Toplotne pumpe su efikasne jer koriste prirodne izvore energije

Podzemne vode se koriste za rad ovih pumpi. Podzemne vode imaju konstantne temperature tokom cele godine koje iznose  između 10 i 15 stepeni celzijusa. Upravo zbog konstantnosti temperature podzemnih vada toplotne pumpe voda-voda imaju visok koeficijent grejanja koji može biti veći od 5.

Voda – voda toplotne pumpe imaju visok koeficijent grejanja

Ove pumpe mogu da imaju ugrađene rezervoare sa izmenjivačima za zagrevanje sanitarne vode  i mogu da se koriste i za grejanje i za hlađenje objekata. Da bi se ove toplotne pumpe instalirale potrebno je u zemlji izbušiti  dve bušotine. Jedna je za bunar koji služi za usisavanje podzemnih voda, a druga za bunar za vraćanje te vode nazad u zemlju.

Kod procesa zagrevanja objekata vodi koja se usisava uzima se toplota i tako ohlađena se preko drugog bunara vraća u zemlju. U slučaju da se toplotna pumpa koristi za hlađenje unutrašnjeg prostora proces je obrnut.  Za instaliranje voda-voda toplotne pumpe u Srbiji je potrebna dozvola lokalnih vlasti radi održavanja ekosistema.

Zemlja – voda toplotne pumpe

Ovaj tip toplotnih pumpi kao izvor toplote upotrebljava geotermalnu energiju, odnosno, toplotu zemlje. Temperatura zemlje je na određenoj dubini stalna tokom cele godine i iznosi oko 10 spepeni celzijusa. Da bi se iskoristile ove osobine zemlje kopaju se bušotine na dubini oko 200 metara u koje se postavljaju instalacije. Toplota se uzima iz zemlje i prenosi na sistem za grejanje. U letnjim mesecima ove pumpe se koriste i za hlađenje prostora. Kao posrednik za prenošenje toplote iz zemlje koriste se antifriz ili rasol. Ta tečnost kruži plastičnim cevima koje su instalirane u zemlju i tako izvlači toplotu zemlje koja se nalazi oko cevi. Postoje dva tipa instalacije, a to su geotermalne sonde ili geotermalni kolektori. Toplotne pumpe zemja-voda postižu visok koeficijent performanse između 3.8 i 5.

Toplotne pumpe vazduh – voda su jednostavne  za instalaciju

Ove pumpe koriste vazduh iz okoline iz kojeg se izvlači toplota. Pošto je temperatura vazduha promenljiva i tokom zimskih meseci znatno niža od temperature podzemnih voda i temperature zemlje ove pumpe imaju niži koeficijent grejanja, od 3 do 3,5.

Njihova prednost je ta što je kod njih jednostavan proces montaže i nema kopanja bunara i ukopavanja sondi, kao i dodatnih troškova. Spoljna jedinica se kači na spoljni zid objekta ili se stavlja na tlo. Ova toplotna pumpa ima ugrađen elektro grejač kome toplotna pumpa daje komandu da se pali na veoma nikim temperaturama. Na niskim temperaturama mođe da da komandu i za paljenje nekog drugog uređaja, gasnog, naftnog, električnog kotla.

Zbog jednostavnosti ugradnje, gde nije potrebno iskopavanje i ugređivanja bunara ili sondi, kao kod drugih tipova toplotnih pumpi, najčešće se koriste ove pumpe. One su u upotrebi kada je potrebno da se modernizuje postojeći sistem grejanja u objektu. One se prilagođavaju samom prostoru što se tiče ispuštanja vazduha koji može da se usmerava u više pravaca. Mogu biti podržane električnim grejačima kada su spoljne temperature u minusu.

 

Posted in Dom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *