Odaberite pravu školu

Došlo je vreme da se donese jedna od najvažnijih odluka u životu – upis srednje škole. Naravno, to onima koji su završili školu ne deluje kao preterano bitan momenat, ali onima koji tek treba da upišu nešto ovo predstavlja veliki izazov i nešto što im je predstavljeno kao apsolutni prioritet na putu ka sreći u daljem razvoju. Ukoliko upišeš nešto što voliš, a s tim nema posla – u problemu si. Ako upišeš nešto gde ima posla, ali to ne voliš i nije za tebe – opet si u problemu. Stoga je upis srednje škole jedna od glavnih stvari na koje treba obratiti pažnju u razvoju deteta. Treba obratiti pažnju i na detetove sklonosti i ne forsirati ga tamo gde svi znaju da se neće snaći. Uzimajući sve to u obzir, izvukli smo nekoliko glavnih parametara koji vam mogu pomoći pri izboru srednje škole za vaše dete:

Afiniteti su ključ

Detetove skolnosti su prvobitna tačka od koje treba poći kada se traži odgovor na pitanje – šta upisati? Apsolutno glavni parametar za davanje kvalitetnog odgovora je postavljanje ovog pitanja u vezi sa budućnošću i željama vaših, još malo, mališana. Odgovor koji se može dobiti iz ovoga je uvek prost – ukoliko dete voli sport, idealna škola je Sportska gimnazija, ukoliko voli jezike – Filološka, ukoliko se opredelilo za zanat – neka od zanatskih škola. Vrlo je jasan izbor, kada se stvari tako postave. Ako je vaše dete zainteresovano za sport informišite se više na sportska gimnazija upis 2018.

Mogućnost zaposlenja

U današnje vreme, sve više se obraća pažnja na ovaj parametar. On ne bi trebalo da bude presudan, ali često jeste. Ukoliko roditelj smatra da dete koje želi da upiše Sportsku gimnaziju, ne može da upiše ili da nema potrebe i smisla da upiše pomenutu Sportsku gimnaziju – dete će automatski biti sputano u ideji da upiše Sportsku gimnaziju. To samo po sebi, stvara ogroman problem u daljem razvoju deteta jer će mu glavna želja biti oduzeta zbog trenutne loše ekonomske situacije u kojoj se država i tržište nalaze. To je tužno, ali istinito i nešto što tišti napredak i razvoj mnogih naših mladih ljudi. Ipak, jasno je zašto je to tako i zašto se to ne menja, uopšte ili u najbolju ruku – jako sporo. Poenta je uvek ista – od novca se živi, za novac se ne živi. Ukoliko upišeš ono što voliš – biće ti lepo i drago. No, ukoliko od toga što ti je lepo ne možeš da zaradiš za život – neće ti biti lepo.

Realnost završavanja

Ovo je češće problem prilikom upisivanja Fakulteta, jer roditelji često nametnu svojoj deci neke nerealne momente koje je teško ispuniti. To zatim može dovesti do nekoliko problema. Pre svega, do pada samopouzdanja kod deteta i do zahlađenja odnosa sa roditeljima. Pored toga, naravno, ukoliko neko nije stvoren za nešto teško da će moći bez problema da završi Fakultet gde učenje studentima postaje još teže, ili bilo koju srednju školu, bez obzira na to koja ustanova je u pitanju. Jurenje neostvarenih želja nečijih roditelja se skoro nikada ne završava uspešno, a nikad se ne završava u sreći – već u nekom suptilnom preziru.

Dakle, ukoliko želite da vaše dete upiše najbolju stvar za nju ili njega, neka upiše najbolju kombinaciju faktora zaposlenja, realnosti završavanja i interesovanja. Samo tako nećete pogrešiti, srećno!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *