Kakva može biti hidroizolacija?

Ukoliko želite da zaštitite građevine od padavina, poplava i drugih načina prodiranja vode, hidroizolacija je idealan način za to. Obuhvata sistem postupaka i procedura, koje čine da se stvori velika otpornost na pojavu vode, bez obzira na tip, namenu i karakteristike samih objekata. Hidroizolacija je nešto bez čega se ne može zamisliti savremena izgradnja. 

Građevinske konstrukcije osmišljavaju se detaljno, uz angažovanje profesionalaca, kako bi bile na najvišem stepenu atraktivnosti, kvaliteta i trajnosti. Hidroizolacija je faza koja je neizostavan deo izgradnje savremenih objekata. Može se vršiti na veliki broj načina, i kao takva predstavlja veoma fleksibilan način, koji će odgovarati svim karakteristikama zgrada, kuća i drugih konstrukcija.

Hidroizolacija tečnostima

Tečnosti poput silikona veoma su odgovarajući način da se uspostavi kvalitetna hidroizolacija. Najčešće se nanosi u višestrukim slojevima, kojih može biti i više od 10. To zavisi od stepena oštećenja, broja rupica i nepravilnosti na podlozi na kojoj se sloj nalazi. Bez obzira što se radi o tečnostima, njihova svojstva su takva da se nakon perioda potrebnog sušenja pretvore u čvrst sastav. 

Hidroizolacija tečnostima najčešće se vrši premazivanjem, a zatim masa postane poput gume, plastike ili stakla, jer na taj način dobija i na većem stepenu čvrstoće. Upravo zbog svojstava očvršćavanja, voda nema mogućnost da prodire u unutrašnjost, bilo preko zidova, krovova ili konstrukcija temelja. Iako je hidroizolacija danas deo postupka izgradnje objekata, ukoliko to naravno žele i vlasnici, moguće je da se vrši i na starijim i već izgrađenim kućama i zgradama. Tada je najjednostavnije da bude deo zaštite od vode putem hidroizolacije krovova

Hidroizolacija bitumenom

Hidroizolacija se vrši veoma gustim sastavom mase, koji je između tečnosti i čvrste tvorevine, a to je bitumen. On je i stvoren kao zaštitni sloj, koji ima više različitih namena i može se koristiti u brojnim prilikama. U pitanju je organska materija, koja je dosta lepljiva, rastegljiva i što je najvažnije – u potpunosti vodootporna. Bitumenom se premazuju različite konstrukcije, a najčešće krovovi. Radi se o značajnoj zaštiti koja postaje nakon sušenja poput gume, i sprečava da voda u bilo kom trenutku prodre u unutrašnjost. Pošto su padavine čest problem koji izaziva pojavu vlage, buđi, ali i poplave, bitumen omogućava da voda klizi niz krov i oluke, bez „ulaska“ u unutrašnjost kuće ili zgrade. 

Hidroizolacija pumpama i tehnikama

Kako je vlaga u podrumu veoma česta pojava, hidroizolacija niskih i prostorija koje se nalaze ispod nivoa zemlje veoma je značajna. Pored svih premaza koji se mogu koristiti, nije isključena opcija da se voda ipak može javiti u podrumima. Tada je važno imati reagovati preventivno, uz predviđenu opremu, kao što je umpa visokog pritiska. 

Ona može pomoći da se prikupi, ukloni i u potpunosti preusmeri voda izvan podruma. Unutražnja hidroizolacija podruma može se zasnivati na slojevima silikona, bitumena ili drugih materija, uz ugradnju specijalnih pločaica i listova za dreniranje. Spoljašnja hidroizolacija vrši se uz građevinske materijale, što je jedna od najefikasnijih mera i načina izolovanja uticaja vode. Može se vršiti i na postojećim objektima, a i prilikom izgradnje.

Hidroizolacija je veoma raznolika, u zavisnosti od materija koje se koriste, načina oblaganja krovova, podova i zidova, ali i sa stanovišta vrste i karakteristika samih objekata. Najbolje je konsultovati se sa stručnjacima u ovoj oblasti i oni će sigurno pronaći najadekvatnije rešenje za zaštitu svih prostorija od prodiranja vode.  

Posted in Dom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *