Frenektomija – zašto je nekad neophodno ukloniti resicu usne duplje

Frenektomija predstavlja hiruršku intervenciju koja podrazumeva uklanjanje resice koja se nalazi u usnoj duplji. Naime, u usnoj duplji se nalaze tri resice (frenuluma): jedna povezuje donju usnu sa desnima, druga gornju usnu sa desnima i treća spaja jezik sa podom usta. U zavisnosti od razliličitih okolnosti nekad je neophodno hirurški ukloniti resicu.

Kada može nastati problem sa frenulumom?

Kao što smo naveli, frenulum ili resice su prirodne tvorevine koje svako ima. Međutim, u nekim situacijama resice mogu dovesti do određenih problema, zbog čega je neophodno izvesti frenektomiju.

U nekim slučajevima, resica koja vezuje jezik sa podom usta može uticati na nepravilan razvoj govora. Razlog za to je najčešće kratka resica koja onemogućava normalno pokretanje jezika. Najčešće se ovaj problem može detektovati u ranom uzrastu deteta, a prepoznaje se zato što deca sa ovakvom resicom teže izgovaraju neke slogove. Ili imaju ozbiljnije probleme sa govorom. Takođe, kratka resica može predstavljati problem i prilikom postavljanja proteza. Naime, ovakva resica sprečava stabilnost proteze.

Međutim, resice mogu biti i uzročnici paradontopatije, ali mogu uticati i na raspored zuba. Naime, relativno često se dešava da je resica koja vezuje gornju usnu sa desnima zadebljala, što dovodi do nastanka većeg razmaka između jedinica. Pored toga, izražene resice mogu dovesti do povlačenja desni, što može indukovati paradontopatiju.

Kako izgleda frenektomija?

Operacija frenektonoma (resica) je danas postao rutinski zahvat. Frenektomija najčešće traje oko 15 minuta i gotovo nikad nema komplikacija tokom izvođenja zahvata. Takođe, i postoperativni period je kratak.

Savremena frenektomija se izvodi u najvećem broju stomatoloških ordinacija pomoću lasera. Upotreba lasera u stomatologiji donelo je brojne prednosti, pre svega za pacijente. Ono što je jedna od glavnih odlika laserskih zahvata jeste kratka i bezbolna intervencija, sa minimalnim mogućnostima za komplikacije.U toku hirurškog zahvata uklanjanja resice najčešće se koristi anestezija u spreju koja smanjuje neprijatan i bolan osećaj u toku intervencije. Korišćenje dentalnog lasera sprečava krvarenje, što je velika prednost u odnosu na klasični hirurški zahvat. Odustvo krvarenja omogućava pacijentu prijatiniji osećaj tokom izvođenja intervencije, a istovremeno olakšava stomatologu da obavi što precizniji zahvat. Takođe, ukoliko se resica uklanja pomoću lasera nije potrebno zašivati ranu. Naime, laserski zraci imaju aktinflamatorno dejstvo i istovremeno stimulišu zarastanje. Zbog toga je zarastanje rana nakon laserske intervencije mnogo brže u odnosu na klasičnu intervenciju. Oporavak nakon uklanjanja resice laserom traje oko 10 dana i potpuno je bezbolan.

Da li se preporučuje uklanjanje resice kod dece?

Frenektomija koja podrazumeva korišćenje lasera je potpuno bezbedna i bezbolna metoda koja se može korisiti i za uklanjanje resica kod dece. Veoma je važno da se kod dece prepozna na vreme problem i ukloni resica kako bi se omogućio pravilan razvoj usne duplje, govora i rasporeda zuba. Važno je naglasiti da fenektomija traje oko 15 minuta i da nije traumatična za decu. Takođe, brz i bezbolan oporavak omogućava da se dete vrlo brzo vrati svakodnevnim aktivnostima. I što je najvažnije, uklanjanjem resice kod dece mogu se sprečiti potencijalni problemi koji bi mogli nastati u budućnosti.

Za detaljne informacije o frenektomiji i preventivnom pregledu posetite stomatološku ordinaciju Dental Centar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *