Pogledajte kako se dobijaju sportske stipendije u Americi

Opšte je poznato da je školovanje u Sjedinjenim Američkim Državama izuzetno skupo. Za upis na dobar koledž neophodna je kvalitetna priprema, pa su zbog toga roditelji primorani da svoju decu usmeravaju od najranijeg detinjstva. Često se dešava da još prvim mesecima detetovog života roditelji apliciraju za mesto u prestižnom vrtiću. Nakon toga sledi upis u dobru osnovnu i srednju školu, a sve u cilju upisivanja što bolje rangiranog koledža, nakon koga će detetu biti osigurana dobra karijera. Međutim, nemaju svi priliku da svojoj deci plate izvanredno obrazovanje u najboljim školama. Zbog toga se mnogi učenici obrazuju zahvaljujući stipendijama, a najpoznatije u svetu su svakako sportske stipendije. 

U Sjedinjenim Američkim Državama izuzetno su popularni univerzitetski sportovi, odnosno takmičenja između fakultetskih timova. Osećaj pripadnosti univerzitetskoj zajednici, bratstvu ili sestrinstvu, duboko je ukorenjen u mnogim Amerikancima. Neretko se dešava da generacije jedne porodice studiraju na istim fakultetima, pa odatle i ne čudi popularnost univerzitetskih timova. Utakmice se prenose na televizijama i veliki novac se ulaže Upravo je zbog toga potražnja za vrhunskim, mladim sportistima koji će tokom studiranja aktivno igrati u timu velika. Gotovo svi univerziteti srednjoškolskim igračima koje bi želeli da imaju u svom timu nude velikodušne sportske stipendije.

Koji je put do dobijanja sportske stipendije?

Za dobijanje sportske stipendije za školovanje na univerzitetu pojedinci moraju da ulože mnogo truda još od ranog detinjstva. Dečaci i devojčice moraju vredno da vežbaju, skoro svakodnevno da odlaze na treninge i da leta provode u specijalnim sportskim kampovima za bejzbol, košarku, ragbi ili koji god sport da se opredele. Zatim se moraju potruditi da uđu u školski tim. 

Ulazak u školski tim ne podrazumeva sigurno dobijanje sportske stipendije, već je pred učenicima koji žele da studiraju uz pomoć stipendije težak i naporan rad. Da bi ostali u timu moraju da postižu dobre rezultate na terenu, a ako žele da ih primete takozvani „lovci na talente“, koji će im omogućiti dobijanje sportske stipendije, njihovi rezultati moraju biti u kontinuitetu izuzetni. Često se dešava da posvećenost grupnim i individualnim treninzima utiče na uspeh učenika u školi i tada nastaje ozbiljan problem. U obrazovnom sistemu Sjedinjenih Američkih Država učešće u sportskom timu tokom obrazovanja se posmatra kao nagrada za dobar uspeh. Zbog toga je za ostanak u timu potrebno imati odgovarajući prosek ocena, a učenici koji imaju problem sa ispunjavanjem tog uslova često iznajmljuju tutore da bi popravili svoj prosek.

Pored domaćih učenika sportske stipendije za studiranje u SAD dobijaju i učenici iz ostatka sveta koji imaju aspiracije da se presele u Ameriku i na njihovim koledžima steknu obrazovanje

Sportske stipendije i studiranje na fakultetu

Za učenike koji koriste sportske stipendije da bi mogli sebi da priušte studije, posao nakon samog upisa na fakultet nije gotov. Kako studije traju četiri godine, oni moraju osigurati da će imati sportsku stipendiju tokom celog školovanja. Za ostanak u timu uslov je isti kao u srednjoj školi – dobre ocene i odlični rezultati na utakmicama. Mnogi od njih imaju aspiracije da nakon fakulteta počnu profesionalno da se bave sportom, tako da se dešava da, pored talenta koji imaju ulažu ogroman napor kako bi bili primećeni od novih „lovaca na talente“ i potpisali što bolji ugovor.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *