Lažne kamere: u kojoj meri ste zaštićeni?

Britanska izreka kaže da je čovekov dom – njegov dvorac. To znači da svako od nas želi da ima potpunu kontrolu nad dešavanjima u prostoru u kom provodimo slobodno vreme, podižemo porodicu i kujemo planove za budućnost. Sigurnost Vašeg dvorca i onih koji borave u njemu je top prioritet. To znaju i stručnjaci iz oblasti tehničke zaštite – te danas pružaju paletu mudrih strategija pomoću kojih možete da učinite svoj dom ne tako lakom metom za provalnike.

Nema sumnje da se osećate spokojno kada znate da je sistem za video nadzor dostupan 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji i da će blagovremeno alarmirati hitne službe u slučaju realne opasnosti. Moderna tehnologija se pobrinula da Vas samo jedan klik deli od hitne medicinske pomoći ili policije u situacijama kada je bezbednost porodice ili imovine ugrožena prisustvom provalnika.

Ipak, ponekad želju za ovakvim tipom zaštite sabotira ograničen budžet. Stoga se mnogi ljudi odlučuju na ugradnju lažnih sigurnosnih kamera, vodeći se parolom da je i lažna zaštita bolja od odsustva zaštite. Parola je sasvim opravdana, a koje prednosti i mane primena lažnih kamera ispoljava u praksi, pročitajte u nastavku teksta.

Na koji način Vam lažne sigurnosne kamere pružaju zaštitu?

Ako u ovom momentu niste u mogućnosti da priuštite pravi video nadzor ili niste sigurni koje dugoročne bezbednosne mere želite da primenite u svom domu, lažne sigurnosne kamere mogu biti sjajno privremeno rešenje. Kako je bezbednost nešto što ne bi trebalo prepustiti slučaju (pogotovo ako živite u opasnom kraju ili ste se tek doselili u nepoznat grad), jeftine lažne kamere će stvoriti privid da je Vaš dom stvarno zaštićen. Na taj način, smanjuju šansu da se uljezi i lopovi odluče na realizaciju svoje namere i preuzmu rizik da budu uhvaćeni na delu.

Pritom Vam ostaje dovoljno vremena da smislite adekvatnu sigurnosnu strategiju, koja će dugoročno držati prostor i ukućane koje želite da zaštitite podalje od provalnika. Imajte na umu da je najbolje rešenje konsultovati se sa stručnjacima na području tehničke zaštite. VideoMont spada u vodeće kompanije u ovom segmentu i nudi usluge i rešenja neophodne za implementaciju mera koje donose najveći nivo kvaliteta i sigurnosti mrežnih operacija: planiranje mrežnih i sigurnosnih sistema, testiranje, implementaciju i rad tehničke i programske opreme.

Jedna od prednosti lažnih kamera je nemogućnost da njihov sadržaj bude hakovan (za razliku od pravih kamera). Nećete biti u strahu da bi video zapisi kamere mogli dospeti na sumnjiva mesta i u “pogrešne ruke”, te na taj način otkriti suviše detalja o vrednostima na Vašem posedu ili uobičajenim aktivnostima ukućana. To je efikasan način da dodatno zaštitite privatnost svojih najmilijih (naročito dece) i sprečite mogućnost otuđivanja vrednih predmeta.

Koje bezbednosne rizike donosi korišćenje lažnih kamera?

Iako će lažne kamere imati određeni efekat odvraćanja, one Vas takođe ostavljaju nezaštićenim na nekoliko načina. Ako razmatrate ugradnju lažnih kamera kao vid zaštite svog doma, važno je da se upoznate sa potencijalnim rizicima koje donosi njihovo korišćenje.

Najveći bezbednosni rizik koji donosi ugradnja lažnih kamera odaje sam njihov naziv – zaštita je lažna. Budući da ove kamere zapravo ne snimaju, samo imitiraju izgled pravih kamera, u slučaju provale na Vaš posed, nećete moći da vidite šta se tačno dogodilo i ko su provalnici. Isto tako, nećete odmah imati uvid u sve otuđene stvari, budući da kamera neće zabeležiti koje su vrednosti iznešene iz Vašeg doma.

Nakon instalacije prave sigurnosne kamere, osećaj sigurnosti i spokoja je opravdan i dopušta ljudima da se opuste i uživaju. Kada je reč o lažnim kamerama, osećaj potpunog spokoja najčešće nije slučaj. Da li samo Vi znate da je kamera lažna? Samo – u najboljem slučaju. Vaš mudar trik će verovato uplašiti neiskusne ili manje hrabre provalnike. Rizik da njihovo lice bude zabeleženo sigurnosnom kamerom (što će policiji olašati utvrđivanje krivca) biće sasvim dovoljan razlog da odustanu od svoje namere. No, mudrije i iskusnije provalnike nećete lako zavarati. Kako vi pratite trendove moderne zaštite zarad svoje sigurnosti, isto čine i oni – zarad sigurnosti svog “pohoda”. Većina profesionalnih provalnika ume da razlikuje prave od lažnih kamera. Drugim rečima, ako se iskusni uljez nađe “oči u oči” sa Vašom lažnom opremom, sigurnosni trik pada u vodu i najverovatnije neće odvratiti neželjenog posetioca.

Iako smo se u početku teksta složili da je lažna sigurnosna kamera svakako bolja alternativa nego ne preduzimati nikakve mere predostrožnosti, važno je imate sve potencijalne poteškoće na umu. Najzad, sada kad ste upoznati s prednostima i nedostacima lažnih kamera, razmislite koliko ste zaista spremni da se oslonite na njihovu funkciju pre nego što se odlučite na kupovinu i ugradnju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *