Vez kao deo srpske narodne tradicije

Često su se u toku leta žene u prošlosti zanimale izradom goblena i vezom uopšte, a zimi su uglavnom štrikane.

Iako su i pletenje i heklanje, ali isto tako i vez i gobleni sastavni deo naše tradicije, danas žene i devojke sve ređe uzimaju u ruke igle za štrikanje i heklanje, kao i za vez, jer se vremena menjaju, a samim tim se menjaju i interesovanja ljudi.

Zašto je vez bio zanimacija naših predaka?

Dok su muškarci ranije bili zaduženi pre svega za spoljne poslove, dotle su žene imale dužnost da vode računa o domaćinstvu. Obično su naše bake i prabake brinule o stoci, kao i o živini, te o uobičajenim kućnim poslovima. U prošlosti se podrazumevalo da domaćica jedne kuće brine o čistoći ne samo prostora, nego i garderobe ukućana, te o pripremi obroka. A kada bi žene završile sa svim uobičajenim poslovima, ranije su sve one nastojale da uvek budu zaposlene, pa su se bavile ručnim radom.

Iako nije postojalo pravilo o tome, u većini slučajeva su u toku zime štrikale džempere, čarape i rukavice, kao i prsluke i šalove, ali i kape, a izrada goblena, kao i heklanje su bili „rezervisani“ za toplije vreme.

Svakako su se žene u prošlosti trudile da na sve načine doprinesu kvalitetu života svojih ukućana, pa su u tom smislu nastojale da im ištrikaju toplu odeću, ali i da samo domaćinstvo ukrase miljeima, šustiklama i vezom. Zahvaljujući tome što su znale da vezu, one su izrađivale najrazličitije šare na stolnjacima i jastučnicama, a gobleni su bili neizostavni deo enterijera svakog domaćinstva u prošlosti.

Da li je teško izrađivati goblene?

Ako ovo upitate neku ženu danas ili devojku, prilično je verovatno da ćete dobiti potvrdan odgovor, jednostavno zato što vrlo mali procenat savremenih žena i devojaka odlučuje da nauči da veze ili da se bavi ručnim radom.

Međutim, s obzirom na to da su gobleni bili uobičajeni detalji u kućama u našoj prošlosti, to su naše prabake i bake jednostavno učile od malih nogu da vezu i da koriste konac za vez, pa je njima to bilo prosto lako.

Kao i svaka veština, tako i vez podrazumeva učenje i strpljenje, mada je i pedantnost neophodna. Isto to se odnosi i na heklanje i na štrikanje, kao i na sve ostale veštine, koje podrazumevaju rad ruku.

Šta je potrebno za izradu goblena?

Nakon što budete savladali osnov, biće vam lako i da naučite da izrađujete goblene sa najrazličitim motivima. A da bi se to zaista mogli da učinite potrebno je da vas neko iskusniji upozna sa osnovnim bodovima, test sa izborom odgovarajućeg konca i igala, kao i obruča.

Dakle, da biste izradili jedan goblen, potrebno je najpre da imate obruč za vezenje, konac za vez i odgovarajuću tkaninu, odnosno iglu za vezenje i motiv, koji ćete izraditi. Napominjemo da su najpoznatiji takozvani Vilerovi gobleni, odnosno šeme najrazličitih motiva iz prirode i umetničkih dela.

Posebno je važno da konac za vez bude odgovarajuće debljine, kao i da koristite različite boje, kako bi gobleni bili zanimljivi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *