Civilizacijski tok nakita i modernizam kao vrhunac

Još od doba neolita, preko Rimskog carstva, Srednjeg veka pa do današnjice, nošenje nakita bilo je simbol statusa i moći, ali i raspoznavanja i posebnosti osobe u društvu.

Istorija nošenja ukrasa počinje od kamenih perlica, peruški, kostiju, zuba, školjki, bronze, platine, stakla pa do elegancije srebra i zlata sa puno dragog i poludragog kamenja. Nakit nije ukrašavao samo zglobove, vrat i uši, već i pomoćne odevne delove poput kapa, plašta, kruna i pojaseva. Prstenje je korišćeno i za pečaćenje autentične dokumentacije i pisama, a zatim kao način odaje počasti preminulima ili zaštitni simbol. Nakit kao sveprisutni predmet kroz istoriju postojanja civilizacije pruža i mnoge informacije o načinu života i verovanja tadašnjih naroda. Grci su na primer nosili prstenje koje je imalo mitološke motive, ali i dezene prirode i literarne natpise. Rimnjani su voleli skupocene dragulje. U doba Srednjeg veka zlatni nakit bio je uglavnom namenjen plemićkom narodu. Viteška tematika i romantika krasile su ukrase ovog doba u vidu gravure kratke poezije, dezena lišća i cveća. U današnjici, srebni i zlatni nakit je dostupan gotovo svakom i uglavnom nema praktičnu namenu kao što je to bilo nekad. 

 

Moderan nakit današnjice

U svetu ukrasa, posebno su postale popularne nijanse žute, ljubičaste i crvene, kao i topli plavi tonovi. Nakit sa umetkom rubina, ametista, turmalina, hrizokole, lapis lazulija, ahata i ružičastog safira u kombinaciji sa plemenitim metalima pun je pogodak. Mineralne teksture sjedinjene sa prisustvom zlata i cirkona gotovo da se mogu smatrati kao grana umetnosti. Lepota ovakvih kompozicija skriva se u nijansama. Zatim, trend u svetu jesu i minimalistički brendovi koji daju akcenat na diskretan luksuz. Posebno je zabavan geometrijski nakit. Apstraktni, haotični oblici od zlata i srebra sa dodatkom sićušnog bisera ili poludragog kamena oživeće svaku odevnu kombinaciju. U današnjici totalan hit predstavlja i nakit koji obuhvata floru i faunu, tekstualne poruke, nakit sastavljen iz delova sa konceptom slagalice, ali i onaj koji je poluotvoren. Bilo da je u pitanju srebro, ili žuto, belo i ružičasto zlato, sposobnost dobrog odabira među velikim asortimanom artikla treba da krasi vašu ličnost.

 

Nakit u zlatarama kao vrhunac mode

S obzirom da nakit nema samo materijalnu vrednost, on biva dobar poklon za gotovo svaku priliku. Zahvaljujući velikom izboru nakita u zlatarama, zasigurno možete pronaći model koji će biti prikladan za karakter i stil vas ili budućeg vlasnika, bez obzira na starosno doba. Pored klasičnog nakita, u zlatarama se mogu naći proizvodi koji zadovoljavaju najnoviju modu. Takođe, tu vam se može pružiti usluga popravke pokidanog nakita, poliranja i čišćenja kako bi nakit vratio izgubljeni sjaj, zatim, mnogi profesionalni saveti, nakit izrađen po individualnim merama i prijatan pristup klijentima. Iskusni profesionalci u zlatarama omogućiće vam i restauraciju vrednog i starog nakita, i pružiti najatraktivnije modele kao predlog za kupovinu.  

 

Kako odabrati nakit prema fižičkim karakteristikama

U odabiru ne treba promatrati samo iz ugla ukusa, već nakit treba prilagoditi izgledu. Na primer, dobro odabrane minđuše mogu pomoći da se vizuelno vaše lice izduži. Dugačak lanac savršeno će odgovarati debelom vratu, dok će tankim i mršavijim vratovima kratke ogrlice stvarati volumen i osećaj punoće. Ukoliko ste mršavije građe a volite prstenje i narukvice, za vas će biti idealni delikatniji modeli, srednje veličine. Odaberite ekskluzivni model i kroz ulepšavanje izrazite vašu lepotu i ženstvenost, širinu pogleda na svet. Pokažite sebi i drugima ko ste.

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *