Šta je test profesionalne orijentacije i kome je namenjen?

Bilo da vam je cilj proučavanje novih puteva kojima možete poći u svojoj karijeri ili promena karijere ili jednostavno tražite odgovore na pitanja, mi smo ovde da vam pomognemo da otkrijete svoju zvezdu vodilju. 

Test profesionalne orijentacije 

Test profesionale orijentacije je vid stručne pomoći srednjoškolcima i studentima prilikom odabira škole i karijere. Međutim, test mogu raditi i osobe koje žele da promene svoju dosadašnju karijeru. Testiranjem ispituju se interesovanja, sposobnosti, znanje, osobine ispitanika i radne navike na osnovu čega se dobija izveštaj sa rezultatima o potencijalnoj karijeri. 

Tri dimenzije testa profesionalne orijentacije su:  

Radno mesto

Da li će vas tipično radno mesto u odabranoj karijeri učiniti zadovoljnim? Bez obzira da li radite u kancelariji ili na otvorenom prostoru, odnosno samostalno ili u timu, radno okruženje će mnogo uticati na vaš poslovni uspeh i na vaše raspoloženje. 

Istorija

Da li će vam stečeno obrazovanje i dosadašnji rad pomoći da se zaposlite u željenoj profesiji? Važno je uzeti u obzir mesto gde živite, znanje i radno iskustvo koje ste dosad stekli prilikom izbora karijere. 

Interesovanja

Da li će vam ova karijera biti zanimljiva? Istraživanja su pokazala da je interesovanje za datu oblast, odnosno profesiju ključni faktor za obavljanje posla manje stresno i napeto. 

Učite u hodu

Svaki deo testa profesionalne orijentacije otključava nova otkrića–uvid u ono što vas čini jedinstvenim i pravom osobom za posao koji će vas usrećiti i profesionalno ispuniti. 

Kome je namenjen test profesionalne orijentacije?

Ljudi započinju karijere u različitim fazama života zbog čega su osmišljeni testovi koji odgovaraju kako odraslima tako i mlađoj populaciji, odnosno srednjoškolcima i studentima.

Koliko dugo se radi test?

Da bi se odradio prvi deo testa potrebno je od 30 do 90 minuta, ali to se razlikuje od agencije do agencije. Temeljnost ovog testa upravo pruža nijansiranost rezultata koji se razlikuju od osobe do osobe. Velike i važne životne odluke kao što su obrazovanje i karijera ne bi trebalo zasnivati na brzom petominutnom kvizu zbog toga je vrlo važno da budete strpljivi, pažljivi i iskreni. Svaki odgovor je bitan i uticaće značajno na rezultat. Drugi deo testa sastoji od razgovora sa savetnikom uživo pri čemu savetnik dobija jasniji uvid u interesovanja, naklonosti kao i fizički i psihološki sklop ličnosti. 

Da li se test profesionalne orijentacije može raditi više puta?

Da, test orijentacije može se raditi više puta, odnosno možete raditi ovaj test koliko god puta želite. Mnogim ljudima je ovakav način testiranja postao uobičajen jer žele da znaju kako se njihova interesovanja ili interesovanja deteta  razvijaju i menjaju tokom vremena. 

Zašto se rezultati testa menjanju? 

Rezultati testa se menjaju tokom vremena jer se i vi sami menjate, menjaju se vaše navike i interesovanja. U nečemu ćete postati bolji, a nešto vam možda više neće ići od ruke. Međutim, ne mora vreme biti faktor za drugačije rezultate. Ukoliko uradite test opet istog dana vaši odgovori neće biti isti, stoga ni rezultati ne mogu biti isti, a razlog koji se krije iza toga jeste strah i težnja za drugačijim rezultatima. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *