PROLEĆNO BUĐENJE DVORIŠTA I BAŠTE

Svako godišnje doba donosi neke svoje draži i lepote. Proleće je svakako godišnje doba u kome se priroda budi a sa prirodom i mnogi prostori koji okružuju vašu prirodu i dom. Zima nije bila jakog inteziteta ali se dovoljno odužila da smo svi sa velikim nestrpljenjem i iščekivanjem lepih, toplih sunčanih prolećnih dana. Proleće sa prvim zracima sunca zahteva brojne popravke i radove u vrtu koje je zimsko hladno vreme sneg i mraz naneo prethodnih meseci. Buđenjem prirode bude se i razne ideje za uređenje dvorišta i bašte a prirodni materijali su poseban aspekt na koji treba obratiti pažnju. Jedan od prirodnih materijala koji je neizostavan element u uređenju svakog dvorišta ili bašte jeste prirodni kamen.

Ako ste razmišljali da ovog prolaće radite staze u dvorištu, terasu, stepenište trotoare oku kuće ili cokle kuće u ponudi su razne varijante lomljenog i sečenog prirodnog kamena. Kada se odlučujete za odabir materijala koji će te koristiti u oblaganju vaših površina u vrtu treba razmotriti odnos cene i kvaliteta ali da se posebna pažnja da na kvalitet i estetiku dizajna eksterijera jer su ovo stvari koje se ne rade često i kada se već odlučujete na ovakav korak gledajte da izaberete pravo rešenje koje će biti savršenstvo i za vaš ukus i novčanik. Lomljeni kamen ima najrazličitiju primenu od svih večinevrsta  kamena od postavljanja kamena u dvorištu kao staze gde ima najčešću ulogu. Međutim lomljeni ili rezani kamen često se koriste I za oblaganje trotoara, terasa, cokle oko kuća, oblaganje fasada kuće ,betonskih ograda potpornih zidova koji je zbog svoje postojanosti, otpornosti na habanja I sve vrste vremenskih uslova. Postojan jednostavan za ugradnju I još jednostavniji za održavanje.  

Kako se postavlja kamen za staze

Proces postavljanja I ugradnje I kamena zahteva složenu I jedinstvenu pripremu kako celokupnog terena tako I koordinacije između estetskog I funkcionalnog smisla. Kamen za dvorište najčešće je debljine od 2-3 cm jer je ta debljina neophodna kako bi stazom cirkulisao I saobraćaj. Ukoliko se radi o trotoarima ili isključivo pešačke staze onda se mogu postavljati I tanji oblici kamena. Kamen za staze se obično postavljaju utapanjem u malter I beton dok se zidne obloge kamenom obično rade na lepak za keramiku ceresit 16 ili nekog drugog proizvođača ali najjače structure. Pogodno je pre postavljanja kamena površinu premazati nekom od podloga koje takođe možete kupiti u bilo kojoj farbari. Nakon postavljanja kamen se fuguje tj popunjavaju se praznine između kamena nepravilnog oblika. Fugovanje se obično pravi kombinovanjem cementa I peska nule ali se za fugovanje mogu koristiti I drugi materijali kao što su cementno mleko, fugomal ili kvarcni pesak. 

Osim lomljenog prirodnog kamena za postavljanje I oblaganje zidnih I podnih površina često se koriste I sečeni kamen za dvorište I staze. Sečeni kamen je identične structure kao I lomljeni kamen samo sui vice rezane I sečene u pravougaone oblike I estetski lepše I jednostavnije za ugradnju I postavljanje ali samim tim I skuplje jer se svaki komad kamena mora posebno seći I oblikovati.Obično se seče na odrđene širine istih dimenzija različitih dužina koji se uklapaju I stvaraju jedinstvenu I autentičnu sliku. Obrađivanje sečenog kamena se vrši pažljivo a nakon sečenja kamen se dodatno može polirati, glačati ili bunjati. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *