Top 4 beogradske znamenitosti

Turisti, kao i građani Beograda, svakodnevno se upoznaju sa znamenitostima srpske prestonice. Dugovekovna istorija glavnog grada, savremenicima je omogućila niz nesvakidašnjih mesta i institucija koje čuvaju duh vremena u koje se uklapaju turističke ture. Mnoge su simboli grada, a među njima se kriju i modernije koje polako grade svoju istoriju na beogradskom tlu.

Planetarijum

Kalemegdan obiluje znamenitostima, kako onima koje su spolja vidljive posmatračima, tako i unutrašnjosti same tvrđave. Planetarijum je naučni simbol grada koji je interesantan iz razloga što posmatrače uključuje u novi pogled na našu galaksiju. Smešten je u Donjem gradu Kalemegdanske tvrđave, a njegovo postojanje uskoro slavi pola veka. Planetarijumi su oduvek imali najverniju publiku među osnovcima i srednjoškolcima, ali zahvaljujući njegovom aktivnom radu, ljudi imaju priliku da učestvuju u Beogradskom astronomskom vikendu, Letnjim astronomskim susretima, a onim zainteresovanijim omogućeni su kursevi astronomije na kojima mogu bliže da upoznaju planetarni sistem. Čar ovog prostora je i u tome što on ugošćuje i kulturno – umetničke trupe.

Hram Svetog Save

Ovo je zvanično najveći pravoslavni hram na Balkanu koji može da primi oko 10 000 posetilaca, čija ideja o izgradnji počinje krajem XIX stoleća. Hram se ističe svojom masivnošću i spoljašnjom lepotom, a unutrašnjost je najveće prestoničko zdanje arhitektonskog majstorstva kada su u pitanju hramovi i crkve. Put izgradnje je utoliko interesantniji, premda je početak odlagan decenijama, a razlog je izbijanje Velikog rata, kao i višebrojni odbijeni konkursi arhitektonskih predloga. Najzad, zahvaljujući arhitektama Bogdanu Nestoroviću i Aleksandru Deroku, hram je otpočeo izgradnju 1935. godine, nakon čega je ponovo imao problem zbog izbijanja Drugog svetskog rata, u kojem je prostor korišćen kao parkiralište nacistima. Tek stotinu godina od rađanja ideje o izgradnji, hram je završen. Pored mozaičnog pristupa živopisanju, očaravajuća je kupola koja je teška preko 4000 tona.

Vračar

Sama okolina hrama, njegova opština Vračar, privlači ljude zbog svoje prirode, iako centar grada nije previse daleko. U duhu istorijskog pregleda, u blizini hrama nalaze se brojne znamenitosti koje mame posetioce. Među njima je Zadužbina Desanke Maksimović, jedne od naših najvećih domaćih pesnikinja svih vremena; Narodna biblioteka koja pored ogromnog broja izdavačkih knjiga krije i jedinstvenu estetiku enterijera koja čini da mir biblioteke bude još ubedljiviji; Muzej Nikole Tesla koji je od istorijske važnosti ne samo za Srbiju, pre svega jer je posvećen jednom od najvećih naučnika sveta. U odmoru od obilaska vračarskih kulturno-istorijskih institucija, put bi se mogao nastaviti u autentničnim mestima koja čuvaju tradicionalni miris Srbije, počev od ugostiteljskih objekata u kojima su i umetnici kojima su podignute zadužbine rado prebivali. Blago koje nose restorani Beograd je nastavio negovati i u XX veku. Ljubitelji srpskih narodnih jela sa roštilja, divljači i kvalitetne vinske ponude, mogu pronaći  užitak u restoranu Lovac u kojem su odsedali glumci, pisci, slikari, kao i udruženja lovaca. Hrana je raznovrsna, počevši od predjela, pršute, čorbi, do gurmanskih rebaraca, uštipaka.  Ukoliko se odlučite za upoznavanje jedinstvene opštine kroz koju se, znamenitostima, ističu najčuveniji srpski velikani, Vračar je idealno mesto za to.

Rimski bunar

Rimski bunar, ispod platoa Kalemegdana broji razne legende i misterije, a neke se povezuju i sa antičko – grčkim mitovima o Zevsu koji je želeo da pronađe središte Zemlje, pustivši dva orla da se sretnu. Služilo je i kao tamnica za protivnike rimskih imperatora. Njegov najveći fenomen jeste što ne postoje podzemne vode iako su istražitelji išli do korita Save da ih pronađu. Ovo mesto je otvoreno za posetioce koji mogu spiralnim stepenicama i liftom sa dva sprata da se spuste.

Beograd ima prevelik broj bitnih mesta koja su nezaobilazna, a neophodno je osvrnuti se na naučnu i istorijsku vrednost znamenitosti u kojima se čovek može osećati ugodno, a da mu istovremeno proradi mašta i želja za daljim istraživanjem fenomena u tim znamenitostima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *