Gde se koriste euro palete?

Euro palete najviše se koriste u zapadnoevropskim zemljama. Više se upotrebljavaju u obliku prerađenog nameštaja nego u svom prvobitnom obliku, ali svakako imaju široku primenu. Šta sve može da se napravi od paleta?

Naime, industrijski nameštaj nastaje od euro paleta, pa tako možete dobiti klupe, police, stolice i stolove, ali euro palete se najviše koriste za transport robe. U transportnom saobraćaju postoji nekoliko problema između tradicionalnih i euro paleta.

Zašto je to tako?

Euro palete – najpopularnije palete za transport robe

Danas su u Evropi euro palete najtraženije. Poslednjih deset godina za bezbedan transport robe bira se euro paleta. Količina euro paleta za isporuku robe porasla je zbog lake upotrebe i odličnog kvaliteta. Na godišnjem nivou najveću isporuku euro paleta obavi Nemačka, jer ona preko 100 miliona ovih paleta isporuči.

Za isporuku robe velike količine koriste se višekratne palete, a postoji razlika između paleta, ipak veliki je izazov za sve one koji koriste palete za tranaport robe – proizvođači, primaoci robe i vozači.

Kako se isporučuje roba?

Veoma je jednostavna procedura isporuke robe. Reč je o prevozu robe na kamionima, isporuka se vrši prema robnim standardima, a roba se skladišti na euro palete. Roba mora pravilno da se pričvrsti kako bi se bezbedno dopremila do krajnjeg kupca. Cela procedura funkcioniše na sledeći način.

Na lokaciju utovara dolazi prazan kamion. Prazni drveni nosači zamenjuju se za upakovanu robu koja se nalazi na paletama. Zatim kreće transport do mesta istovara, odnosno do naručioca robe. Razmena se na ovaj način vrši brzo i lako, a ipak se proces malo usložnjava s obzirom na kratke rokove, veliku potražnju robe i brz transport.

Problemi tokom transporta robe

Paletni list, popunjen formular, jeste li sva dokumenta pripremili?

Ocena kvaliteta, evidencija o količini robe, informacije o nosačima i još nekoliko dodatnih papira neophodni su kako bi dokumentacija bila kompletna. A onda može da krene isporuka.

U međunarodnom transportu propisi i uslovi se stalno menjaju, ali ako se roba prevozi bez paleta, kamion bi morao da obezbedi potpun kapacitet za robu.

Kada vozači zahtevaju da se prevoze 33 euro palete, onda može da nastane neki problem, kao i ako dug koji mogu da imaju vozači ako nisu preuzeli tokom poslednje razmene prazne palete. E tada nastaje problem za sledeću isporuku.

Ako se ne preda tačan broj ili ako su palete oštećene ili nekvalitetne, onda se mogu javiti dodatni problemi. Kasnije se oni moraju dodatno objašnjavati, mimo dokumenata, ali jedno je sigurno. Euro palete prednjače kada je kvalitet u pitanju.

Mobilna razmena robe

Da li i vi mislite da sve što koči digitalizaciju jeste opterećenje?

E pa to je slučaj i sa ručnom razmenom. Danas se traže brža, kvaitetnija i pristupačnija rešenja.

Nemačka je rešila da iskoristi digitalizaciju i tokom transporta robe, jer je ubrzan proces razmene. Aplikacija koju su Nemci izmislili funkcioniše tako što korisnik slika palete, a dalje ih sama aplikacija prebrojava i šalju se dokumenta da bi se proces razmene što više ubrzao. Ovako je sve na klik, a isporuka se brže obavlja.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *