Novogodišnja dekoracija doma

Bliže se novogodišnji i božićni praznici, a za mnoge od nas je ukrašavanje doma najvažniji, najlepši i najradosniji trenutak za vreme praznika.

Danima  ukrašavamo dom za praznike, a posebno vreme odvajamo za  kićenje jelke za Novu godinu,  tradicionalan i simboličan čin koji postoji u kulturama i verovanju mnogih naroda,  čak i u kulturama koje ne proslavljaju rođenje Hrista, kićenje jelke znači novi početak.

Kićenje jelke za Novu godinu

 Kićenje jelke potiče još pre  biblijskih vremena, kada su paganski narodi za vreme zimske ravnodnevnice ukrašavali četinare, a pojavom hrišćanstva ovaj običaj je usvojen i postao je sastavni deo hrišćanske tradicije.  Prema verovanju, drvo se kitilo jabukama, kako bi simbolizovalo Drvo poznavanja dobra i zla. Današnji običaj kićenja jelke je populizovao Martin Luter koji se jedne novogodišnje noći našao u šumi, oduševljen prizorom jelke kroz koju su svetlele zvezde, rešio je da je ponese kući i ukrasi malim svećicama. Od sledeće godine mnogi protestanti iz njegovog okruženja prihvatili su taj običaj. U 20. veku je popularizovano kićenje jelke za Novu godinu,  jabuke su zamenjene kuglama, a sveće lampionima i svetiljkama.  Na našim prostorima kićenje jelke postaje deo tradicije za praznike od pedesetih godina 20. veka, do tada se unosio Badnjak u kuću, retko se kitila jelka.  Danas, pored tradicionalnog četinara i veštačke jelke, postoje mnoge varijacije na ovu temu, pa se ukrašavaju suve grane i merdevine, a  novogodišnje jelke prave od flaša, knjiga i papira.

Veoma uverljiva veštačka jelka

Iako mnogi misle  da nema lepšeg od pravog drveta i njegovog mirisa, posebno vole  što svake Nove godine mogu  imati drugačiju i posebnu jelku, ipak, često ne žele  da svake godine kupuju novu jelku, pa je zato dobra odluka  veštačka jelku za Novu godinu. Izbor veštačkih jelki pruža mogućnost da postignete savršenu simetričnost i besprekorno uklopite boje, kao i da nađete jelku savršenih dimenzija za vaš dom, koja će fino i diskretno krasiti prostor.  Ukoliko ste kreativni i volite da budete drugačiji, neki će možda umesto jelke za Novu godinu okititi stilizovani čiviluk. Ukrase za jelku možete naći od različitih materijala, manje ili veće, a ukoliko niste sigurni koje boje, postoje kombinacije sa kojima ne možete da pogrešite. Ukoliko želite da postignete osećaj topline, učinićete to zlatnom i crvenom,  a ako želite glamur, odlučite se za pastelne I neutralne boje kao što su siva. Srebrna, roze, bež.. Ukrase možete napraviti i sami ili sa svojom decom, koristeći šišarke, čokoladice, papir i vatu. Na taj način će vaša jelka biti unikatna. Ne zaboravite da na jelku stavite i lampice koje možete okačiti i na prozore ili zidove I napraviti bajkovitu novogodišnju atmosferu.

Bajkovita novogodišnja atmosfera

Deca se najviše raduju praznicima i ukrašavanju doma, pa  je uz  jelku, bitna i novogodišnja  dekoracija doma. Deca vole iscrtavanje različitih motiva na prozorima, ako niste spretni u crtanju lako ćete naći motive koji se lepe na prozore i tako stvoriti atmosferu kao iz bajke. Možete dodati i detalje kao što su Deda Mraz, patuljci, irvasi, džak sa paketićima, anđeli i mnogo toga raznovrsnog što možete naći u knjižarama.

Posted in Dom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *