Staze za sobu kao dobro rešenje za manje prostorije

Veruje se da su prvi tepisi nastali pre pet hiljada godina u Aziji. Bili su veoma traženi na mnogim dvorovima i njihova uloga je bila da impresioniraju goste i pokažu raskoš palate. Danas tepisi osim što čine da se vaši gosti udobno osećaju, neophodni su da vas zaštite od hladnoće i omoguće vašim stopalima da se mekše osećaju. Poželjni su u svakoj prostoriji, ali postoje prostorije kao što su hodnik, kuhinja ili manja prostorija za odmor u koje se bolje uklapaju staze za sobu, nego glomazni tepisi. 

Tepisi utopljavaju podove i daju im lepši izgled

Većina stanova uglavnom za podne obloge ima parket ili laminat, dok u kuhinji, hodniku, kupatilu dominiraju keramičke pločice. O kojoj god vrsti poda da se radi, savet je da on bude kompletiran nekom tekstilnom prostirkom. Velike prostorije poput dnevnih soba ili velike spavaće sobe, gde je parket pod vape za velikim tepisima. Uz drvo se najbolje slažu neutralne nijanse, pa su tako boja peska, bež ili svetlo siva idelane kombinacije za drvene podove. Sa druge strane male prostorije kao što su uski hodnici, uske kuhinjice sa keramičkim pločicama zadovoljavaju se i podnim prostirkama ili stazama za sobu. Uglavnom je reč o sintetičkim podnim prostirkama od izdržljivih materijala poput najlona.

Za male spavaće sobe male podne prostirke

Staze za sobu dobrodošle su i u prostorije poput dnevnih soba, koje nemaju veliku kvadraturu. Postavljaju se uglavnom pored kreveta. Kako biste mogli da ih stalno održavate čistim, savet je da birate staze za sobu od prirodnih materijala, kao što su pamuk ili viskoza, koje ćete uvek lako oprati u mašini i brzo osušiti. U zavisnosti od uređenja doma birajte i stil staze. Ukoliko je vaš stan moderan i staze za sobu treba da ga slede. Geomterijske šare na stazama za sobu uvek su dobro rešenje za minimalistički uređene stanove. Tradicionalno organizovani stanovi, sa stilskim nameštajem najbolje se slažu sa viskoznim stazama sa resama. Deluju rustično i vrlo su meke na dodir. Floralni motivi odlično se uklapaju. Zamislite samo dve staze pored vašeg izrezbarenog kreveta u punom drvetu. Čak i kada prostorije nisu male staze za sobu mogu biti praktično rešenje, jer osim što zahtevaju manju posvećenost i manje ulaganja u čišćenje, vrlo su funkcionalne. Međutim, oni koji raspolažu izobiljem prostora, vrlo lako mogu da uklope i velike tepihe. 

Staze za sobu mogu poslužiti i u dečjoj sobi

Dečje sobe su po razmeri uglavnom manje i zato ih ne treba prenatrpavati. Iako je idelano da se za njih odabere tepih malih dimenzija, uglavnog okruglog ili ovalnog oblika, ponekad se i staze mogu lepo uklopiti. Naročito ako se ima u vidu da deca provode dosta vremena na podu igrajući se. Sigurno vam je stalo da je prostirka čista, a staze se vrlo lako peru u mašini, pa će omogućiti da vaše dete ima sigurnu igru. Bilo da izaberete tepih ili stazu dobra vest je da ne morate da ga uklapate sa nameštajem. Dečje sobe zahtevaju lucidnost i šarenilo, zato pustite mašti na volju. 

Posted in Dom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *