Kako pobediti stres?

Stres je štetan za ljudski organizam, sa sobom pored psihičkog opterećenja nanosi štetu i vašem organizmu. Konstantni stres može stvoriti i hronična oboljenja. Zato je bitno da umemo da ga regulišemo, a evo i par predloga kako pobediti stres:

 

  • Ugasite svoj mobilni telefon

 

Prosto je nemoguće zamisliti život bez mobilnog telefona. On je danas i više od toga da služi samo za to da se nekome javite gde ste ili da napišete poruku. To je naše malo pomagalo ali i odmagalo u trenucima kada želite da osetite mir i odmorite se. Zato kada osećate da ste pod stresom i da ne znate kako i šta dalje, najbolje je ugasiti svoj telefon na neko vreme i biti sam sa svojim mislima.

 

  • Šetajte

 

Fizička aktivost je odlična, a ona je još bolja onda kada osećate emotivni stres. Potrebe su vam samo udobne patike i možete krenuti u šetnju relaksacije, nakon samo pola sata osetićete se monogo bolje nego pre odlaska u šetnju. Pritom ćete sagoriti i koju kaloriju više-

 

  • Posetite prodavnicu ili pržaonicu kafe

 

Kafa putuje iz dalekih krajeva sveta, a miris sveže pržene kafe je odličan način da se opustite.

 

  • Spremite večeru za svoje prijatelje

 

Kuvanje se primenjuje kao antistres terapija i relaksacija. Tako postoje određena jela koja se kuvaju onda kada se osećate tužno ili srećno. Hranu je najbolje jesti u društvu dragih ljudi, pa eto prepourke da kada ste tužni, pronađete neki odličan recept i pripremite jelo i pozovete svoje drage prijatelje da sa vama provedu veče. Uz jelo se odlično ćaska i zabavlja, i stanje stesa biće vaša prošlost.

 

  • Pročitajte dobru knjigu

 

Dobra knjiga je uvek dobar izbor i onda kada se osećate dobro ili loše. Udobno se smestite sa knjigom koja vam najviše prija i svoj fokus usmerite ka tome, i vremenom kako se stranice knjige budu okretale jedna za drugom, stres će vas blago napuštati.

 

  • Pozovite starog prijatelja

 

Prijatelji jesu naše najveće bogatstvo, onda kada vam je teško dobro je pozvati nekog svog dragog prijatelja i sa njim podeliti ono što vas muči i brine. Prijatelji jesu tu da sa vama budu i u teškim i lepim trenucima.

 

  • Slušajte muziku

 

Pustite svoju omiljenu muziku i krenite da pleštie. Muzika je delotvorna i za dušu i telo. R

 

  • Napunite kadu toplom kupkom

 

Topla i mirišljava kupka budi u vama sva čula i relaksira vaše telo i um. Napravite atmosferu tako da bude relaksirajuću, prigušite svetla, upalite mirišljave sveće i štapiće. Miris lavande, kamilice ili ruzmarina je odlična za opuštanje i umiruje vaša čula.

 

  • Relaksirajte se u teretani

 

Prilikom trenigna luči se hormon sreće, zato je teretana nakon neke stresne situacije ili napornog dana odličan izbor za vaše relaksiranje i neutralizaciju stresa.

 

  • Napište pismo zahvalnosti

 

Zahvalnost je odlično praktikovati svaki dan, ne samo u situacijama stresa i napetosti. Kada izgovorimo ili napišemo neku zahvalnost osetimo sreću i naše raspoloženje se promeni na bolje. Mnoge stvari prihvatamo zdravo za gotovo i ne cenimo dovoljno ono što imamo. Zahvalite se svaki dan na čistoj vodi koju pijete, na svojoj porodici, prijateljima, na dobrom zdravlju, na toplom krevetu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *