Koji su to najtraženiji poslovi u Srbiji? Poslednja kategorija će vas iznenaditi!

Svako želi da nakon završenog školovanja ima mogućnost da bira gde će biti zaposlen. Ipak, to nije slučaj sa mnogim kvalifikacijama pa će zato mnoge visokoobrazovane osobe duže tražiti posao nego neko ko ima zavšenu srednju školu. Tražnja za zanimanjima je uslovljena kako migracijama radnosposobnog stanovništva, tako i niskim interesovanjem za obuku budućih radnika za pojedina zanimanja što dovodi do manjka u nekim oblastima.

Građevinski i mašinski radnici i dalje deficitarni

Sigurno ste čuli priču da se nudi mesečna plata i preko 1000 eura za kvalifikovanog varioca, zidara, stolara…oni lako pronalaze zaposlenje. Neke firme imaju sklopljen dogovor sa srednjim stručnim školama gde daju stipendije, obuku i posao za najbolje đake. Tehnička škola u Požezi ide i korak dalje, ona u dogovoru sa potrebama lokalnih firmi otvara odeljenja, pravi plan i program školovanja i tako pravovremeno plasira kadrove koji su tržištu potrebni.

Pojedine fakultetske diplome nude veliki broj slobodnih radnih mesta, za ostale je i dalje ponuda slaba

Standardno, u oblasti informacionog sektora uvek su traženi kvalifikovani ljudi na poslovima JavaScript Developer, NET Developer, PHP Developer, IT Suport… Traženi su profesori stranih jezika, a prednost imaju oni koji pored fakultetske diplome imaju dokaz o radnom iskustvu na prethodnim poslovima, sertifikate polaganih kurseva…

U medicinskoj struci traženi su anesteziolozi, radiolozi, kardiolozi što je posledica nedovoljno stipendija za usavršavanje iz ove oblasti prethodnih godina, a sa druge strane mnogi su iskoristili šansu i praksu nastavili u inostranstvu.

Do posla lako dolaze inženjeri mašinstva, građevine i elektronike…

I uslužne zanatlije mogu dobro da zarade

Frizeri, moleri, autolimari, automehaničari su traženi, ali opstaju u poslu samo oni koji usavršavaju svoj rad i imaju zadovoljne mušterije iza sebe. Takvi imaju i visoke zarade na mesečnom nivou.

Vozači – kategorija koja je danas među najtraženijim poslovima

Naša zemlja ima manjak od 7000 vozača kako u unutrašnjem tako i u međunarodnon transportu. Polaganje za B kategoriju je dovoljno da bi se postao vozač manjih dostavnih vozila za gradski i međugradski transport. Ovi transportni radnici obično vrše utovar i istovar jesu bliže su kući, ali imaju i niže plate pa su mnogi rešili da se prekvalifikuju kroz polaganje za kamion i postaju vozači C i E kategorije radi bolje zarade.

Transportne firme, u nedostatku vozača za kamione počinu same da podstiču polaganje za C kategoriju. Obuka vozača je plaćena, imate zagarantovan ugovor o dugogodišnjem radu, učenje od iskusnijih kolega i svu podršku u prvim mesecima vožnje.

I pored svih mera pomoći, dobre zarade, vozači i dalje odlaze. Reformu treba započeti još od saobraćajnih škola da se polaganje za C kategoriju obavlja na najsavremenijim kamionima, učiti vozače kako da pripreme sve transportne papire, obučiti ih šta sve mogu da očekuju u ovom poslu u praksi i naravno da budu plaćeni dovoljno da ostanu. Više o polaganju za kamion saznajte na sajtu auto škole Pavlin.

Migracije radnog stanovništva definitivno najviše utiču da se ostaje bez pojedinih zanimanja i da tražnja za njima vrtoglavo raste. To je sudbina i u većim zemljama od naše. Na svakoj državi je da pronađe način da iškoluje što više potrebnih kvalifikacija i da spreči njihov dalji odlazak.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *