Sitnice koje su vam neophodne za uspešan i produktivan rad od kuće

Rad od kuće postaje više od luksuza pojedinca. Sada se više posmatra kao obična i normalna stvar i nije neobično čuti da se sve više ljudi odlučuje za ovu varijantu. Iako više nije jedina opcija rada kako bi neke firme održale svoje postojanje, dugi period ovakvog poslovanja je doneo brojne prednosti i zaposlenima ali i nadređenima pa je tako počelo usavršavanje rada od kuće i pronalazak raznih načina kako da svima bude prijatno. Naravno, ovakav rad zahteva disciplinu i potrebno je posedovati sav neophodan alat za rad – bilo da se radi o udobnom nameštaju ili kancelarijskom materijalu – kako bi se posao mogao neometano obavljati. Stoga postoje neke stvari koje su vam neophodne kako biste rad od kuće obavljali najkvalitetnije i najbolje moguće.

Organizacija je ključ

Jedan radni dan traje u proseku 8 sati i kada ste u kancelariji tačno znate šta u kom periodu treba da obavite. Sa druge strane, pak, kada radite od kuće, ponekad je teško usaglasiti radno vreme jer imate fleksibilnost da posao obavljate tokom celog dana. I upravo je ovo kamen spoticanja kod većine – loša organizacija vremena i prostora značajno utiče na kvalitet i količinu obavljenog posla. Kako biste bili sigurni da ste uvek upoznati sa svim zadacima, potrebno je da napravite spiskove koji će vam pomoći da se organizujete. Napravite različite liste sa rokovima za obavljanje posla, postavite kalendar na vidno mesto koji će vas podsećati na bitne sastanke i organizujte radni prostor tako da možete da obavljate nekoliko stvari odjednom.

Radni sto i okruženje

Kada pomislite na rad od kuće, pomislite na malu kancelariju koja je odvojena od svih ostalih ukućana kako biste neometano mogli da radite. Ponekad, ovo nije realnost i sve što posedujete jeste radni sto te je neophodno da on bude perfektno organizovan i da se na njemu nalaze samo potrebne sitnice za obavljanje posla. Pored organizatora za papire, biće vam potrebne i razne fascikle različitih dimenzija i boja kako biste mogli da osmislite sistem za skladištenje dokumentacije. Takođe, najveći deo stola treba da zauzme računar, miš i tastaura jer je ovo vaše glavno sredstvo za rad. Napravite malo mesta i za sitnice koje treba da se nađu na stolu poput raznih spajalica, markera u različitim bojama, makaza i hemijskih olovaka i blokčića. Sve ovo treba da vam je na dohvat ruke kako biste mogli da radite neometano.

Kvalitetna oprema za rad

Ponekad u želji da uštedimo ili dobijemo na količini, odaberemo opremu za rad koja nije najkvalitetnija na tržištu. Upravo ovakva odluka može da utiče na kvalitet obavljenog posla ili da nas spreči da obavimo isti. Odabirom najbolje opreme za rad pomažete sebi da budete sigurni u uspešnost i kvalitet obavljenog posla. Kada radite od kuće treba da vodite računa o materijalu koji koristite za rad i kako on može da vam pomogne pri organizaciji, radu i bržem obavljanju posla. Pored računarske opreme, potrebne su vam i sitnice kao što su kvalitetni toneri za laserske štampače i papir za štampanje kako biste uvek bili spremni za spremanje dokumenata ili sredstava za rad.

Napravite prijatnu atmosferu

Postoje naučna istraživanja koja su se tokom pandemije bavila stvarima koje je potrebno da poseduje jedna kućna kancelarija ili prostor za rad. Pored svega što vam je neophodno za rad, potrebno je da napravite prijatnu atmosferu kako biste se lepo osećali tokom radnog dana. Ovde se prvenstveno misli na osvetljenje, biljke, prijatne mirise u vidu difuzera i mirišljavih sveća ali i nekih fotografija i natpisa sa motivacionim porukama. Sve ovo ima svrhu stvaranja opuštajuće energije kako biste bili spremni da iznesete ceo dan i budete produktivni bez padanja raspoloženja.

Rad od kuće može da bude produktivniji od rada iz kancelarije ukoliko stvorite sve neophodne uslove i potrudite se da napravite svoj kutak za rad. Ponekad su sitnice ono što najviše znači i utiče na produktivnost te je neophodno da na vreme uvrstite sve što je potrebno u svoju kućnu kancelariju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *