Kako odabrati idealnu veličinu tepiha za dom

Jedan enterijer smatra se kompletnim tek kada postavite tepihe. Po pravilu oni dolaze na kraju kada završimo sa izborom nameštaja i uređenjem.

Svakako da je važno tepihe ili tepih staze birati u skladu sa nameštajem i bojama koje preovlađuju u domu, ali je takođe jako važno izabrati odgovarajuću veličinu tepiha. Bez obzira koliko bio lep dezen, ukoliko po dimenzijama odstupa, efekat neće biti dobar.

Tepisi ili tepih staze – u veličini prostorije se krije odgovor

Kada birate tepih prvo što treba da znate jeste da velike sobe iziskuju velike tepihe, a male sobe male tepihe. Ukoliko je soba izuzetno mala, tepisi nisu dobar izbor. Tada se preporučuje tepih staza ili da pod uopšte ne pokrivate. Takođe orijentacija sobe je važna.  Tepisi koji su orijentisani po dužini odgovaraju sobama koje idu u dužinu, dok kvadratni odgovaraju sobama koje su sličnog oblika. Kako biste bili što sigurniji u to da želite prave dimenzije, možete selotejpom oivičiti prostor koji želite da prekrijete tepihom. Tako ćete vizuelno steći utisak da li su vaše želje realne. Isto važi i za tepih staze.

Dnevna soba – kako postaviti tepih u odnosu na nameštaj

Dok su u spavaćim sobama ponekad prisutne i tepih staze, dnevna bi po pravilu trebala da ima tepih, osim ako nije isuviše mala. Onda tepisi nisu dobro rešenje. Za veliku dnevnu sobu predviđeni su veliki tepisi. Idealno je da je tepih toliko velik da na njemu može da stoji nameštaj za sedenje i stočić. Ukoliko je soba srednje veličine ili manja onda je najbolje da prednje nogice nameštaja stoje na tepihu, a ostalo van tepiha. Naravno podrazumeva se da je tepih u sredini i da je sto na njemu čitavom površinom. Ukoliko u dnevnoj sobi imate ugaonu garnituru tepih se pozicionira tako da se nalazi unutar prostora za sedenje, ali ništa ga ne dotiče, osim stočića koji je u sredini tepiha. 

Trpezarija i kuhinja – sa ili bez tepiha

Mnogi smatraju da su u trpezariji i kuhinji tepisi ili tepih staze suvišne. Najpre jer su ovo prostorije gde se cirkuliše sa hranom, pa se često i mrvi, a neretko i isflekaju površine. Ipak, trpezarija, pa i kuhinja imaće bogatiji izgled ako ih oplemenite tepisima ili tepih stazama. Ukoliko u trepezariji imate pravougaoni sto birajte i tepih takvog obilka. Za sto kadratnog oblika izaberite tepih od zida do zida, dok je za okrugli, najbolji okrugli oblik tepiha. Kuhinju, bez razmišljanja, oplemenite tepih stazama. One kuhinje koje su prostranije trpe duže staze, čak do 2 metra, dok za manje kuhinje birajte standardne tepih staze dimenzija 0,8×1,5 m ili 0,7×1,4 m.

Spavaće sobe – i tepisi i tepih staze

Kod spavaćih soba dobra stavr je što ukoliko uzmete tepih ili tepih stazu nećete pogrešiti. I jedno i drugo učiniće vaš prostor punijim. Ukoliko želite da vam sav nameštaj bude na tepihu, birajte veliki tepih. Naravno, pod uslovom da je reč o velikoj sobi. Druga opcija je da uokvirote krevet, tako što će tepih ući pod 2/3 kreveta za spavanje. Ako se opredelite za tepih staze, onda su vam potrebne tri. Dve pored kreveta i jedna ispred kreveta.

Posted in Dom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *