Šta sve morate da znate ako želite da gajite povrće u plasteniku

Ukoliko tražite način da poboljšate kvalitet ishrane i da se vi i vaša porodica hranite namirnicama proverenog i organskog porekla, onda je podizanje plastenika prava stvar za vas. Ne postoji bolji i jednostavniji način da u svakom trenutku budete sigurni u ono što jedete, kao ni jeftiniji način da dođete do inače veoma , bilo da se radi o prodavnicama ili  zelenim pijacama,  skupog organskog povrća. Naravno da vam za proizvodnju povrća za sopstvene proizvode nije neophodan plastenik, ali vam jeste potreba ako želite da budete snabdeveni tokom cele godine.

Prisustvo klimatskih promena je sve očiglednije, sve su duži periodi  viskih temperatura tokom leta, kao i dana sa veoma niskim temperaturama tokom zime, dok su  pojave nepogoda poput kiša sa gradom ili jakih vetrova sve učestalije, a sve ovo može ugroziti vaše useve ili sasvim onemogućiti njihovo uzgajanje ukoliko ne budu zaštićeni unutar plastenika.  

Postavljanje prvog plastenika

Da bi plastenik ispunio svoju osnovnu, zaštitnu funkciju, neophodno je da povedete računa o nekoliko stvari. Pre svega, važno je da plastenik ne pokriva celo zemljište koje imate na raspolaganju, kako biste mogli da mu lako pristupite, proširite ga po potrebi ili obavljate neki vid sanacije,odlažete neophodni baštenski alat ili se bavite bilo kojim pripremnim radovima vezanim za setvu ili berbu. Sledeći stavka jeste odgovarajuća infrastruktura,  nepohodno je da na zemljištu na kom se plastenik nalazi, ili u njegovoj blizini, nalazi bunar ili priključak na vodovodnu mrežu, jer u suprotnom navodnjavanje neće biti moguće, a osim vode, biće vam potreban i izvor električne energije. Prilikom pozicioniranja plastenika važno je voditi računa i o jakim udarima vetra, od kojih se, pored odgovarajućeg položaja, može štititi i prirodnim ili veštačkim barijerama , koje nikako ne bi smele da zasenjuju plastenik. 

Podloga, tipovi i najlon za plastenike

Plastenik nikako ne treba postavljati preko trave, jer ona predstavlja savršeno okruženje za razvoj korova. Ukoliko pak uklonite travu, to znači da ćete prilikom svakog zalivanja gaziti po blatu, pa je stoga najbolje napraviti pod od šljunka ili maliča, koji su idealni za održavanje poda suvim i ispuštaju relativno malu količinu toplote, koja inače pogoduje razvoju štetočina. Osim toga , treba voditi računa o tome da prostor između aleja bude dovoljno širok da kroz njega mogu da prođu kolica, koja ćete sigurno redovno koristiti.

U osnovne tipove plastenika spadaju višetunelski plastenici, čije je konstrukcija veoma složena i koji se uglavnom koriste u proizvodnji na indutrijskom nivou, zatim su tu i veronez ili laki plastenici, koji su najčešći  izbor uzgajivača jagoda i čije je konstrukcija nešto jednostavnija, i hobi ili porodični plastenici, koji su odlični za prve korake u ovom tipu uzgoja ili za usputno bavljenje njime,  jer se veoma lako konstruišu.

Najlon za plstenike se postavlja preko konstrukcije, njime se ’’pokriva’’ plastenik i one imaju veliku ulogu u tome da li će biljke moći da ostvare svoj genetski potencijal. Debljina najlona uticaće na količinu svetlosti koju biljke primaju, kao i na čvrstinu i trajnost samog pokrivača, koji bi trebalo menjati nakon najviše četiri godine.

Posted in Dom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *