Pravilna ishrana mališana u 7 koraka

Sve što date vašem detetu da pojede, bilo kao obrok ili užinu, je važno. Manje je važno da li je vaše dete od kad je počelo da uzima čvrstu hranu živelo isključivo na organskim ili domaćim namirnicama, ono što je važno jeste da dete uzima raznovrsnu hranu. 

Deci svih uzrasta je potrebna nutricija da bi zdravo rasla. I nikada nije kasno da počnete da insistirate na zdravoj ishrani kod mališana. 

 

Ako je to ono što već radite, to je odlično. Ali, ako vam je do sada prva i sigurna opcija bila pekara, brza hrana ili pakovanje slatkiša kako biste obezbedili detetu “siguran” obrok, onda znajte da je svaki trud da dete upoznate sa novim ukusima i istražujete koje novo povrće ili voće bi moglo da mu se svidi, itekako vredan. 

 

1.  PAMETNA UŽINA

 

Mnogi roditelji izbegavaju da detetu daju užinu jer misle da je bolje da deca imaju veliki i zasitan obrok nego da se napune za užinu i ne budu gladni za ručak ili večeru. Ali ovo nije uvek najpraktičnije. Upravo užina može da ima suštinsku važnost u svakodnevnom režimu ishrane. 

 

Za užinu je najbolje da birate sveže, sirove namirnice ili namirnice od celog zrna, kao što su komadi šargarepe, paprike ili jabuke, kao i integralne keksiće. Orasi i ostalo koštunjavo voće su sjajna opcija jer su puni omega 3 masnih kiselina, ključno važnih za zdrav razvoj moždanih funkcija kod školske dece. 

 

2.  ODVOJITE VREME ZA PORODIČNI OBROK

Svi smo uglavnom zauzeti, ali porodični obrok gde su za stolom svi, od bebe do bake i deke, makar i ako se uglavnom ista hrana vrti u krug, veoma je važan ako želite da vaše dete stekne zdrave navike u ishrani.

 

3.  DOBRO JEDITE

Klinci sve primete. I veoma će da obrate pažnju ukoliko ih terate da jedu nešto što ni sami ne volite. Setite se detinjstva, da li je na stolu uvek bilo najomiljenije hrane? Sa današnjim ritmom života, veoma lako i jeftino se može doći do ukusne hrane, ali ako dete naviknete da jede samo omiljenu hranu, rizikujete da hranu počne da povezuje sa uživanjem, a ne sa potrebom. Ovo može voditi u pregojenost kasnije tokom života. Naučite dete da nema drugih opcija, osim onih koje su na stolu. I svojim primerom mu pokažite da je uz pravu kombinaciju i začine svaka namirnica dovoljno ukusna. Eksperimentišite zajedno i pravite “savršene” zalogaje sa više različitih boja. 

 

4. IMATE POMOĆNIKA U KUHINJI

Iskoristite ga! Sada kada je porastao/porasla, radovaće se da aktivno učestvuje sa vama u pripremi obroka, umesto da pasivno sedi posmatrajući vas. Iako morate udaljiti oštre predmete (noževe) od malog deteta, njihovi prstići mogu da se snađu sa cepkanjem i pranjem povrća, mešenjem testa, ređanjem na tanjire, dodavanjem,… Plus, u praksi se pokazalo da sva zabava i kreativnost koja se odvija u kuhinji mališane motiviše da prave i (možda čak) probaju konačni proizvod. 

 

5. PROBIRLJIVCI

Iako većina dece daje prednost pojedinim namirnicama, nemojte misliti da tako mora da ostane. Nastavite da detetu nudite raznovrsnu hranu, različitih boja i tekstura, i možda mu se baš jednog dana svidi nešto novo. U međuvremenu, samim probanjem će nešto od dobrih stvari da završi u stomačiću. 

 

6. PRETVORITE BRZU HRANU U SPORU

Dakle, vaše dete voli pohovano meso i pomfrit? Dobrodošli u klub. Umesto toga da se opirete tome i očajavate, ponudite detetu pomfrit pečen u rerni ili pak picu sa povrćem i zdravim stvarima koje ćete mu dozvoliti da (hajde, ovaj put) samo dekoriše!

 

7. ZAJEDNO PRIPREMITE KUTIJU ZA UŽINU

Kada je dete na izletu ili u školi, ne mora da znači da ne može da jede kao kada je kod kuće. Pri tom, ne moraju stalno da budu u pitanju sendviči sa šunkom. Dajte detetu da samo bira šta želi za užinu od stvari koje mu vi predložite. Sendvič sa jajima ili komadićima pečene ribe? Domaćim pekmezom? Kiflice sa sirom? Komadići voća su takođe dobra opcija, a detetu ste obezbedili dovoljno energije za sate igranja i učenja!

 

Izvor: bebo.club

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *