Razlika između SSD i HDD hard diskova za kompjuter

Razvoj tehnologije doveo je do toga da od samog starta gde smo imali jedan kompjuter sa određenim komponentama koje nisu mogle da se menjaju i nisu imale zamene u smislu bolje i funkcionalnije, pa sve do toga da smo došli do toga da sve ima svoju zamenu u više varijanti, kao i u više različitih funkcija, prednosti, ali i mana. Tako smo ranije imali hard diskove, koji su služili za skladištenje podataka, a onda se polako pridružio i SSD hard disk.

Tada, bio je luksuzni deo koji jedan kompjuter može imati, a ako ga već ima kao standardnu kofiguraciju, znalo se da se radi o veoma naprednom i skupom računaru koji se koristi za brojne ozbiljnije poslove i projekte. Kao što već rekosmo, razvoj tehnologije je i to već učinio netačnim, pa danas svako može imati SSD hard disk uz svoj računar, ali opet ostaje jedna glavna dilema, a to je da li je bolje odabrati HDD hard disk ili SSD hard disk?! Upravo o tome danas pišemo, šta je dobro kod jednog, a šta kod drugog hard diska. Kada su u pitanju hard diskovi , cena je samo jedna od karakteristika koje se razlikuju izmedju SSD i HDD hrad diskova.

HDD hard disk

Ono što već od davnina poznajemo kao standardnu konfiguraciju računara jesu HDD hard diskovi, kao nekad jedini poznati način skladištenja podataka. I upravo u skladištenju jeste glavna razlika izmedju HDD i SSD hard diska. HDD hard disk ima magnetno skladištenje podataka, to jest, oslanja se pamćenje informacija iglom i magnetnom pločom koja se okreće jako brzo. Da bi vam bilo lakše da razumete, to je sistem poput gramofonske ploče i igle na njoj, gde igla piše i briše zapravo po magnetnoj ploči sve podatke koji se unose u računar. Podatke o programima, sistemu i tako dalje. Zbog toga je HDD hard disk prilično bučan u radu, ali i osetljiv na udarce i potrese, što mnogi znaju od ranije da se događao kvar prilikom nekad i najmanjeg potresa kućišta kompjutera. HDD hard disk troši prilično energije zbog svog načina rada, ali je zbog toga i prilično jeftin, zbog čega se mnogi odlučuju za ovakav način skladištenja podataka.

SSD hard disk

Kao što smo već napomenuli, glavna razlika se nalazi u skladištenju podataka. SSD hard diskovi koriste memorijske čipove, te rade po principu fleš memorije. Zbog toga je jako tih, a ni ne koristi energiju koja je potrebna HDD disku za rad. Zbog svojih specifikacija, SSD hard disk se uglavnom koristi za skladištenje operativnog sistema, kao i programskih instalacija. Odlično se čpokazao za obradu fotografija, pokretaanje video igrica, kao i za pokretanje i uopšte podizanje sistema, dok bi se moglo reći da je HDD hard disk bolji za čuvanje multimedijalnih sadržaja. Energetska efikasnost, efikasnost i brzina u radu, kao i to što je tih prilikom rada, čine SSD hard disk jako popularnim i željenim. Ono što se nekad mnogima ne dopada jeste cena, koja je veća u odnosu na HDD, ali cena SSD hard diska varira od samih kapaciteta. Svakako se razvojem i dolaskom poboljšanih verzija cene umanjuju, te nisu ni približne onima koje su bile nekada, zbog čega su tada i važile za luksuznu kompjutersku opremu.

Više o vrstama i razlikama ova dva hard diska pročitajte na sajtu VipHouse na ovom linku https://viphouse.rs/Blog/Razlika-izmedju-hdd-i-ssd-diskova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *