Šta je vantelesna oplodnja i kada se savetuje

 

Vantelesna oplodnja se sastoji iz dva dela postupaka. To su hormonska terapija i in vitro oplodnja (standardna vantelesna oplodnju) ili ICSI metoda.

Vantelesna oplodnja (VTO), odnosno asistirana reprodukcija podrazumeva medicinske postupke kojima se jajne ćelije i embrioni tretiraju izvan tela i čiji je cilj ostvarivanja trudnoće. Ovaj postupak se sprovodi u okviru terapije lečenja steriliteta i može se raditi sa stimulacijom ili u prirodnom ciklusu

 

Kada treba ići na vantelesnu oplodnju

Na neplodnost, odnosno sterilitet počinje da se sumnja kada jedan par nakon godinu dana nezaštićenih seksualnih odnosa ne uspeva da ostvari trudnoću. Kod parova starijih od 35 godina se sumnja mnogo ranije, već nakon 6 meseci.

Žene su najčešće neplodne usled sledećih razloga:

Muškarci su najčešće neplodni usled sledećih razloga:

  • mali broj spermatozoida
  • izostanak spermatozoida
  • loš kvalitet spermatozoida

Postoje slučajevi kada nije moguće utvrditi šta je uzrok neplodnosti i njihov procenat se kreće od 5 do 15%.

Kada su završene sve analize i uzrok neplodnosti je utvrđen, ali se ne može rešiti, preporučuje se vantelesna oplodnja. Ovaj postupak se preporučuje i u slučaju kada nije otkriven uzrok steriliteta.

 

Metode vantelesne oplodnje

Metoda koju će vam doktor preporučiti zavisi donekle i od vaših rezultata. Doktori najčešće donose individualne preporuke.

Metode koje se primenjuju su: klasičan IVF, ICSI – intracitoplazmatsku injekciju spermatozoida, IVM – in vitro maturaciju jajnih ćelija, MICSI – poseban metod izbora spermatozoida morfološkim pregledom pod velikim uvećanjem, PICSI – izbor spermatozoida na osnovu testa hijaluronidaze, TESE – tehnike biopsije i ekstrakcije spermatozoida iz testisa u slučajevima kada ih nema u ejakulatu, oplodnja doniranim jajnim ćelijama, spermatozoida ili embrionima, surogat majčinstvo.

 

Pre oplodnje

Ono što možete očekivati pre samog postupka jesu različiti pregledi, ultrazvučni pregledi, analize i hormonske analize. Doktorima svi ovi postupci koji prethode VTO-u daju podatke koji su važni za dalji tok lečenja neplodnosti. Uzimajući sve to u obzir, doktori će vam savetovati koji je postupak najbolji za vas.

 

Vantelesna oplodnja – postupak

Pre nego što se sprovede vantelesna oplodnja prethodi stimulacija jajnika. Tokom nje se primenjuje hormonska terapija u vidu injekcija u kombinaciji sa još nekim medikamentima. Stimulacija jajnika najčešće traje desetak dana.Ovaj postupak omogućava stvaranje zadovoljavajućeg broja jajnih ćelija. Sve vreme rade se još neki pregledi kako bi se utvrdilo da sve teče željenim tokom.

Kada se završi ova faza, organizuje se vađenje jajnih ćelija. To je postupak koji traje oko deset minuta. Kada su jajne ćelije spremne one se oplođuju u laboratoriji. Na taj način se dobija embrion. Embrion se prvih nekoliko dana (3 do 5)  drži u specijalnim uslovima, a nakon toga premešta u matericu.

Procedura se izvodi u položaju za ginekološki pregled, ne izaziva bol, niti neprijatnost. Nakon toga žena provodi nekoliko sati u bolnici. Mirovanje se savetuje narednih nekoliko dana.

Trudnoća nastala putem vantelesne oplodnje je apsolutno je ista kao i trudnoća nastala prirodnim putem. Procedure koje se primenjuju su bezbedne i efikasne, a stopa uspeha po ciklusu iznosi 30%.

Ponekad je potrebno postupak ponoviti nekoliko puta, kako bi bio uspešan. Ipak, uspešnost ostajanja u drugom stanju vantelesnom oplodnjom je daleko veća od uspešnosti prirodnim putem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *