i sa celokupnom prostorijom u kojoj se nalazi jer i ceo vaš dom treba da bude kompleksan. Prilikom odabira nameštaja vodite računa da se isti uklapa, pa je zato neophodno precizno izmeriti dimenzije prostorije.

Niste sami

Kada utvrdite da je moguće fizički i funkcionalno smestiti nameštaj u bilo koju prostoriju u vašem domu počnite da sastavljate listu želja nameštaja koji vam se sviđa. Tako možete da sastavite listu boja i da napravite uzorke tkanina. Prilikom slaganja boja postoje principi koje bi valjalo poštovati. I za kraj ne zaboravite da u stanu ili kući ne živite samo vi, da su tu i vaši najmiliji tako da treba da se trudite da napravite takvo okruženje u kome će se svi osećati prijatno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *